Obavijesti

News

Komentari 56

Zašto je helikopter iz Divulja opozvan? 'Netko je donio krivu odluku, neka se ne ponovi...'

Zašto je helikopter iz Divulja opozvan? 'Netko je donio krivu odluku, neka se ne ponovi...'

U spašavanju unesrećenih na Braču krenuo je i helikopter iz Divulja. Tko ga je na kraju opozvao i zašto nije poznato, a sve istražuje i MORH...

Jutros oko 9.36 sati Operativni centar civilne zaštite zaprimio je dojavu o padu zrakoplova Cessna. U njemu su bili pilot i dvoje putnika, svi troje su strani državljani. Srećom, svi su preživjeli i prebačeni su u KBC Split na liječenje i izvan su životne opasnosti.

U akciji spašavanja na Braču sudjelovala je i ekipa HGSS-a, a helikopter koji je u spašavanje krenuo iz Divulja na kraju je opozvan.

Ni pročelnik HGSS-a Josip Granić nije siguran zašto je helikopter vraćen.

Pokretanje videa ...

- Činjenica je da je po dobivanju informacije o padu zrakoplova posredstvom Centra 112 alarmiran HGSS i pod njihovom koordinacijom stvar je tekla relativno dobro. Ekipe su upućene na teren, automatski smo zatražili i angažman helikoptera HRZ-a - rekao je Granić za Novu TV.

Dežurne ekipe HGSS-ovih posade letača-spašavatelja, skupa s dežurnom posadom HRZ-a iz Divulja uputile su se prema Braču oko 10:30, da bi nakon desetak minuta leta bili vraćeni natrag.

Na pitanje tko je mogao vratiti helikopter nazad i je li se to dosad događalo, Granić je kazao kako se nikada još nije dogodilo, da se usred akcije se netko umiješao u sam tijek akcije, odnosno operativno izvođenje i povukao ekipu koja je na terenu, a zbog povlačenja helikoptera je došlo i do poteškoća na terenu.

Detalji pada Cessne na Braču: Ženu je počastio letom, srušili su se nakon samo 15 minuta...
Detalji pada Cessne na Braču: Ženu je počastio letom, srušili su se nakon samo 15 minuta...

- Činjenica je da je helikopter prilično brzo mogao doći do mjesta nesreće, na kraju krajeva posredstvom Centra 112 čuo sam vatrogasce s terena koji su rekli gdje se otprilike nalaze i da očekuju od nas praktički dolazak kroz dvadesetak minuta i podizanje unesrećenih putem vitla ili nekog drugog sustava koji nam bude moguć na tom terenu, podizanje u helikopter i transport za bolnicu - rekao je Granić i dodao kako bi svi unesrećeni bili u bolnici do 11.30 sati da je sve išlo svojim tijekom.

Netko je donio krivu odluku, potvrdio je Granić te dodao kako je došlo do šuma u komunikaciji. Njima kao HGSS-u nije toliko bitno tko je tu odluku donio, već ne žele da se slična situacija ponovi, kako bi akcije spašavanja onih kojima pomoć treba, mogla biti provedena do kraja.

Liječnik o ozlijeđenima u padu Cessne: 'Pilot je dobro, putnici imaju prijelome kralježaka'
Liječnik o ozlijeđenima u padu Cessne: 'Pilot je dobro, putnici imaju prijelome kralježaka'

- Taj transport je praktički mogao ići od samog zrakoplova – čim su vatrogasci izvukli osobe, mogli smo pristupiti i pružiti hitnu medicinsku pomoć do one mjere do koje se može na terenu i transportirati osobe automatski u helikopter, a ovako su morali biti transportirani do ceste - rekao je Granić.

Prema neslužbenim informacijama, MORH je zatražio podatke od kabineta načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kako bi se raščistilo zašto je helikopter povučen.