Obavijesti

News

Komentari 14

Zarađuju za život tako što jedu čokoladu po cijeli dan

Zarađuju za život tako što jedu čokoladu po cijeli dan
5

Marko Dujmović i kolege kušači su čokolade. Oni odlučuju koje će slastice u prodaju. Ocjenjuju ih po mirisu, okusu. Alen Obrovac zarađuje pušeći

VIDEO

Da bi čokolada iz Kraševe tvornice na zagrebačkim Ravnicama stigla u trgovine, nakon proizvodnje mora proći brojne tehnološke kontrole. Zadnju ocjenu čokoladi daju posebni stručnjaci - kušači čokolade. Oni ocjenjuju slastice prema vanjskom izgledu, mirisu, okusu i sastavu. Inženjer prehrambene tehnologije Marko Dujmović u Kraševu Senzorskom laboratoriju testira različite uzorke čokolade. On i njegovi kolege prošli su posebnu izobrazbu u kojoj su “istrenirali” osjet okusa.
- Dobar kušač čokolade mora, osim edukacije, imati iskustvo i dugogodišnju praksu jer samo tada može osjetiti minimalne razlike u okusu koje običan čovjek ne može osjetiti - pojasnio je Marko.
- Svaki dan pojedem od 200 do 300 grama različitih vrsta čokolada. Što je najgore, dok sam doma, uvijek mi nedostaje čokolade i moram je barem malo pojesti - kaže Marko. Ponekad na dan kuša i 30-tak različitih vrsta čokolade, a samo će se jedna vrsta pojaviti na tržištu. Zaposlenici kažu da tijekom cijele godine imaju pune ruke posla. O plaći nisu željeli govoriti, ali od nje mogu normalno živjeti. Svaka je čokolada zdrava, tvrde u laboratoriju. No ipak među zdravije se ubrajaju tzv. crne čokolade. Čokolada je zdravija što ima više kakaa.


PUŠEĆI CIGARETE ZARADI 7000 KUNA
Alen Obrovac (40) u Tvornici duhana Rovinj u Kanfanaru kruh zarađuje pušeći duhan. Završio je za grafičara, a duhan kuša od prošle godine.
- Za posao nije nužno da ste pušač. Nisam ovisnik o cigareti, zapalim tek iz gušta poslije jela - dodaje Alen. Plaća mu se je od 6500 do 7000 kuna na mjesec. Ljudi zarađuju kušajući maslinovo ulje. Između kušanja okus i miris različitih uzoraka neutraliziraju suhim kruhom ili jabukom. Kušači vode svake godine u SAD-u ocjenjuju i nagrađuju - najbolju vodu. Kušači sira cijenjeni su stručnjaci. Britanac Simon Allison zarađuje kušajući pseću i mačju hranu. Ono što kuša ne guta da se ne bi - udebljao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"