Obavijesti

News

Komentari 350

Zaspao je ocu u naručju: Stigli u Njemačku, a što ih sad čeka?

Zaspao je ocu u naručju: Stigli u Njemačku, a što ih sad čeka?
7

Njemačka u nedjelju očekuje dolazak 10.000 izbjeglica. Unatoč velikom broju ljudi, njemačka kancelarka Merkel poručuje da nikoga neće spriječiti u traženju azila

VIDEO

Deseci iscrpljenih izbjeglica stigli su vlakom u Frankfurt u nedjelju ujutro. Žene, djeca i njihove obitelji smjestili su se na peronima tamošnjeg željezničkog kolodvora, a dočekali su ih volonteri koji su im podijelili hranu, piće i ostale potrepštine. Svuda oko njih stajali su natpisi "Dobro došli u Frankfurt".

Nakon užasa koji su preživjeli u Mađarskoj gdje su ih tamošnje vlasti danima blokirale na kolodvoru u Budimpešti gdje su ih napali ekstremni desničari, atmosfera u Njemačkoj za izbjeglice je znatno ugodnija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:17

Svi vole Angelu

Vidjelo se to i na njihovim nasmijanim licima jer ostvarili su svoj cilj - iz ratom zahvaćene Sirije i drugih nestabilnih zemalja stigli su u obećanu zemlju - Njemačku. Neki su bili zamotani u EU zastave , neki držali fotografiju Angele Merkel dok su iscrpljena djeca spavala u naručjima svojih roditelja.

No, pravo je pitanje što ih očekuje u Njemačkoj i hoće li svi uspjeti ostvariti svoj san. Ono što ih sada očekuje je registracija nakon koje ih tamošnje vlasti namjeravaju privremeno smjestiti u vojne barake i dvorane diljem zemlje.

Njemačka samo u nedjelju očekuje dolazak 10.000 izbjeglica. Unatoč velikom broju ljudi koji pristižu, njemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da nikoga neće spriječiti u traženju azila .

Dok naoko za izbjeglice idilične prilike u njemačkoj narušavaju tek povremeni prosvjedi neonacista, neki se još uvijek nalaze u omraženoj Mađarskoj.

- Sretni smo, sad konačno znamo da idemo u Njemačku. Mađarska bi zbog postupanja prema nama trebala biti izbačena iz EU - rekao je Sirijac koji se uputio prema austrijskoj granici.

S njim se slaže i 23-godišnji Osama:

- Sretni smo, sljedeća stanica je Austrija. Djeca su jako umorna, ali moramo ići. Mađarska je vrlo loša zemlja.

Orban: Stižu deseci milijuna izbjeglica

Za izbjeglice "loša zemlja" takva namjerava i ostati, barem ako je suditi po izjavama tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Nakon što je podigao ogradu i oko nje opasao bodljikavu žicu, Orban sada na južnu granicu namjerava poslati i vojsku.

Učinit će to, kako kaže, zbog nekih najava iz Bruxellesa u kojima se već spominju deseci milijuna izbjeglica koji su krenuli prema Europskoj uniji.

Češka šalje vojsku na izbjeglice?

Ništa bolje nije ni u Češkoj. Tamošnji je predsjednik Miloš Zeman podržao peticiju protiv izbjeglica kojom bivši potpredsjednik Vaclav Klaus poziva vladu da odbije zahtjeve EU za raspoređivanjem izbjeglica i poziva Češku da se protiv dolaska izbjeglica bori svim sredstvima pa i vojskom ako treba.

Papa vjernicima: Primite izbjegličke obitelji

Papa Franjo pozvao je u nedjeljnoj propovijedi svaku europsku župu da prihvati po jednu izbjegličku obitelj kao znak solidarnosti.

- Apeliram na župe, religijske zajednice, manastire i svetišta diljem Europe da prihvate izbjegličke obitelji - rekao je Papa zaradivši pljesak okupljenih vjernika.

Dodao je i da će prvi korak napraviti dvije vatikanske župe koje će ovih dana primiti svaka po jednu obitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa