Obavijesti

News

Komentari 295

'Zaraženu i nepokretnu mamu poslali su ocu da brine o njoj'

'Zaraženu i nepokretnu mamu poslali su ocu da brine o njoj'

IZGUBILI KOMPAS Zagrepčanku (74) poslali su s koronom kući iz Lipika, nepokretnu nakon moždanog udara, a suprugu nitko nije ni rekao da ima i koronu, iako je i on u rizičnoj skupini

VIDEO

U šoku smo, zdravstveni sustav, koji bi najviše trebao skrbiti o ljudima, moju je nepokretnu i koronom zaraženu majku od 74 godine s liječenja dvaput vratio kući na skrb ocu od 80 godina, koji je zbog godina i dijabetesa i sam u rizičnoj skupini.

Pritom, kad su je prvi put dovezli kući, njemu odmah nisu niti rekli da mama ima koronu. Tek na odlasku, i nakon što je on već pomogao da je smjeste u krevet, ogorčen, uplašen i ljut govori nam Denis Polašek iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Korona rekord 00:58

Njegova je majka u kolovozu ove godine doživjela moždani udar, od kojeg je ostala nepokretna. Nakon bolničkog liječenja bila je kod kuće, a onda je sredinom studenog dobila termin za rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku. Ondje je bila do ovog utorka, no dan prije napravili su joj test na koronu jer je na bolničkom odjelu detektirana Covid pozitivna osoba. I njezin je nalaz bio pozitivan.

- Tatu su nazvali iz Lipika i rekli mu da pripremaju bolnicu za tercijarni primitak Covid bolesnika te da će mamu dovesti kući. ‘U redu’, rekli smo, ‘što je, tu je, snaći ćemo se’. Nitko tati nije rekao, međutim, da mama ima koronu. Još su ga prvo čak pitali može li on doći po nju u Lipik ili da je oni dovezu, pa je dogovoreno da bude njihov prijevoz. Dovezli su je u Zagreb u utorak. Tata je još i pomogao da je smjeste u krevet u stanu. Kad su izlazili, dali su mu njeno otpusno pismo i rekli da ima Covid-19 - prepričava Denis Polašek. Kaže da ga je tata nakon toga nazvao cijeli uznemiren i uplašen, jer on koronu nije prebolio, a pomagao je medicinskim djelatnicima, samo s maskom na licu, da suprugu smjeste u sobu.

Božinović nema dobre vijesti za praznike: 'Božić i Nova godina neće biti ni na tragu prošlih...'
Božinović nema dobre vijesti za praznike: 'Božić i Nova godina neće biti ni na tragu prošlih...'

- Bio je cijeli izvan sebe, razumljivo, jer boluje od dijabetesa, i često mu nije zbog toga dobro. Dakle, on je u vrlo rizičnoj skupini kad je korona u pitanju. Nikome u obitelji nije jasno kako je moguće da su zaraženu i nepokretnu majku poslali na skrb bolesnom suprugu od 80 godina kad bi ona morala biti u izolaciji, a u izolaciji se za sebe sama ne može brinuti. Kako piše u otpusnom pismu, sukladno naputku epidemiologa, pacijentica se otpušta kući, uz preporuku upućivanja u Covid trijažnu ambulantu. Stoji i preporuka fizijatra prema kojoj joj je potrebna pomoć i njega druge osobe u svakodnevnim životnim aktivnostima. Sustav je, međutim, grešku napravio i drugi put.

- Istog dana kad su je dovezli iz Lipika, mama se žalila na bol u prsima, pozlilo joj je, pa ju je Hitna pomoć odvezla u KB Dubrava. U međuvremenu je otac došao k meni i u njihovu stanu nikog nije bilo. Kasno navečer doznajemo da je majku Hitna pomoć iz Dubrave dovezla pred njihov stan jer joj nije potrebno bolničko liječenje Covid-19. Otpustili su je na kućno liječenje čajem i vodom, lijekovima za temperaturu ako je dobije - priča sin, i opet ne vjerujući da se to dogodilo.

Budući da je bolesnica nepokretna i da nikoga kod kuće nije bilo, vratili su je u Covid bolnicu u Dubravu, a onda su je odande prevezli u Arenu, namijenjenu zaraženima s blažim simptomima.

U Hrvatskoj 4620 zaraženih, a preminula su 53 pacijenta
U Hrvatskoj 4620 zaraženih, a preminula su 53 pacijenta

- Ne razumijem zašto to nije odmah učinjeno, umjesto da se ugrožava moga oca, kroničnog bolesnika. Zar tako čuvamo starije - ogorčeno se pita Polašek.

- Odlukom županijskog stožera civilne zaštite od 7. prosinca Toplice Lipik imenovane su tercijarnim centrom za zbrinjavanje lakših i srednje teških Covid pozitivnih bolesnika. U potpunosti smo fokusirani na ustroj tog odjela, posebno u okolnostima eskalacije epidemije u našoj županiji. Kad provjerim činjenice, obavijestit ću vas - odgovor je Darka Kelemena, ravnatelja u Lipiku.

Iz KB-a Dubrava odgovaraju da su gospođu prebacili u Arenu “čim su saznali da mjere izolacije kod kuće ne mogu biti provedene”. Ali nemaju odgovor na pitanje kako je moguće da su je uopće vozili kući zaraženu, a da nisu prethodno provjerili tko će se o njoj ondje brinuti te ima li u kući netko tko i sam može biti ugrožen.

- Kako je moguće da se naše najbliže tako prebacuje na neko drugo mjesto, a da obitelj o tome ne zna baš ništa - pita se sin nepokretne žene, koju netko mora hraniti, odijevati... Sve.

Nakon što su provjerili detalje ovog slučaja, ponovno su se u petak oglasili i iz bolnice u Lipiku. 

- Kontaktirali smo obitelji, upoznali ih sa stanjem i prekidom liječenja  i navijestili da je moguć pozitivan PCR test. O samoizolaciji su obaviješteni epidemiolozi prema području na koje se pacijenti vraćaju, a time i obiteljski liječnici. Ne radimo bez dogovora s obitelji, žao nam je što je u konkretnoj komunikaciji došlo do nesporazuma, odgovara ravnatelj bolnice u Lipiku Darko Kelemen. 
Testiranjem, inače asimptomatskog dijela radnika na bolesničkom odjelu 3, kaže, utvrđeno je da su isti pozitivni na koronavirus. U samoizolaciju je upućena većina radnika tog odjela, a prema  epidemiološkim preporukama to se odnosi i na  sve pacijente. 

 - Obzirom da  je preostali kadar prepolovljen, a pacijenti nisu vitalno ugroženi, rješenje je bilo u nastavku kućne samoizolacije, što je trenutno uobičajeno postupanje u cijeloj državi, a pacijenti su upućeni da se u slučaju pogoršanja ili simptoma jave obiteljskom liječniku ili u nadležnu ustanovu. Uz testiranje svih radnika s odjela, odučili smo se da se prije otpusta  testiraju i pacijenti, iako gotovo svi asimptomatski, zaključuje.

Kako odgovara Denis Polašek, nije im nagoviješteno da majka ima, moguće, pozitivan test na koronu, a pogotovo im nije javljeno, na dan kad je prevezena kući u Zagreb, da nalaz jest pozitivan. 

- Pa dovežena je kući s otpusnim pismom u kojem piše da je pozitivna! Da su nam nešto navijestili, kako kažu, mi bi se za to onda drukčije pripremili. I zašto ocu, kad su je dovozili kući, i imali pozitivan rezultat, to nisu rekli nego tek na izlasku? Tati ništa nije rečeno prije, on bi to sigurno zapamtio, i znao. Problem je u cijelom ovom slučaju što sustav očito nema definirano postupanje po kategorijama bolesnika, zaključuje Polašek. 

 

Uskoro predbilježbe za cjepivo
Uskoro predbilježbe za cjepivo

U Lipiku bila nakon moždanog udara

COVID PA KUĆI Iako se rehabilitacijska bolnica u Lipiku od ponedjeljka pretvara u tercijarni centar za Covid-19 bolesnike s lakšim simptomima, pacijenticu koja treba pomoć drugih, baš s takvim simptomima, poslali su na kućnu njegu u Zagreb. Supruga nisu prethodno obavijestili da je zaražena.

Poslali je opet kući iz KB Dubrava

DRUGI OTPUST U Dubravu je došla isti dan kad su je otpustili iz Lipika jer joj je pozlilo. Odande su je sutradan, kasno navečer, opet vratili kući, a da nitko nije pitao ima li kod kuće netko tko se bez straha od korone može o njoj brinuti. Supruga od 80 godina nije bilo kod kuće, pa su je vratili u bolnicu.

Treća postaja - Arena Covid centar

U Areni Zagreb doktori u zaštitnim odijelima, a u Arena Centru blagdanski ugođaj i kupovina

OBITELJ OGORČENA Pacijenticu su prevezli u Arenu tek nakon što ju je Hitna pomoć iz Dubrave dovezla kući i naišla na zatvorena vrata. Obitelj još, međutim, o prebacivanju u Arenu nije službeno obaviještena. U Dubravi nemaju odgovor zašto su je slali kući, zaraženu i nepokretnu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 295
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu