Obavijesti

News

Komentari 33

Zašto u Liverpoolu poručuju 'zabijte si kraljevsku obitelj u gu*icu'? Najviše zbog 1989.

Zašto u Liverpoolu poručuju 'zabijte si kraljevsku obitelj u gu*icu'? Najviše zbog 1989.
1

Jučerašnje skandiranje na Anfieldu protiv nacionalne britanske himne koje su poveli Redsi opet je pokazalo duboku podijeljenost britanskog društva

VIDEO

Navijači Liverpoola na Anfieldu jučer su izviždali britansku nacionalnu himnu "Good Save The King" koja je puštena uoči utakmice Premiershipa  povodom krunidbe kralja Charlesa III. u Londonu. 

"Redsi" izviždali "Good Save The King" za vrijeme Charlsove krunidbe 

Umjesto pjevanja nacionalne himne, Liverpoolovi navijači su zviždali što im nije prvi put. Iz uprave kluba rečeno je da su vlasti od njih tražile da puste himnu, bez obzira na snažno protivljenje, ali i da su reakcije navijača koji su zviždali, osobne. 

Jučer se na svim  stadionima uoči utakmica Premiershipa puštala nacionalna himna "Good Save The King". 

Međutim, mnogi se pitaju zašto zapravo navijači Liverpoola zvižde protiv nacionalne himne.

Martina Popović/Pixsell

Britanski klubovi njeguju kulturu otpora bogatima i društvenoj nepravdi 

Tvrtko Jakovina, povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za 24sata objašnjava o čemu  je točno riječ. 

- Mnogi britanski klubovi njeguju kulturu anti-establišmenta, otpor bogatima, nepravednom društvu. Kralj možda nije u središtu navijačima, vjerojatno ni kraljevska obitelj, osim kao simboli onog dijela društva koji stoji nasuprot običnih, radničkih, slojeva u klasno i staleški jako podijeljenom engleskom društvu. Nekada se u svemu moglo prepoznavati i odnos protestanata i katolika, no to u slučaju Liverpoola više nije dominantno - kaže Jakovina za  24sata.hr. 

Tragedija iz 89'. u kojoj je poginulo 96 navijača uzrok otpora vlastima 

Za Liverpool je, dodaje Jakovina,  prava prekretnica bilo skrivanje odgovornih za tragediju 1989. u Hillsboroughu, gdje je Liverpool igrao polufinale FA Cupa protiv Nottingham Forresta. 

- Stadion je bio neutralni teren, ali svejedno se dogodila tragedija i katastrofa, u kojoj je poginulo 96 navijača, a skoro 800 ranjeno. Zbog osjećaja da su svi skrivali odgovornost, stvorio se otpor prema policiji, premijerki Margaret Thatcher, posebno prema The Sunu, koji je za sve optužio (i kasnije se ispričao), same navijače Liverpoola. Ono što je ionako postojalo, nakon 1989. i nezadovoljavajućih odgovora vlasti, samo je produbilo otpor kluba koji je postao simbol jednog političkog mišljenja - ističe. 

Samo se na stadionu može govoriti o staleškim razlikama 

Sukob i tenzije između bogatih i onih koji su stalno na rubu ili podčinjeni, objašnjava, u britanskom je društvu još uvijek iznenađujuće prisutni. 

- Mnogi u UK su, bez obzira na to što je riječ o imperiju, uspješnoj i važnoj zemlji, dugo neprivilegirani, zacementirani tamo gdje jesu po rođenju. Staleške razlike i teška pokretljivost između društvenih razreda, to može biti problem za mnoge, a na stadionu se nekada jedino i glasno o tome može govoriti - zaključio je Tvrtko Jakovina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.