News

Komentari 69

Zapaljena skulptura umjetnika Ivana Kožarića u centru Rijeke

Zapaljena skulptura umjetnika Ivana Kožarića u centru Rijeke

Negdje oko 22 sata zapalio se stog sijena koji je na riječki Korzo postavio Ivan Kožarić kao simbolički početak kulturnih događaja u Europskoj prijestolnici kulture

Riječki vatrogasci rekli su nam kako su dojavu o požaru dobili oko 22 sata, te su brzo izašli na teren i krenuli gasiti požar. Javila nam se i čitateljica koja je svemu svjedočila. 

- Šetala sam Korzom i vidjela dva mladića kako se motaju oko instalacije netom nakon što je planula. Smijuljili su se, i rekli 'vidi kako gori'. Kada se vatra proširila, a ljudi krenuli okupljat, oni su nestali. Vatrogasci su brzo stigli i krenuli gasiti požar - govori nam čitateljica koja je snimila fotografije i video.

POGLEDAJTE VIDEO:

Negdje oko 22 sata zapalio se stog stijena koji je na riječki korzo postavio poznati kipar Ivan Kožarić iz Petrinje, kao simbolički početak žetve kulturnih događaja u Europskoj prijestolnici kulture. To je, inače, ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe 'Otok' 1996. godine. U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta 'Izvrnuti džep', unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije. Kožarić je i autor poznate kugle od bronce s pozlaćenim listićima nazvane 'Prizemljeno sunce', koja od 1994. boravi u Bogovićevoj ulici u centru Zagreba. 

Najčitaniji članci