Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

'Žao mi je zbog iskustva koje je imala Lesandrić, nije jedino...'

'Od oko 570 kiretaža u Petrovoj, u hitnoj službi je napravljeno 50. Prema tome, 10 posto svih kiretaža se napravi u hitnoj službi i jedan dio tih pacijentica bude bez anestezije zbog objektivnih okolnosti', izjavio je

Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
23 komentara

Slučaj kiretaža o kojoj je prva progovorila Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, i koja je potaknula stotine žena da javno podijele svoja mučna iskustvo, za Dnevnik NoveTV komentirao je prof.dr. Ante Ćorušić, šef KBC-a Zagreb i predsjednik Društva ginekologa.

Ćorušić je istaknuo da se premijerom nije mnogo razgovarao o ovome, no istaknuo je da mu je žao zbog situacije koja se dogodila i kazao da to nije jedini takav slučaj.

'Nitko ne bi bio bolji ministar'

- Žao mi je lošeg iskustva gospođe Lesandrić, koje nije jedino. Ja sam uvijek na strani pacijentica. Sigurno je da se te stvari događaju, makar vjerujem ne u takvom opsegu kao što je sada. Slijedi odgovarajuće prikupljanje dokumentacije i sigurno je da na analgeticima ne treba štedjeti. Uvijek kad se može dati, treba dati anesteziju i pacijenticu ne smije boljeti taj zahvat - kazao je. 

VUKOVARKA PROŽIVJELA HOROR Tražila anesteziju, a kiretirali ju na živo: 'Sve je po zakonu'

Na molbu da ocijeni rad ministra zdravstva Milana Kujundžića, svojeg kolege iz stranke, Ćorušić je kazao da je 'Kujundžić jako dobar liječnik'. 

Imao je tijekom svoje karijere i odgovarajućih organizacijskih iskustava, bio je dugo vremena šef ugledne bolnice kao što je Klinička bolnica Dubrava - napomenuo je. 

Na pitanje smatra li da je kao ministar zdravstva, Ćorušić je izjavio da je Kujundžić napravio ono što se u tom trenutku moglo napraviti. 

Zagreb: Tiskani materijali joÅ¡ jednom pobijedili tablete na saborskim klupama NINČEVIĆ LESANDRIĆ: 'Morala sam progovoriti zbog svih žena koje su ignorirali...'

- Ne bih ga na bilo koji način ocijenio negativnim, jer to nije zaslužio. Mislim da se s ovim poslom koji radi posljednje dvije godine, još i dobro nosi - zaključio je. 

- Ministarstvo zdravstva je najbolniji resor u Vladi i nitko se toga nije ni htio primiti. To znam iz prethodnih Vlada. Ministarstvo zdravstva troši veliki novac, to je oko 20 milijardi kuna naših osiguranika, i nije ga lako posložiti u situaciji u kojoj Hrvatska trenutno jest. Ne vjerujem da bi itko drugi na njegovom mjestu bio bolji ministar - kazao je. 

Split: Predstavljena akcija "Obitelj za najmanje" i program obiteljskog susreta ŠTO SE TOČNO DOGODILO? 'Slučaj kiretaža': U splitskom KBC-u počeo unutarnji nadzor

Na pitanje hoće li najavljene inspekcije bolnica riješiti problem, Ćorušić je odgovorio: 'Inspekcije bolnice, vezano za ovaj slučaj, apsolutno, možda će biti previše posla oko toga. No, slažem se s tim da se malo sondira teren i da se vidi o čemu se tu radi. Dakle, kad govorimo o slučaju saborske zastupnice, onda bi trebalo malo pročešljati sve te prijave žena koje stižu u Ministarstvo i koje govore o hrvatskim bolnicama'.

- Drugi inspekcijski nadzori koji su vezani uz neke druge stvari će biti drugačiji, vjerojatno uz financijska izvješća. Mi svaki mjesec imamo, svi ravnatelji državnih bolnica, sastanak s ministrom o tome kako štedjeti, suzbiti neograničenu i veliku potrošnju koja dovodi do teškog financiranja nekih bolnica - dodao je. 

Brojke iz Petrove

- Iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj, izvadio sam podatke za prvih devet mjeseci. U tih devet mjeseci u operacijskim dvoranama je s anestezijom napravljeno oko 570 kiretaža, zbog ovih ili onih razloga, a u hitnoj službi je napravljeno 50. Prema tome, 10 posto svih kiretaža se napravi u hitnoj službi i jedan dio tih pacijentica bude bez anestezije zbog objektivnih okolnosti.

HOROR PRIČE ŽENA Liječnička komora: 'Žao nam je zbog traumatičnih iskustava'

Na pitanje što misli pod objektivnim okolnostima, Ćorušić je izjavio: Pa, recimo, ako je pacijentica prije dva sata jela. Ne može pod anesteziju jer će imati komplikacije. To je jedna od stvari o kojima vodimo računa. Vjerujem da je dio pacijentica zakinut za adekvatnu anesteziju, no moramo vjerovati i ginekolozima jer struka je struka i zna najviše o tome. Kažem, možda se može i bolje, ali žao mi je bilo koje pacijentice koja je patila tijekom zahvata, ako je mogla primit anesteziju, a da je nije dobila. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message