Obavijesti

News

Komentari 20

Zarobljenom Hrvatu u Ukrajini sutra počinje suđenje: Prijeti mu doživotna ili smrtna kazna

Zarobljenom Hrvatu u Ukrajini sutra počinje suđenje: Prijeti mu doživotna ili smrtna kazna

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su u kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima "kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio"

Hrvatu V.P., kojeg su početkom svibnja uhitile ruske snage u Mariupolju gdje je ratovao za Ukrajinu, sutra počinje suđenje na temelju optužnice kojeg je podignulo je državno tužiteljstvo samoproglašene i međunarodno nepriznate Narodne Republike Doneck (NRD).

POGLEDAJTE VIDEO: Ruski tenk sletio u jezero

Pokretanje videa ...

Proruska samoproglašena država, koja se nalazi na istočnom teritoriju Ukrajine, Hrvata tereti za za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenika te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka. Kazne po zakonu za ta kaznena djela su doživotni zatvor ili smrtna kazna.

- Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima. Britanac A.H. optužen je za paćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutiranju plaćenika za oružane sukobe -  priopćila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za napade u Zaporižju
Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za napade u Zaporižju

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su u kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima "kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio". (ri) 