Obavijesti

News

Komentari 46

Zamrznuli su cijene na mjesec dana, ali zarada i dalje ide

Zamrznuli su cijene na mjesec dana, ali zarada i dalje ide

Vlada si je tim potezom doslovno kupila mjesec dana potrebnih za analizu tržišta prema kojem će planirati sljedeće poteze. Tu nije jasno navedeno hoće li dirati u trošarine, PDV ili pak marže

VIDEO

Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, a s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, mi smo odlučili iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene goriva, i to na 11,10 kuna za benzin i na 11 kuna za dizel.
Rekao je to danas na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i potvrdio da će Vlada donijeti odluku kojom će urediti maksimalnu cijenu benzina i dizelskog goriva. 

Reakcija je to na rast cijene naftnih derivata, a zbog kojih postoji bojazan da bi mogla rasti cijena i ostalih proizvoda. Ta odluka bi trebala na snagu stupiti u subotu i trajat će 30 dana. Na sve se nadovezao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i rekao kako na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade i druge troškove koji nisu propisani ovom Uredbom. Njena primjena počinje u subotu.

- Vjerujemo da će u idućih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu i da ćemo nakon toga nastaviti normalno funkcionirati - rekao je ministar Ćorić.

Odluku vlade o Uredbi vezanoj za Zakon o naftnim derivatima pohvalio je naftni stručnjak Davor Štern.

- Ovaj potez Vlade je mudar. Državnički. Pokazali su da vladaju situacijom jer će kratkoročna mjera zamrzavanja cijena naftnih derivata smanjiti histeriju i psihozu kod ljudi nastalu zbog rasta cijena - rekao je Štern.

Država kaže da može pomoći intervenirati u cijenu goriva, pa što se onda još točno čeka?
Država kaže da može pomoći intervenirati u cijenu goriva, pa što se onda još točno čeka?

Vlada si je tim potezom doslovno kupila mjesec dana potrebnih za analizu tržišta prema kojem će planirati sljedeće poteze. Tu nije jasno navedeno hoće li dirati u trošarine, PDV ili pak marže koje zaračunavaju trgovci.

- Ja bih išao u smjeru ograničavanja marži koje su prevelike za naše uvjete. Trgovci danas po litri goriva ubiru više od dvije kune profita. Bilo bi to donekle razumljivo da se ti derivati proizvode u Hrvatskoj, no četiri najveća prodavača gorivo kupuju u drugim zemljama pa preprodaju - oštar je energetski stručnjak Jasminko Umičević. 

Neće biti nestašice goriva

Naveo je kako ta četvorka, a radi se o kompanijama INA, Lukoil, Tifon i Petrol, drže 87 posto tržišta. 

- Sisačka rafinerija je zatvorena, riječka radi s minimalnim kapacitetom pa od svega koristi imaju samo strane kompanije. Vlada je povukla dobar potez i to neće dovesti do nestašice goriva kako neki najavljuju - pojašnjava Umičević. 

S tim se slaže i Štern koji kaže kako i s ovakvom cijenom prodavači itekako dobro zarađuju. 

- Ako netko i bude nekorektan u tih 30 dana, njima se kasnije može ‘otkazati suradnja’. Ne vjerujem u nestašicu tijekom tog vremena, a to bi vrijeme lako mogli premostiti uz sustav Robnih zaliha - kaže Štern. 

Inflacija i skok cijena još će nas osiromašiti: Troškovi obitelji su već sad viši za 300 kn mjesečno
Inflacija i skok cijena još će nas osiromašiti: Troškovi obitelji su već sad viši za 300 kn mjesečno

Poslali smo i upite tim kompanijama kako će reagirati na odluku Vlade.

Iz Lukoila su odgovorili kako poštuju donesenu Uredbu te će ona biti primijenjena na sva njihova maloprodajna mjesta u zemlji. U Petrolu su odbili išta reći o toj temi te su se pravdali kako Uredba još nije stupila na snagu.

- U potpunosti ćemo poštivat odluku vlade. Ispitat ćemo posljedice uredbe na poslovanje - kažu iz Ine.

U oporbi su pak bili podijeljeni oko Vladine odluke, a najglasniji je u kritikama bio Davor Nađi iz stranke Fokus. Rješavanje situacije smatra promašenim.

- U trenucima kad cijene goriva divljaju, a oko 60% cijene otpada na poreze koji idu državi, Vlada umjesto da se odrekne dijela trošarine, zabranjuje rast cijena goriva - napisao je Nađi.

- Nije dostatno samo ograničiti cijenu goriva, treba intervenirati i u cijenu plina te isporučenu toplinsku energiju kroz smanjenje PDV-a - rekla je pak Sandra Benčić. Na Vladi je da se nakon ove kratkoročne mjere posveti planiranju energetske budućnosti zemlje.

- Moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije, a to su solarna, energija vjetra i geotermalna. To zapinje na lokalnoj razini, birokracij te je vrijeme da država uredi to područje - kaže Štern.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature