Obavijesti

News

Komentari 63

Zastupnici izglasali zakon kojim se drastično povećavaju kazne za prekršaje: Evo kolike su sada

Zastupnici izglasali zakon kojim se drastično povećavaju kazne za prekršaje: Evo kolike su sada

Zastupnici u Saboru su izglasali izmjene Zakona sa 77 glasova za i 50 protiv

VIDEO

Sabor je glasovima vladajuće većine, njih 77, izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak četiri tisuće eura. 50 oporbenih zastupnika bilo je protiv.

Tako će sada najteži prekršaji, među kojima su širenje lažnih vijesti i isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice, Za dom spremni iako Vlada ponovno to nije decidirano navela u ovim izmjenama, nego je i dalje ostavila to dvosmisleno i na prosudbu policiji i sudstvu u datom trenutku, kažnjavati novčanom kaznom od 700 do 4000 eura. Tu je i vrijeđanje službenih organa.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2000 eura.

Opet burno u Saboru, Đakić: 'Stjepan Radić se okreće u grobu', Pavliček: 'I Tuđman isto'
Opet burno u Saboru, Đakić: 'Stjepan Radić se okreće u grobu', Pavliček: 'I Tuđman isto'

U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumaciju opojnih droga na javnom mjestu.

Ove izmjene izazvale su burnu raspravu neki dan u Saboru, ali i danas uoči glasanja. Vladajući su odbili zaključak Kluba Možemo kojim su tražili da se obveže Vladu da u roku od tri mjeseca donese novi Zakon, u kojem ne bi bilo kažnjavanja prosjačenja, ni prostitutki već da se kažnjavanju klijenti, a da se u njega uvrsti i konkretno kažnjavanje veličanja fašizma, nacizma, ustaštva. 

- Vidimo po raspravi da još uvijek imamo političke stranke koje zagovaraju da je to normalno i da se ne kažnjava. Zagovaranje fašizma, nacionalsocijalizma, ustaštva, kao i četništva, treba stati sada i ovdje, ne samo ovim prekršajnim zakonom nego tražimo od Vlade da u roku od šest mjeseci izmijeni i Kazneni zakon i to propiše tamo da se sankcionira promoviranje ustaške ideologije jer, kao prvo, moramo imati na umu da Hrvatska ima taj povijesni teret, a mi se od toga trebamo jasno ograditi - poručila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba Možemo, nakon koje je uslijedilo javljanje za povrede Poslovnika kako bi joj replicirali i nova rasprava neistomišljenika. 

- Nažalost, od kolegice nismo čuli osudu komunističkih režima i tereta prošlosti koji imamo od Jugoslavije. Vi zagovarate te ideje koje su bile u tim mračnim vremenima - kazao je Suverenist Marko Milanović Litre, a Mostov Nino Raspudić istaknuo kako im Benčić vrijeđa inteligenciju.

- Jasno je da je potrebno osuditi totalitarne režime i budimo dosljedni u osudi svih totalitarnih režima - rekao je. 

Potom je rasprava otišla u smjeru tko je bio Jugoslaven, član Komunističke partije, o Milki Planinc, pozdravi Za dom spremni...

- Vrijeme je da se prestane pričati o 1941. i počne razmišljati o 2041., u zemlji kad dvije starice leže u istom krevetu u bolnici - poručio je IDS-ov Emil Daus.

Odbili Možemo!, tražili su strože kazne za reklamiranje kockanja i prodaje alkohola djeci
Odbili Možemo!, tražili su strože kazne za reklamiranje kockanja i prodaje alkohola djeci

Vladajući su odbili i amandmane Kluba Možemo na Zakon, kojima su tražili strože kažnjavanje kockanja na javnom mjestu i reklamiranje kockanja, kao i prodaje alkohola mlađima od 16 godina, da se ne kažnjavaju prostitutke nego klijenti te da se onemogući kažnjavanje osoba koje vrijeđaju političke dužnosnike.

Izglasali su i sa 125 glasa za i jednim suzdržanim i izmjene Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, kojima se ukida 10-postotno smanjenje tih mirovina, čime je obuhvaćeno oko 96.000 umirovljenika. Od 1. srpnja se vraća za pet posto, a od 1. siječnja iduće godine za preostalih pet posto. Na dnevnom redu glasanja su i izvješća o obrani zbog kojih se predsjednik Zoran Milanović obrušio na ministra Marija Banožića jer je izvješće za 2021. poslao u Sabor bez traženja njegova mišljenja o njemu te ga optužio da je falsificirao činjenice u njemu.

Tijek događanja u Saboru možete pratiti OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...