Obavijesti

News

Komentari 146

Izglasali zakon: Manji PDV za 'velike' novine, za 24sata ne

Izglasali zakon: Manji PDV za 'velike' novine, za 24sata ne
7

Čak 70 zastupnika glasalo je za, 21 protiv, a pet ih je bilo suzdržano. Izglasali su manji PDV za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi

VIDEO

Sabor je većinom glasova donio Zakon o porezu na dodanu vrijednost koji predviđa smanjivanje stope PDV-a za dio novina, odnosno za one koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi. Za ovaj prijedlog glasovala su 70 zastupnika, 21 protiv dok je 5 bilo suzdržanih

Odbijeni su amandmani kluba HDZ-a i laburista Branka Vukšića koji su tražili da se taj diskriminiraju kriterij izbiše. Nezavisni zastupnik Josip Kregar iz vladajuće kvote također je nakon rasprave uložio amandman tražeći da se diskriminatorna stopa obriše, ali je prije glasovanja amandman povukao iz procedure. 

Linić: Ovo je velika potpora izdavačkoj djelatnosti

Ministar financija Slavko Linić nakon što je odbio amandman obrazložio je da izdavači novina i časopisa su svrstani u međustopu od 10 posto i da je to velika potpora toj djelatnosti. Kazao je da je Vlada prilikom utvrđivanja ovog prijedloga bila suočena s velikom krizom izdavača dnevnih novina i tada je ocijenila da se može koristiti socijalna stopa od 5 posto kako bi pomogla izdavačima.

- Vlada smatra i da moramo imati određenu i ekonomsku logiku. Za nas je bila logika da su dnevne novine ogroman posao i da je to nešto što iziskuje ogromne troškove i ugrožava rezultate poslovanja izdavača i pokušala je reći koje su to novine. Ovo je formulacija koju je Vlada predložila zato što smatra da ta formulacija znači visina troškova, jel' ta visina troškova izdavača za dnevne novine zaista jest veličina redakcija, novina, dopisnika, tekstova, količine tekstova nešto što znači trošak dnevnih novina. I ona je tu pokušala naći logiku zašto je predložila ovakav tekst i da samo tima ide ta najniža stopa od 5 posto, kao potpora u ovom trenutku s obzirom na velike financijske probleme kod izdavača - obrazložio je Linić. Kazao je da je i cijena dnevnih novina nešto što Vladu itekako interesira, jer ako Vlada ne bi išla s ovakvim rješenjima moguće je da bi tada rasla i cijena. Kazao je da ima različitih cijena i da upravo kroz cijenu treba pokušati naći načina kako pronaći sredstva za uspješno poslovanje.

- To je bitka za ekonomski položaj izdavača dnevnih novina i u tom dijelu želimo pomoći samo onima koji imaju velike troškove radi kvalitete dnevnog tiska - zaključio je.

Dalić: Objašnjenje je nelogično kao i prijedlog

Martina Dalić (HDZ) nezadovoljna je obrazloženjem.

- Ono je u suštini jednako nelogično kao što je nelogičan i ovaj prijedlog. Osim što sada predlažete da se porez na dodanu vrijednost primjenjuje ovisno o broju riječi, sada ste u obrazloženju kazali da ustvari predlažete razlikovanje stope ovisno o visini troškova. Mislim da to ustvari nema nikakve veze sa stvarnim razlozima ovoga prijedloga. Ovaj prijedlog temeljen na broju riječi jest prijedlog koji jasno želi ići u korist jednog dijela dnevnih novina a na štetu nekih drugih dnevnih novina - ustvrdila je Dalić.

Dalić smatra da Linićevo obrazloženje nema nikakve veze s temeljnim ciljem, koji se deklaratorno postavljao, a to je da se izdavaštvo, mediji, javna riječ, porezno stavi u povoljniji tretman.

- Ovim načinom se to ne postiže - zaključila je.

Vukšić: Borba jednog novinskog klana protiv drugog

Nakon što je Vlada odbila i njegov prijedlog laburist Vukšić ponovio je da je to diskriminirajući kriterij.

- Pretpostavljam da nitko tko je predložio ovaj diskriminirajući kriterij od 25.000 riječi ne zna kako posluje 24sata. Smatram da je to borba jednog novinarskog klana protiv drugog i da se zapravo želi pogodovati ovim drugima. Na sjednici Vlade je i sam premijer rekao da rješenje nije savršeno, ali je razumno. Zašto je razumno? Jel ovime potiče pisanje. To je stvarno vrhunac ironije - kazao je.

'Prijetnje premijera su čisto reketarenje'

Vukšić se osvrnuo i na prijetnju premijera da će nastave li se pritisci odustati od prijedloga odnosno da će za sve medije ostati stopa od deset posto.

- To je čisto reketarenje. To je neviđeni politički pritisak na slobodu govora zastupnika, optuženi smo da pripadamo moćnim medijskim lobijima. Ako se analizira geneza pisanja dnevnih novina vidi se da će profitirati novine koje potiču velebne uspjehe vlade, a one koje se kritički odnose prema Vladi penalizira se višom stopom PDV-a - rekao je.

- Mislim da ćete ovime napraviti to da će se neke dnevne novine ugasiti, a nećete uštedjeti, da će ljudi ostajati bez posla i da će biti manji priljev u državnu blagajnu nego sada. Radi se rabota koja nije dobra - zaključio je Vukšić.

Vlada na sjednici u četvrtak nije se očitovala o zastupničkim amandmanima niti je to učinila na telefonskoj sjednici. Glasovanje u Saboru bilo je moguće jer je krajem listopada 2012. izmijenila svoj poslovnik koji predviđa da u slučajevima kada se amandmani odbijaju ili kada se želi od strane predlagatelja zakona, odnosno Vladinih predstavnika, odbiti amandmane drugih predlagatelja nije potrebna prethodna suglasnosti Vlade.

Kregar: Nije me Milanović nagovorio da povučem amandman

Nezavisni zastupnik Josip Kregar koji dolazi iz vladajuće kvote pojasnio je zašto je povukao svoj amandman kojim je tražio brisanje diskriminirajućeg kriterija od 25.000 riječi o kojem ovisi na koje će se dnevne novine odnositi snižena stopa PDV-a od pet posto. Kregar je rekao da je situacija jasna i evidentna. Budući da Vlada nije prihvatila amandman i uz to je još najavila i povlačenje zakona, usvajanje amandmana značilo bi, kaže, štetu za mnogobrojne koji bi po prijedlogu zakona dobili porezne povlastice odnosno oslobođenja. Napomenuo je da je povlačenje amandmana bio jedina logična konzekvenca. Upitan je li ga na taj potez nagovorio premijer Zoran Milanović, Kregar je poručio:

- Nagovaranje je jedna riječ koja se teško koristi u ovakvim situacijama. Situacija koja je nastala je njihova odluka, a to onda nije nagovaranje - rekao je.

Kregar ostaje kod stava da bi ova odredba mogla izazvati ustavno pravne sporove.

- Već je najavljeno od niza zainteresiranih da će doći do podizanja tužbe pred Ustavnim sudom. Mislim da sam u obrazloženju amandmana dao jednu dobru uputu u formulaciji, da takvo nešto može samo škoditi predlagaču - zaključio je Kregar.

Šuker: Mi smo smanjili PDV i nismo radili nemjerljive kriterije

Prije samog glasovanja Ivan Šuker u ime kluba HDZ-a zatražio je stanku kako bi, zbog odbijanja njihovog amandmana, mogli zauzeti stav oko glasovanja. I jesu - HDZ je bio protiv ovakvog zakona.

Podsjetio je da je HDZ-ova Vlada, kada su se mediji našli u krizi, smanjila PDV s 22 na 10 posto, ali da tada nisu radili nemjerljive kriterije.

- Tada nismo dijelili medije na podobne i nepodobne. Nama nije jasno zašto ova odredba od 25.000 riječi i mislim da će uz tu odredbu ministar morati napisati posebni pravilnik kako, tko i na koji način će brojati te riječi i što će se dogoditi ako netko ima 24.985 riječi koje se uklapa u zakon, a oni 15 riječi se ne uklapa u zakon i hoće li na taj broj taj dan obračunati stopa 5 ili 10 posto - izjavio je.

Upitao je hoće li to Porezna uprava i Ministarstvo kulture.

- Hoćemo li na svakom prodajnom mjestu ugraditi brojače pa ćemo naći dežurne građane koji će brojati riječi i konstatirati, možda tražiti i referendum da taj broj novina nema toliko i toliko riječi - upitao je Šuker. Složila se s Linićem da postoje ekonomski razlozi za ovaj prijedlog, ali i zaključuje da kada bi preračunali koliki je to fiskalni gubitak za ove koji nemaju 25.000 riječi, onda je to manje od štete koju će ova odredba zakona proizvesti. Osvrnuo se i na tvrdnje premijera koji se zapitao zašto nije smanjena stopa PDV-a na dječje cipelice i prehrambene proizvode. Podsjetio je da su HDZ i HSS između dva čitanja zakona predlagali uvođenje snižene stope od 10 posto na svježe meso i zdrave prehrambene namirnice, no Vlada za to nije imala sluha.

- To je najbolji dokaz da oni koji predlažu ove zakone, ne znaju što rade - ustvrdio je Šuker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku