Obavijesti

News

Komentari 40

'Žao nam je što Karadžića nisu osudili i za udruženi pothvat...'

'Žao nam je što Karadžića nisu osudili i za udruženi pothvat...'
2

Nadamo da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata pružiti barem minimalnu zadovoljštinu obiteljima žrtava, kaže Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na presudu Radovanu Karadžiću koji je za genocid u Srebrenici dobio doživotni zatvor istaknuvši kako je počinio neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Poručio je kako ova presuda može pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. 

Iz haškog arhiva: Ovi su dokazi presudili Radovanu Karadžiću
Iz haškog arhiva: Ovi su dokazi presudili Radovanu Karadžiću

- Smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su ciljevi i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti - poručio je izrazivši žaljenje što žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost "za ono što se naziva sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat kojim bi se povezalo ove zločine sa političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem."

Podsjetio je i kako se ovaj tjedan sastao sa predstavnicama inicijative #spasime, nakon subotnjeg prosvjeda protiv nasilja u obitelji. 

Gromoglasan pljesak u sudnici: Karadžiću dali doživotnu kaznu
Gromoglasan pljesak u sudnici: Karadžiću dali doživotnu kaznu

- Dogovorili smo ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiti i prevenciju nasilju, strože kažnjavanje počinitelja, bolju zaštitu žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na ovu temu - istaknuo je. 

Naglasio je kako će do sutra u javno savjetovanje ići Protokol o postupanju u slučajevima nasilja.

'Presuda Karadžiću je zločin, osudili su cijeli srpski narod...'
'Presuda Karadžiću je zločin, osudili su cijeli srpski narod...'

- To je dokument koji vrlo jasno definira sve operativne postupke brojnih resora  i očekujem od svih vas da se maksimalno angažirate, da uz potporu udruga koje se godinama bave ovom temom, napravimo važne iskorake u rješavanju ovog ozbiljnog problema  koji je nažalost prisutan u puno većoj mjeri nego što to službene statistike pokazuju - poručio je Plenković.

Pokretanje videa...

00:24

Povodom Konferencije Savjeta mladih na kojoj je ovog tjedna sudjelovao u Saboru, najavio je kako će Vlada ove godine usvojiti i Nacionalni plan za mlade u razdoblju 2015.-2024 i nastaviti poduzimati sve mjere koje se odnose na politiku mladih- od obrazovne reforme, preko zapošljavanja i povezivanja cijelog obrazovnog sustava sa relanim potrebama tržišta rada. 

Istaknuo je na današnji Svjetski dan osoba s Down sindromom kako država vodi računa o onima koji imaju kromosom ekstra. 

Što se tiče situacije u Uljaniku i 3. maju istaknuo je kako razmatraju sve scenarije i opcije.

- Razgovaramo i sa novoodabranim strateškim partnerom, upravom i ministarstvima gospodarstva i financija, nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koje se u dogledno vrijeme treba donijeti - istaknuo je. 

Vlada donijela Zakon o nestalima u Domovinskom ratu: Šaljemo poruku domoljubne odgovornosti

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu čijim se donošenjem, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved, šalje snažna poruka domoljubne odgovornosti.  

- Pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu najaktualnije je humanitarno pitanje u Republici Hrvatskoj. 28. godinu, od početka Domovinskog rata, Hrvatska još uvijek traga za 1903 neriješena slučaja nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih u Domovinskom ratu - rekao je Medved istaknuvši intenciju Zakona.

- Ovime želimo postići viši stupanj zaštite prava obitelji da znaju sudbinu svojih nestalih članova, želimo jednoznačno urediti nadležnosti u procesu traženja nestalih, od prijava nestanka, prikupljanja, istraživanja, saznanja o prikrivenim grobnicama, eshumacija,identifikacija, suradnja s međunarodnim organizacijama, drugim državama, udrugama i obiteljima. Zakonom se uređuje provedba aktivnosti za koje do sad nismo imali uporište u pravnom okviru, a zakonsko uređenje ovih pitanja preporuka je i međunarodnih mehanizama iz područja ljudskih prava - istaknuo je dodavši kako su u izradi prijedloga Zakona uz predstavnike svih mjerodavnih tijela sudjelovale i udruge koje okupljaju obitelji nestalih osoba.

Premijer Plenković naglasio je kako je "konačno došlo vrijeme i da se zakonski uredi ova važna tematika s kojom mnoge obitelji žive proteklih skoro već 30-ak godina."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu