Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
503 komentara

'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija

Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti, napisao je Tonino Picula

European Union leaders summit in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
503 komentara

Nakon što je šef Europskog parlamenta Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu, govor završio riječima "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, uslijedile su žestoke reakcije političara iz Hrvatske i Slovenije.

- U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije, komentirao je slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru.

Tajanijev ispad komentirao je i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

- Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti, rekao je Tonino Picula.

- Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma, napisala je Biljana Borzan.

Slučaj je komentirao i Ivan Jakovčić.

- Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema, kratko je komentirao na Twitteru.

Zastupnik liberala i GLAS-a Jozo Radoš kazao je kako je Tajanijeva izjava dio predizborne kampanje, "ali na način na koji se ona ne bi smjela voditi, a pogotovo ne od strane predsjednika najviše demokratske institucije EU-a". 

"To je primjer primitivnog populizma protiv kojeg se europske demokratske stranke trebaju boriti, a ne ga promovirati". 

Radoš je istaknuo kako je Tajanijeva izjava pokušaj prizivanja talijanske okupacije i zatiranja drugih naroda, odnosno Hrvata na istočnoj obali Jadrana, te da zaslužuje najoštriju osudu i otvaranje pitanja njegove odgovornosti. 

"Stoga očekujem jasnu i oštru osudu Tajanijevih izjava od strane EPP-a", dodao je Radoš. 

'Žrtve mržnje prema Talijanima'

- Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu - rekao je Tajani u nedjelju u Basovizzi i dodao kako “ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj živi puno Talijana, ponovi komunistička diktatura kao Titova”.

- Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine - zaključio je Tajani.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message