News

Komentari 196

Zaštitari i policija ispred škole, učenik ušao bez maske, rekli mu da je stavi, nije htio pa je otišao

Zaštitari i policija ispred škole, učenik ušao bez maske, rekli mu da je stavi, nije htio pa je otišao

Zaštitari ne stvaraju poteškoće nikom pri ulazu, oni samo paze na red i mir, a mi nastavljamo s nastavnim procesom kao da se ništa ne događa, kaže ravnatelj škole

>>> POSLJEDNJE INFORMACIJE:

12.00 POGLEDAJTE VIDEO:

10.22 - S obzirom da je bilo toliko okupljanje, po Zakonu o zabrani okupljanja pred školom, morali su reagirati. Malo su ih odmaknuli ali koliko vidim još se nisu maknuli s teritorija škole. Svi koji su trebali doći u školu su došli, zaštitari su tu, a policija radi svoj dio posla. Interventna je spriječila da se približe školi. Više sam se bavio psihološkim timom, svi su pod velikim stresom s obzirom na najave prosvjeda, pritisak skupine ljudi koji traže od mene ono što im ja ne mogu dati. Postoje pravila i ja tu ne mogu ništa. Od druge prosvjednice iz našeg mjesta djeca su normalno u školi pod maskom. Psihološki tim će tu biti cijeli dan, sad ide obrada. Trebali su prvo utvrditi kakva je šteta učinjena, razgovarali su s djelatnicima pa idu razgovori s djecom, prvo s razredom u kojeg ide učenik čiji tata je ovo sve pokrenuo. Ona dreka i vika, taj dio agresije i govor mržnje, to su sve naša djeca čula i prošli su traumu, sad moramo vidjeti kako ćemo sanirati štetu da se smanji stres što je više moguće - kaže ravnatelj Štibohar.

- Uputio sam roditelje dječaka, da ako zaista ne može disati, odu liječniku i traže izuzeće za nošenje maske. Time smo ovu situaciju mogli spriječiti i riješiti prije tjedan dana.  Roditelji pak tvrde da je dječak zdrav i da nema potrebe za liječnikom - dodaje.

10.14 - Ministar prosvjede Radovan Fuchs će dati podršku ravnatelju škole u Krapinskim Toplicama. Kaže kako neće biti nikakvih posebnih odluka o zaštiti škola te je svima preporuka da se zove policija. Poziva se na zakon o javnom okupljanju, članak 11. koji brani prosvjede oko škola dok su djeca unutra.

10.11 - Zamjenica župana, Jasna Petek, govorila je u ponedjeljak o incidentu u OŠ Krapinske Toplice.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Došli smo ispred škole pozdraviti tim psihologa i došli smo reći da smo podrška školi u osiguravanju prije svega sigurnosti jer je važno osigurati sigurnost djece i djelatnika škole. Žalosno je što nam zaštitari moraju biti pred ulazima, ali ako je to jedini način da se osigura sigurnost djece i djelatnika onda će to tako biti. Nije ugodno i nije normalna situacija i osjeća se povišena tenzija, ali nadamo se da će se ta situacija uskoro razriješiti - kaže Petek.

10.09 - Ispred škole je i interventna policija. 

Na ulazu u školu u Krapinskim Toplicama od ponedjeljka, kako je i najavljeno, stoje dvojica zaštitara. Ispred škole okupilo se desetak prosvjednika među kojima su bili i roditelji učenika,a jedan je đak pokušao ući u školu bez maske. RTL javlja kako učenika nisu pustili u školu no ravnatelj škole Samson Štibohar, za Zagorje International tvrdi kako je učenik samovoljno izašao iz škole.

- Danas su prosvjednici doveli učenika u školu, koji je ušao, ali na zamolbe da je u školi u zajedničkim prostorima potrebno nositi masku, odbio je ući u školu i samovoljno je izašao iz nje. Zaštitari ne stvaraju poteškoće nikom pri ulazu, oni samo paze na red i mir, a mi nastavljamo s nastavnim procesom kao da se ništa ne događa. A ovim prosvjedom se moraju baviti institucije koje su za to zadužene. Jutros je stigao tim psihologa, za pružanje psihološke pomoći djelatnicima kojima je prouzročena šteta, a onda će se utvrditi situacija s učenicima koji su prisustvovali ulasku nasilničke horde, i svjedočili vrijeđanju i govoru mržnje.

- Djeca su još pod stresom i šokom, mnogi prvašići su u petak išli plačući kući. Dobili smo i dosta poziva roditelja koji su tražili zaštitu svoje djece, a o svemu su obaviještene sve institucije, vidjet ćemo koja će biti daljnja postupanja u narednom periodu, da se šteta svede na najmanju moguću razinu  - rekao je ravnatelj. 

Zasad incidenata nema, osim par verbalnih ispada. Ispred škole je i nekoliko policajaca.