Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zapalio travu uz prugu: Nisu mogli ugasiti vatru pa pobjegli

Kako je izvijestila kninska policija, jedan je maloljetnik na nagovor drugoga upaljačem zapalio suhu travu uz željezničku prugu. Kad su shvatili što su učinili, pokušali su ugasiti vatru

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
57 komentara

Nekoliko mladića iz mjesta u Šibensko-kninskoj županiji u ponedjeljak poslijepodne biciklima su došli do nadvožnjaka uz željezničku prugu u mjestu Radučić uz NP Krka.

Požar je bjesnio u Kistanjama, a s nadvožnjaka je pucao odličan pogled na vatru koja je gutala sve pred sobom. Tad je jedan od njih došao na ideju da i oni zapale vatru. Kako je izvijestila kninska policija, jedan je maloljetnik na nagovor drugoga upaljačem zapalio suhu travu uz željezničku prugu. Kad su shvatili što su učinili, pokušali su ugasiti vatru, no bilo je prekasno. Vatra se počela nekontrolirano širiti.     

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Požar koji je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima izbio kraj Kistanja u utorak je stavljen pod kontrolu, no na istom području buknula su dva nova požara.

Nakon što su podmetnuli požar, maloljetnici su se preplašili i razbježali.

Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka te ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, kao i željezničku prugu te državnu cestu Kistanje - Knin.

- Cijelo selo odmah je počelo gasiti. Nasreću, nitko nije ozlijeđen i uspjeli smo obraniti kuće - rekla nam je mještanka.

Za jednog od uhićenih maloljetnika njegovi poznanici rekli su nam da je i ranije bio problematičan. Živi s majkom i starijim bratom, a otac mu je preminuo. Završio je samo osam razreda osnovne škole, a jedno vrijeme proveo je i u domu. Drugi maloljetnik živi u Srbiji, a u Hrvatsku dolazi svakog ljeta kod djeda i bake te s njim dosad, tvrde nam njegovi poznanici, nije bilo problema.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Požar koji je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima izbio kraj Kistanja u utorak je stavljen pod kontrolu, no na istom području buknula su dva nova požara.

Policiji je osumnjičene mladiće prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka kojem je recepcionerka zaposlena u Burnumu javila da je na putu s posla kući kod jednog nadvožnjaka vidjela skupinu mladića na biciklima koji su se ponašali vrlo sumnjivo u trenutku kad je na toj lokaciji izbio požar. Vrlo brzo identificirali su mladiće i šestoricu priveli u policijsku postaju.

Ondje su utvrdili da su samo dvojica sudjelovala u podmetanju požara te su ostale pustili. Jednog maloljetnika prijavili su za dovođenje u opasnost života i imovine, a drugoga da ga je na to poticao. Požar na tom dijelu nacionalnog parka lokaliziran je do 18 sati.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Požar u Dubcima, između Makarske i Omiša, koji je izbio iznad Jadranske magistrale u ponedjeljak navečer, gorio je i jučer. Gasio ga je helikopter Oružanih snaga.

- Djelatnici su reagirali na neobičnu radnju koja se odvijala u parku te obavijestili čuvare prirode, koji su zatim u skladu s ovlastima izvršili uvid i obavijestili policiju. Također, istodobno su izvijestili i vatrogasce, koji su odmah reagirali te je požar spriječen gotovo na samom početku. Velika je sreća što je izbio na području koje je pod ispašom, gdje je bila samo suha trava te gdje nije bilo srednjeg i većeg raslinja - izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vatrogasci su se jučer borili s vatrom na području Benkovca, u Promini te kraj Kistanja, gdje su tijekom dana buknula dva nova požara. Najgore je bilo u Promini u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su vatrogasci zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske pokušavali osigurati liniju požara. MORH je izvijestio da su iz Zemunika u utorak uputili helikopter na najnovije požarište Dubci kraj Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na požarištu u Pristegu je airtractor, dok su na Promini angažirana tri kanadera i dva airtractora. Na požarištima su, osim zračnih snaga, angažirana i 96 pripadnika Hrvatske vojske, i to na požarištu Lišnjak Drniš, te 72 pripadnika u Kožlovcu, Kolarni i Lepurima kraj Benkovca. Zbog požara je bilo visoko onečišćenje zraka na zadarskom području.    

  Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najgori dani u cijeloj sezoni

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je da požare gase vatrogasci iz 15 županija, a ponedjeljak je bio najgori dan u sezoni.     

Možda vas zanima i ovo:
Message