Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
66 komentara

Zastrašujuće: Mumija djeteta trepće, znanstvenici su u čudu

Italija: Malena Rosalia je umrla 1920. od upale pluća. Imala je dvije godine. Otac general Lombardo bio je shrvan. Platio je stručnjaku da balzamira njezino tijelo

Cybertosh/YouTube
Foto: Cybertosh/YouTube
66 komentara

Mumija malene Rosalije Lombardo koja se nalazi u katakombama na Siciliji otvara i zatvara oči. Riječ je o fenomenu koji je godinama zbunjivao znanstvenike. Sve dok ga nije riješio talijanski antropolog Dario Piombino-Mascali .

"Uspavana ljepotica"

Malena Rosalia je umrla 1920. godine od upale pluća . Imala je samo dvije godine. Otac general Lombard o bio je shrvan njezinom smrću. Bio je imućan te platio stručnjaku Alfredu Salafiju da balzamira njezino tijelo . Salafia je tijelo tako dobro balzamirao da i dan danas djevojčica izgleda kao da je zaspala. Zbog toga je zovu "uspavana ljepotica". Rendgenske snimke pokazale su kako su joj unutarnji organi netaknuti. Rosalijino tijelo počiva u kapelici, a lijes je pokriven staklom. Kasnije je uočeno da mumija "pomiče" oči. No Piombino-Mascali je zaključio da je riječ o optičkoj varci, piše news.discovery.com .

[video: 974157 / ]

Oči joj nisu potpuno zatvorene

- U pitanju je optička iluzija uslijed svjetla koje filtriraju bočni prozori, a čiji se intenzitet tijekom dana mijenja - rekao je Piombino-Mascali. To je zaključio nakon što su radnici pomaknuli lijes i njezino se tijelo malo pomaknulo. Tada je prvi put pogledao jasno u njezine oči.

- Njezine oči nisu potpuno zatvorene i istina je da nikada nisu ni bile - rekao je antropolog.

Tajnu balzamiranja stručnjak je odnio u grob

Salafia je tajnu balzamiranja djevojčice odnio u grob. Umro je 1933. i otada se istražuje koju je tehniku koristio da je tijelo ostalo tako dobro sačuvano. Piombino-Mascali je pronašao tajni rukopis i otkrio neke od sastojaka koje je Salafia koristio za balzamiranje. Mješavina koju je napravio je ubila bakterije i sačuvala tijelo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message