Obavijesti

News

Komentari 38

Grbin: Hoćete se maknuti ili početi raditi posao?, Plenković: Uzimali ste pare i još docirate

Grbin: Hoćete se maknuti ili početi raditi posao?, Plenković: Uzimali ste pare i još docirate

Iako se najavljivalo da će premijer rekonstruirati Vladu poslije Uskrsa, ovog tjedna to ipak neće biti. Neslužbeno se doznaje da bi imena onih koji odlaze te njihovih nasljednika mogli doznati do 1. svibnja.

VIDEO

Saborski zastupnici vratili su se s praznika na posao. A premijer Andrej Plenković i njegovi ministri došli su im na "rešetanje." Kako to biva s početkom nove plenarne sjednice, tako su i ovu započeti aktualnim prijepodnevom i pitanjima članovima Vlade. 

Premijer je stigao raspoložen, a na svom prvom "aktualcu" bio je i novi ministar graditeljstva Ivan Paladina. Iako je bilo za pretpostaviti da će upravo on biti meta oporbe i dobiti najviše pitanja, to nije bilo tako. Upućeno mu je bilo tek jedno i to od HDZ-ovca. Oporbenjaci Paladinu nisu zaobišli, ali su verbalnu paljbu oko njega usmjerili ka Plenkoviću. Ministru obrane Mariju Banožiću se nisu obratili niti ga spomenuli. I on je odgovorio tek na jedno pitanje, također dobiveno iz svojih redova. Nijedno pitanje od strane oporbe nisu dobili ni ministri gospodarstva Tomislav Ćorić ni rada Josip Aladrović.

PRATITE UŽIVO:

Nakon što je Nacionalni stožer ukinuo sve epidemiološke mjere, tako sada i svi zastupnici mogu sjediti u sabornici.  A u saborskim klupama će biti do 15. srpnja, kada idu na ljetnu stanku propisanu Ustavu, a do tada ih na dnevnom redu ove 11. sjednice očekuje preko 140 točka. 

Plenković o rekonstrukciji Vlade: 'Mi nismo dali nikakav rok. Kad odlučim, javit ću vam'
Plenković o rekonstrukciji Vlade: 'Mi nismo dali nikakav rok. Kad odlučim, javit ću vam'

Iako se najavljivalo da će premijer rekonstruirati Vladu poslije Uskrsa, ovog tjedna to ipak neće biti. Neslužbeno se doznaje da bi imena onih koji odlaze te onih koji na njihova mjesta dolaze mogli doznati do 1. svibnja. 

O pomilovanju Perkovića i Mustača

Nezavisni Hrvoje Zekanović otvorio je aktualac i premijera upitao o pomilovanju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Istaknuo je kako to zapravo nije inicijativa generala nego prije svega "gospodina s Pantovčaka", misleći na predsjednika Zorana Milanovića kojeg je nazvao glasnogovornikom Kremlja.

- HDZ je protiv, rekli smo to vrlo jasno nekoliko puta. Smatramo da ovakva inicijativa treba ići od onih koji za to imaju naslov. Neki dan je propala ekipa iz Splita govorila o aluziji o smokvinom listu, ovo ovdje je krošnja listova ničim izazvana na štetu onih koji su potpisali ovaj apel. Mislim da je to jedna velika slabost onoga tko je trebao podnositi zahtjev, a to je pravni zastupnik ili obitelj, a možda ponajviše slabost onoga koji šuti cijelo vrijeme i čeka da vidi što ćemo mi svi o tome kazati. To je jedini koji prema Ustavu u svojoj nadležnosti ima davati pomilovanja - istaknuo je premijer Plenković naglasivši kako je predsjednik Republike jedini koji treba odgovoriti na to podsjetivši da je u predizbornoj kampanji najavljivao kako se neće baviti pomilovanjima. 

- Ovo je nepotrebno uvlačenje heroja Domovinskog rata u jednu temu koja dijeli društvo, to se već sada vidi. Očito je to orkestar gdje se prave nevješti, da će razgovarati, a sami govore kako su dogovarali cijelu ovu akciju. Hrvatska je vidjela puno orkestriranih akcija, ovo je jedna od njih, ali Vlada nema tu ingerencija - rekao je premijer.

Za tezu da je Milanović glasnogovornik Kremlja poručio je kako je zanimljiva te podsjetio kako je tražio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost isti dan kad je počeo rat u Ukrajini, ali da nakon 55 dana odgovora s Pantovčaka nema.

- Da je obrnuto, ja ne bih mogao proći po hodniku da nema 100 pitanja zašto se nismo sastali. Šteta koja nam je pričinjena nekim izjavama se potvrdila. Oni koji nam čine štetu neka se zapitaju jesu li za to dobili mandat - dodao je.

O Paladini: 'On je mlad, pun energije, izložio se'

Predsjednica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec pitanje je postavila premijeru istaknuvši kako da ga upućuje upravo njemu jer je sigurno da će nakon rekonstrukcije jedino on i ostati u Vladi. Naglasila je kako ima puno važnih pitanja kao što su pad životnog standarda, rast cijena, liste čekanja, prekrcani domovi za djecu, obnova, ali da ga neće ništa o tome pitati. Pa ga je upitala o novom ministru Paladini. 

- Nakon Horvata ste postavili čovjeka oko kojeg je više nepoznanica nego oko diferencijalne jednadžbe i oko kojeg ima puno suspektnih pitanja. Rekli ste da ste razgovarali s njim prije nego ste ga postavili na poziciju. Što ste ga pitali i koji vam je odgovor dao da ste tako čvrsto stali iza njega i preuzeli potpunu odgovornost za njega - upitala je.

Premijer je istaknuo kako je Paladina ovdje te da će on sam odgovarati na pitanja o sebi i obnovi. Podsjetio je na kronologiju imenovanja nasljednika Darka Horvata i kako je prvo poziciju ministra nudio koalicijskom partneru, predsjedniku HNS-a Stjepanu Čuraju prema kojem, kako je rekao, ima respekt, ali da su svi obrušili na njega ocijenivši ga političarem opće prakse. 

- Onda smo posegnuli za čovjekom koji ima iskustva u domeni graditeljstva, vođenja projekata, privatnom sektoru i sad kad smo njega izabrali opet nije dobro. To da će se mediji interesirati za njegovu privatnu imovinu, to je isto u redu, to je demokracija i on će na to odgovarati. Ali nije zato doveden. Doveden je da dinamizira proces obnove. To je njegova zadaća - rekao je premijer istaknuvši kako ga je pitao što pita sve kad izlaze iz anonimnosti i izlažu se. 

Tajna bogatstva Paladine: Milijuni tajkuna iz Moskve stvorili su najbogatijeg ministra
Tajna bogatstva Paladine: Milijuni tajkuna iz Moskve stvorili su najbogatijeg ministra

- Došao je iz privatnog sektora, izložio se, mlad je, pun energije. Ja sam osigurao da se Fond solidarnosti može trošiti duže nego je normalno i to nam je poticaj riješimo pitanje obnove. Imam od njega velika očekivanja, na njemu je da sam tumači oko svoje imovine jer to nema veze niti s vama ni sa mnom, niti me je za to briga. Briga me da ubrzava pitanje obnove i rješava druge teme iz resora - rekao je.

Podbadanja na relaciji Benčić-Plenković

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić poručila je kako Vlada ima mnogo razloga zbog kojih bi se svi članovi sad trebali dići, otići i raspisati nove izbore. 

- Prvo zbog toga što ovdje sjede ljudi koji su pod kaznenim istragama, drugo što ste doveli Parlament u poziciju da mi zapravo ne znamo tko je ministar i čemu uopće nekome postavljamo pitanja kada ne znamo da li će sutra to moći izvršavati ili ne, a najgora stvar zbog koje morate otići je činjenica da ste upravo vi, premijeru Plenkoviću, osobno odgovorni za činjenicu da ste izgradili ukupno nula zamjenskih kuća za žrtve potresa nakon dvije godine. Da ste poslali Grunfa iz Alan Forda sagradio bi ih više. I na sve to vi izabirete ministra koji se mjesec dana mora baviti vlastitim aferama umjesto obnovom - istaknula je poručivši premijeru da je upravo on za to odgovoran. 

"Svima koju sudjeluju u šaradi" čestitala je na zabavljanju javnosti s aferom Perković i Mustač, na što joj je premijer odgovorio da to ne govori njemu nego onome na Pantovčaku s kojim se podržavaju i naslikavaju.

- Ovakvo besramno izvrtanje teza je samo vaše. Ne bavimo se mi time jer smo se mi toga sjetili, nego akteri koji vas podržavaju. Neka vam se to dobro slegne. Vi ste kolegica pravnica i to vam se mora sleći da znate da je do vas, a ne do nas - rekao je. 

Srbi ne daju da Boris Milošević ode: Ne bi čudilo da premijer odgodi tu obnovu ministara
Srbi ne daju da  Boris Milošević ode: Ne bi čudilo da premijer odgodi tu obnovu ministara

Govoreći o rekonstrukciji i novih izbora, Plenković joj je poručio da mogu pjevati još dvije godine, ali da izvanrednih izbora neće biti.

- Ne vidim zašto. Ovoliko izazova s kojima smo se mi suočili proteklih četiri, pet, šest godina i tu smo. Sve smo ih riješili. Što ste vi napravili za Zagreb? Godinu dana je prošlo, da čujem što ste vi to za obnovu napravili? Stisli smo vas da se pokrenete, imate više od 100 milijuna eura za infrastrukturu, a morali su ići ministri tamo da crtaju kako da se deklariraju sredstva. Nemojte se smijati, to vam je istina - poručio je premijer na kritiku po pitanju obnove. 

A kada ju pita za Zagreb, misli na gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji joj je stranački šef.

- Što se tiče ministra Paladine, već je pitala Posavec Krivec i odgovorio sam joj, ministar će odgovarati na svoje privatne stvari, to nema nikakve veze s onim što je njegov zadatak. I odgovarat će koliko god treba, neka ga se ispituje kao što se ispituje sve. Mi smo na to navikli, to je dio demokracije i uloge medija, drugih orkestara. Tako se igra internetsko-komunikacijska-demokratska utakmica pa će i on to igrati - rekao je Plenković dodavši kako Paladina ima podršku Vlade. 

- A o vašem obolu će Zagrepčani odlučivati za koju godinu, vidjet ćete koliko će biti oduševljeni sa vama, možda i s kadroviranjem - rekao je spustivši joj da je vrlo kreativna.

Benčić mu nije ostala dužna. 

- Vaš odgovor da je privatna stvar ministra Paladine to što ima 10 posto udjela u projektu Kupari, koji je ujedno strateški projekt Vlade, konkretno njegovog ministarstva, je jako kreativan odgovor. Vrlo vam je kreativan i odgovor da ste vi kao premijer, zamislite, pregovarali s EU za sredstva koja ćemo dobiti iz EU fondova. Pa to je neviđeno, to nijedan premijer nije napravio u povijesti EU, ja vam čestitam na tome. Vaša kreativnost dolazi do izražaja, kada ste već tako inovativno pregovarali, i da ste već pet mjeseci bez ravnatelja SAFU-a, kojeg vam je isto policija odvela - sarkastično je poručila pa se osvrnula na Paladinu.

Apsurdi obnove: Država platila loš posao milijun kuna, pa onda poručila: Kuća je neupotrebljiva
Apsurdi obnove: Država platila loš posao milijun kuna, pa onda poručila: Kuća je neupotrebljiva

- Kažete da Paladina ima iskustvo u graditeljstvu, što je on to točno sagradio? Pa čovjek je iz IGH uspješno izvukao imovinu ortačkim ugovorom s vlasnikom na kojem će se naplatiti, što je protuzakonito, na to nije platio porez, a njegov cjelokupni CV puno više odgovara direktoru nekog visokorizičnog fonda nego ministra graditeljstva. Vjerujte mi, obilazila sam područja u Dubrovniku koja je on "gradio", nema tamo ničega - zaključila je dok su se premijer i Paladina podsmjehivali iz svojih klupa.

Sukob šefova SDP-a i HDZ-a

Šef SDP-a Peđa Grbin također smatra da si je Plenković naručio temu "Perković-Mustač" kako bi skrenuo pozornost s bitnih tema.

- Znam da ste trenutno zaokupljeni rekonstrukcijom i da vam nije lako pronaći nekoga tko bi sjedio u Vladi i preuzeo na sebe dio odgovornosti za muljaže Paladine i znam da vam tema Perković-Mustač dolazi kao naručena. Možda i jest od vas naručeni. Sretni ste jer se ne morate baviti stvarnim problemima, no mi vam nećemo dozvoliti da se time ne bavite i da se sklonite iza naručenih priča - poručio je Grbin osvrnuvši se na ogromni problem s kojim se suočavaju građani, a to je porast cijena. 

- Prije dva mjeseca predstavili ste paket mjera za rast cijena, no dogodila se agresija na Ukrajinu i brojni pritisci, cijene su nastavile rasti i dio tih mjera više nije adekvatan, a Vlada u ova dva mjeseca nije radila svoj posao. Kada će napokon ta rekonstrukcija i hoćete li se maknuti ili napokon početi raditi svoj posao - upitao je premijera. 

Plenković ga je podsjetio da je godinama uzimao naknadu za odvojeni život na koju nije imao pravo jer je živio sa suprugom i djetetom, a što su mediji nedavno otkrili. 

- Vidim da su vas stavili na kraj klupe, to isto govori o snazi SDP-a. Moram priznati da mi je nakon zadnjeg napada na Frku-Petešića i nakon što smo otkrili da ste vi bili muljator koji je koristio novac za odvojeni život, malo ispod razine da vi tako nalazite naslov da uopće nama nešto prigovarate - istaknuo je premijer poručivši Grbinu da bi idućih godinu dana trebao šutjeti, ne dolaziti u Sabor, da ga ljudi ne vide i zaborave na to.

- Vi hladno, bez da trepnete, ponovno docirate nama. Još ste mi Zvonka zadnji put napali s jatakom Milanovićem, a i kad sam išao u Ukrajini govorili ste da smo šarlatani. Toliko ste bezobrazni i niski da nama imputirate tezu da smo naručili Perković-Mustač, pa jeste vi normalni? Em uzimate pare koje ne biste trebali imati, em donirate kasnije državni novac da ne znamo kome, em bucate o Ukrajini kao vaš jatak Milanović da nemate pojma, em inicijativu koja je orkestrirana s vaše strane prebacujete nama... Kako vas to nije sram? Vaših kolega, kojih ima nešto manje od Socijaldemokrata, bi trebalo biti sram i trebali bi se zapitati da li ih vodi čovjek s kojim nešto možete u nekom izbornom ciklusu ili ćete biti pod baražnom vatrom sramote - rekao je Plenković naglasivši kako je Vlada svoj posao radila. 

- Možda je vrijeme da vas vaši kolege rekonstruiraju, a ne nas i Vladu koja spašava gospodarstva i građane u situaciji još jedne krize - dodao je.

Grbin mu je poručio kako između njih dvojice postoji ogromna razlika. 

- Kada se oko mene postavi neko pitanje, ja ću doći pred ljude i odgovorit ću na sve, a vi danas imate situaciju - kazneni postupak, ne može objasniti porijeklo svoje imovine, dvije stolice od vas kazneni postupak, ovoga u drugom kaznenom postupku optužuju da je sudjelovao u dodjeli milijarde državnih kuna... - nabrajao je šef SDP-a upirući prstom u ministre pred sobom koji su pod teretom raznih afera i istragom pravosudnih tijela. 

Od tvrtke gdje suprugu drži na minimalcu, ministru Paladini 'kapnulo' još 1,6 milijuna kuna
Od tvrtke gdje suprugu drži na minimalcu, ministru Paladini 'kapnulo' još 1,6 milijuna kuna

- Vaša je Vlada, ne samo nefunkcionalna nego i korumpirana i ako se hoćete sakriti iza mojih 2,10 metara, nećete u tome uspjeti. Vrijeđajući i izbjegavajući odgovor niste pljunuli u lice meni nego onima koje bi trebali zastupati - rekao je Grbin podsjetivši kako će se za nekoliko dana velikom broju poduzetnika početi naplaćivati četiri puta skuplja struja.

- Mjere koje ste predložili prije dva mjeseca danas više nisu dostatne. I možete prstom upirati u mene koliko god hoćete, to na standard građana ne utječe - poručio je. 

HDZ-ov Mato Čičak upitao je ministra Paladinu što je s razlikom koja se pojavila između brzih preliminarnih pregleda te kasnijih detaljnih pregleda građevina stradalih u potresu pri čemu je došlo do promjena u utvrđenom stupnju oštećenja i naljepnica, o čemu su pisala 24sata. 

- Kao što dobro znate, u danima i mjesecima nakon potresa, velik broj građevinskih stručnjaka je obavio desetke tisuća brzih pregleda. Vrlo je važno napomenuti, kako su i predstavnici Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pojasnili, da ti brzi pregledi nisu bili ni planirani kao temelj provođenja obnove. Upravo obzirom na tu činjenicu, mi smo predvidjeli detaljne preglede, koji su temelj za provođenje obnove. Na osnovu takvih nalaza ovlaštenih inženjera provodi se daljnji postupak obnove te, naravno, s obzirom da u sadržaju i modelu u cijelom postupku postoje razlike, dolazi i do razlika u utvrđenim oštećenjima. Bilo bi potpuno pogrešno smatrati kako će tim razlikama bilo tko biti oštećen - istaknuo je naglasivši kako je situacija upravo suprotna. 

Preko noći je nestala crvena naljepnica: 'Kuća je prvo bila za rušenje, a sad nam kažu da nije'
Preko noći je nestala crvena naljepnica: 'Kuća je prvo bila za rušenje, a sad nam kažu da nije'

- Na osnovu tih detaljnih pregleda i nalaza provodi se daljnji postupak nabave, obnova i naši sugrađani ostvaruju pravo na obnovu upravo u skladu s realnim i stvarnim oštećenjem na terenu - poručio je. 

Dostatnost energenata: 'Stojimo dobro'

Imamo li dovoljno energenata, pitao je u Saboru na 'aktualcu' HDZ-ov Miro Totgergeli ministra gospodarstva Tomislava Ćorića podsjetivši kako su ga neki napadali zbog izgradnje LNG-a na Omišlju. Ćorić je istaknuo kako u sva tri ključna energenta stojimo dobro i što se tiče dostatnosti, ali i njihovih cijena. 

- Energetska situacija u RH je u ovom trenutku znatno bolja nego u velikom broju članica EU, kako na tržištu električne energije, tako i na tržištu naftnih derivata, u konačnici i plina. To možemo zahvaliti činjenici da smo mjerama Vlade, prije svega sektoru kućanstva, značajno olakšali situaciju. Što se tiče dostatnosti, mi smo u situaciji da 80 posto potreba za električnom energijom namirujemo iz vlastite proizvodnje, prirodni plin dolazi dijelom iz domaće proizvodnje, koja će u narednim godinama rasti, ostatak se uvozi, no RH, za razliku od najvećeg broja članica EU, ima alternativni dobavni pravac LNG na Krku, koji nam omogućava da i u slučaju dodatne eskalacije na istoku Europe budemo sigurni da ćemo imati dostatnu dobavu prirodnog plina - istaknuo je dodavši kako i u slučaju naftnih derivata također imamo specifičnu i vrlo povoljnu poziciju u odnosu na najveći broj članica EU. 

- A ona proizlazi iz činjenice da naš terminal na Krku jeste u ovom trenutku jedna od značajnijih uvoznih točaka za ovaj dio Europe za naftu i naftne derivate - dodao je. 

'Hrvatska, što se tiče opskrbe, nije ni u kakvom obliku ugroze'

A u pojedinim trenucima podbadanja i s jedne i s druge strane prolomio se i smijeh u sabornici. Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin upitala je premijera za problem s kojim se suočavaju stanovnici otoka Ilovika zbog ukidanja linije do Lošinja, na što joj je premijer kroz smijeh najprije poručio da jako brzo govori, a potom priznao da ne zna ništa o tome te da je trebala to pitati resornog ministra Olega Butkovića. 

- Nisam postavila pitanje ministru Butkoviću, koji je i sam rekao da je nekakvih prosječnih sposobnosti pa sam mislila da ste vi adekvatniji da mi na to odgovorite - rekla je Kekin i nasmijala sve pa i samog premijera.  

Nakon nje je na red došao i HSS-ov Krešo Beljak koji je prilikom postavljanja svog pitanja istaknuo kako će pokušati biti što sporiji i nježniji zbog čega su se opet svi počeli smijati. Osvrnuo se na rat u Ukrajini naglasivši kako slijedi neizvjesna budućnost. 

- Jeste li svjesni da nam možda predstoji, nažalost, i prehrambena kriza, odnosno kriza koja bi mogla prouzročiti nešto što je postojalo prije 100-tinjak godina zbog čega su postojala ministarstva koja su se zvala ministarstva prehrane? Danas imamo ministarstvo poljoprivrede koje policija i USKOK svakodnevno češljaju i događaju se stvari koje su sve samo ne nešto što bi se moglo nazvati strategijom kako prehraniti Hrvatsku i građane u eventualnim kriznim godinama koje dolaze - rekao je. 

Premijer je istaknuo kako je Vlada svjesna svih tektonskih promjena te naglasio kako Hrvatska, što se tiče opskrbe, nije ni u kakvom obliku ugroze. 

Pet velikih propusta: 'Ljudi na Baniji će pomrijeti dok napokon dočekaju obnovu svojih kuća'
Pet velikih propusta: 'Ljudi na Baniji će pomrijeti dok napokon dočekaju obnovu svojih kuća'

- S te strane smo sasvim stabilni - rekao je dodavši kako Vlada prati cijelu situaciju zbog čega je i donijela antiinflacijski paket mjera. 

Pozvao je i trgovce da vode računa o širem kontekstu i društvenoj odgovornosti. 

- Postoje mehanizmi, udruge zaštite potrošača, koji trebaju ukazivati na to tko u ovako teškim okolnostima zarađuje u tom lancu više nego što bi trebao. Država je svoj doprinos dala momentalno i snažno. A meni je drago da vi kao čelnik HSS-a brinete dalje i o poljoprivredi, makar i polako i nježno - rekao je premijer kroz smijeh.

- Tresao sam se dvije minute da vidim hoće li me izvrijeđati, ali nije, dobro je, popravlja se - uzvratio je također kroz smijeh Beljak.

Predložio je zamrzavanje cijena hrane, kako je Vlada bila napravila i sa cijenama goriva. 

- Žalosti me što Hrvatska, Bogom dana zemlja što se tiče poljoprivrede, ovisi o uvozu bilo kojeg prehrambenog artikla iz bilo koje druge zemlje. Ne radi se po tom pitanju ništa, a ministrica na odlasku, usuđujem se reći da će i ona biti obuhvaćena rekonstrukcijom, nije se pokazala - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa