Obavijesti

News

Komentari 100

Zbog lošeg stanja u zdravstvu oporba je zatražila Milanovića

Zbog lošeg stanja u zdravstvu oporba je zatražila Milanovića
1

Ministar Ostojić zaposlenima u zdravstvu nudi sraman i protuzakonit kolektivni ugovor, po kojemu samo njima neće biti plaćen prekovremeni rad, rekao je Milinović

VIDEO

Na početku posljednjeg dana zasjedanja u Hrvatskom saboru, prije ljetne stanke, HDZ-ovci su zatražili pauzu zbog katastrofalnog stanja u zdravstvu i najave štrajka.

Oporba zatražila je od premijera Zorana Milanovića i ministra zdravlja Rajka Ostojića da dođu u Sabor i očituju se o najavama općeg štrajka u zdravstvu u jeku turističke sezone. 

- Ministar Ostojić zaposlenima u zdravstvu nudi sraman i protuzakonit kolektivni ugovor, po kojemu samo njima neće biti plaćen prekovremeni rad - rekao je Darko Milinović (HDZ). Podsjetio je da je Županijski sud u Zagrebu nedavno stavio izvan snage kolektivni ugovor iz 2011., koji je potpisao kao ministar zdravstva, s obrazloženjem da nije formiran pregovarački odbor za kolektivne pregovore te da o pregovorima nije raspravljalo Gospodarsko-socijalno vijeće. 

'Ili smjena ministra zdravlja ili kazneno djelo za Avberšek'

- Tražimo da se premijer ili ministar zdravlja pojave u Saboru i da kažu je li Vlada zatajila dokumente. Ako jest, premijer bi trebao smijeniti ministra Rajka Ostojića, jer je zatajio dva bitna dokumenta, ili ako nije, treba prijaviti za kazneno djelo Spomenku Avberšek, koja je produžena ruka SDP-a - rekao je Milinović. 

I laburist Branko Vukšić zatražio je da se premijer ili ministar zdravlja pojave u Saboru. Vladu je pozvao da zdravstveni doprinos vrati na 15 posto, ocijenivši da je smanjivanje tog doprinosa bila jedna od najvećih pogrešaka ove vlade. 

- Na to smo upozoravali kad se donosila takva odluka, no obrazloženo nam je da će se time rasteretiti gospodarstvo i povećati zaposlenost. Koliko se radnih mjesta nakon toga otvorilo - upitao je Vukšić. 

Zoran Vinković (HDSSB) prozvao je Vladu da je u godinu i pol vlasti provela jedino političke smjene u "99,5 posto" kliničkih bolnica. 

- Dovedeni su kadrovi koji očigledno nisu sposobni suočiti se s vremenom koje dolazi, zajednički nazivnik svim tim smjenama je politička podobnost - rekao je Vinković spočitavajući Ministarstvu zdravlja da nije ništa učinio za mlade liječnike

Vukšić: Zastupnici bi se trebali osjećati loše iako idu na odmor

Saborski zastupnici su u podne glasovali o točkama, koje su raspravili ranijih dana. Iako nakon toga za saborske zastupnike počinje stanka od osam tjedana, neki se i ne osjećaju baš najbolje.

- Danas je jedan od dana kad bi se saborski zastupnici trebali osjećati loše iako ih čeka odmor od osam tjedana. Donosi se odluka o tome da se Sabor razvlašćuje bilo kakve odluke utjecaja ili moći u raspolaganju državnom imovinom. Današnji zakon omogućuje da se stvori još jedan centar moći i korupcije i to pojedinaca koji nisu pod kontrolom sabora - rekao je Laburist Branko Vukšić.

Riječ je o Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Vukšić smatra da zakon podrazumijeva pravo na otuđenje, opterećenje, ograničenje i odricanje prava.

- Ovo je temelj za konačnu rasprodaju državne imovine - kaže Vukšić.

HDZ je tražio da se o Zakonu o visokom obrazovanju glasuju pojedinačno. Oporbeni zastupnici bili su protiv ili suzdržani. Protiv su glasovali i Josip Kregar i Mirela Holy te SDSS-ov Milorad Pupovac.

Oporba: Pa to je strašno,  28 amandmana na vlastiti zakon

- Pa to je strašno, 28 amandmana na vlastiti zakon - u čudu su govorili oporbeni zastupnici dok su izlazili iz sabornice. Više od dva sata trajalo je glasovanje o raspravljenim točkama. Na red je došao i Zakon o gospodarenju otpadom, na koji su samo vladajući imali 28 amandmana. To je zgrozilo zastupnike opozicije koji su redom izlazili iz sabornice: Martina Banić, Domagoj Ivan Milošević, Sunčana Glavak, Branko Vukšić.

- To je slika Vlade. Sramotno - zaključio je Vukšić.

Dva mjeseca pauze: U Saboru opet tek u rujnu

Ne bude li izvanrednih sjednica, zastupnici u ponedjeljak završavaju zasjedanja i počinje ljetna stanka. Sabor će se ponovno sastati tek u rujnu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...