Obavijesti

News

Komentari 42

Zamijenio ovisnost: Dječak (5) više ne puši, ali se prežderava

Zamijenio ovisnost: Dječak (5) više ne puši, ali se prežderava
3

Prije tri godine, tada dvogodišnji Aldi Rizal šokirao je svijet. Pušio je 40 cigareta dnevno. Nakon što su ga konačno odviknuli, zamijenio je jednu ovisnost drugom

VIDEO

Aldi je postao međunarodna zvijezda nakon što su ga otkrili u siromašnom selu u indonezijskoj Sumatri prije tri godine. Imao je samo dvije godine, a pušio je 40 cigareta dnevno. Vozio je tricikl s cigaretom u ustima, piše Daily Mail.

Umiješala se indonezijska vlada i pokrenula kampanju kako bi riješili problem s djecom pušačima. Organizirali su rehabilitacijski centar u Jakarti za Aldija. Uspio se riješiti ovisnosti o cigaretama i naučio biti dječak. 

Još ide kod psihijatra da se ne vrati starim navikama

Međutim, 40 cigareta dnevno zamijenio je enormnim količinama hrane. Sada je snimljen novi dokumentarac o njemu. Psihijatri su poticali Aldijevu majku da ga okupira nečime kako ne bi mislio na cigarete. Obitelj još posjećuje dr. Kaku Setoa kako se ne bi vratio starim navikama. 

- Mnogi ljudi još nude Aldija cigaretama, ali Aldi ne puši. Kaže kako voli doktora Kaku Setoa i da bi on bio tužan ako opet počne pušiti i razboli se - rekla je majka Diane Rizal (28) i dodala kako je na početku imao strašne izljeve bijesa, ali to je prestalo.

Guta hranu kao što je nekada gutao cigarete

Sada je brine njegova težina. Ima strašan apetit. Ispričala je kako sada traži hranu jednako kako je prije tražio cigarete. 

Aldi ima 24 kilograma, a trebao bi imati između 17 i 19 kg. Ako izgubi pet kilograma, ostalo će se izgubiti u razvoju. 

Nakon što je prestao pušiti, ucjenjivao je majku da će zapaliti ako mu ne kupi igračke. Lupao je glavom o zid, ako ne bi dobio što želi. 

Jede povrće i ribu, ali u puno manjim porcijama

Majka kaže kako je teško kontrolirati koliko pojede jer ih puno živi u kući. 

Aldi pomaže roditeljima na tržnici. Majka je ponosna jer ga svi poznaju, a on je vrlo druželjubiv. Međutim, ne voli kada mu se netko obraća kao 'dječaku koji puši'. 

Odveli su dječaka kod nutricionista koji im je dao savjet za prehranu. Sada jede uglavnom ribu i povrće u manjim porcijama. Ipak, liječnici su zabrinuti da je pušenje ostavilo trajne posljedice što se tiče njegove kilaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...