News

Komentari 44

Zašto zapinje obnova Zagreba? Vanđelić: U istoj smo zgradi, a ministarstvu šaljemo poštu

Zašto zapinje obnova Zagreba? Vanđelić: U istoj smo zgradi, a ministarstvu šaljemo poštu

Šef Fonda za obnovu uvjeren je da bi digitalizacija otklonila mnoge prepreke bržoj obnovi. U 15 mjeseci nakon potresa u Zagrebu uklonjene su tek tri oštećene kuće, dok same obnove zasad nema ni u tragovima

Damir Vanđelić progorio je o potrebi za digitalizacijom i apsurdnosti upravnog postupka koji usporava proces obnove nakon potresa u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO - spora obnova Zagreba:

- Digitalizacije kod nas skoro da i nema. Sustavi koje imamo međusobno nisu povezani pa su službenici prisiljeni raditi redundantne poslove, poput prekopavanja registara i slično - rekao je šef Fonda za obnovu za Večernji list.

Dodao je i kako je njegov fond u istoj zgradi s Ministarstvom graditeljstva, ali da bi međusobno komunicirali, Ministarstvo svoja rješenja prvo mora urudžbirati, a zatim ih poslati poštom, jer tako zahtijeva upravni postupak. Ako se pritom rješenja šalju korisnicima, Fond mora pričekati da Ministarstvo zaprimi povratnicu kao dokaz da je rješenje zaprimljeno, a tek onda se ono iz Ministarstva šalje Fondu.

Dok se čeka povratnica, izgubi se i po desetak dana, što značajno produljuje čitav proces. Vanđelić je uvjeren da bi se uz digitalizaciju komunikacija između aktera mogla svesti na sat vremena ili čak i kraće, a Fond bi dnevno mogao “izbacivati” i po 100 ugovora o obnovi.