Obavijesti

News

Komentari 11

'Zataškava se eko incident. I nakon tri dana osjeti se smrad'

'Zataškava se eko incident. I nakon tri dana osjeti se smrad'
1

Tijekom ispitivanja stanja produktovoda Slobodnica – Brod ( BiH) u blizini zapadnog ulaza u Slavonski Brod došlo je ekološkog incidenta prilikom kojeg je u tlo iscurila veća količina nafte

VIDEO

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara ustvrdio je u petak kako područje na kojem je u srijedu na trasi bivšega naftnog produktovoda u Slavonskome Brodu iscurila veća količina nafte nije odgovarajuće očišćeno, čime se ugrožava područje s kojeg se crpi pitka voda za 160 tisuća stanovnika. 

Mjesto ekološkog incidenta na koje je Duspara upozorio na konferenciji za novinare jest trasa bivšega naftnog produktovoda koji vodi od Slobodnice (RH) do Bosanskog Broda (BiH) tvrtka Crodux energetika, po odobrenju Vlade, priprema za prenamjenu u plinovod kojim bi na hrvatski sustav trebala biti spojena bosanskobrodska Rafinerija nafte. To se radi kako bi se unaprijedili prerađivački kapaciteti te rafinerije, što bi trebalo pridonijeti manjemu onečišćenju zraka na koje stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju godinama. 

Nakon tog ekološkog incidenta direktor Crodux energetike Branko Radošević ustvrdio je da je tijekom tlačnog ispitivanja iz produktovoda isteklo od 100 do 150 litara naftnih derivata koji su se, budući da je cijeli teren natopljen vodom, zadržali na njezinoj površini i uzrokovali smrad. 

Gradonačelnik Duspara tvrdi kako, unatoč točno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad dosad ni od jednog mjerodavno tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz taj ekološki incident.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ovo je nešto što se zataškava. Treći je dan od incidenta, a nemamo nikakvih informacija. Kako se incident dogodio u blizini vodozaštitnog područja, sami smo obišli teren. Jasno se vidi da sanacija skidanjem 10 centimetara tla nije dovoljna. Na mjestu incidenta se i dalje osjeti intenzivan miris. Ne znamo o kojoj se količini radi. Da je iscurilo samo 150 litara benzina, to bi već bilo isparilo. Mjesto incidenta je manje od kilometar udaljeno od tvornice vode iz koje se vodom opskrbljuje 160.000 stanovnika", ustvrdio je slavonskobrodski gradonačelnik.

Na konferenciji za novinare Duspara je rekao kako sumnja i u ispravnost nadzora inspekcije zaštite okoliša na mjestu incidenta jer je, po Radoševićevim riječima, potvrdila da je iz produktovoda iscurilo od 100 do 150 litara naftnih derivata

Gradonačelnik Duspara rekao je da je ispitivanje produktovoda obavljeno pod visokim tlakom i da su derivati morali ostati i u okolnom tlu na većoj dubini, a izrazio je bojazan da je istjecanja moglo biti na više mjesta. Zasad otkriveno istjecanje naftnih derivata zabilježeno je u neposrednoj blizini ceste na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, a sam produktovod dug je pet kilometara. Produktovod je izgrađen 1967. godine, a nije u uporabi od 1990. godine.

"Na terenu smo zatekli ekipu koja je sanirala mjesto incidenta. Oni su sanirali po naređenju tvrtke koja je incident izazvala, oni su odredili koliko će se sanirati", rekao je Duspara, podsjećajući kako je od svih državnih službi zatražio da se uključe u rješavanje tog problema, a o svemu je pisano izvijestio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

"Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća"

O cijelom se slučaju u petak popodne oglasilo i Ministarstvo zaštite okoliša.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti. 

"Na poziv Centra 112 dana 28.3.2018. u 13.20 da je došlo do izlijevanja nafte kod hotela Zovko na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, inspektorica zaštite okoliša izašla je na lokaciju gdje su već bili vatrogasci i policija. Teren uz cestu površine cca 200 m2 bio je pokriven pjenom za gašenje požara u preventivnu srhu. Prometna policija je regulirala promet uz ograničenje prometovanja. Na lokaciji se osjetio miris po benzinu.
Razlog akcidenta bilo je ispitivanje (tlačna proba) dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice (ujedno i mjesta izlijevanja). Vlasnik produktovoda je Plinacro d.o.o. čiji su djelatnici i osjetili miris benzina oko 13.00 sati, te obavijestili nadležne službe. Ugovorno je radove ispitivanja vodio Crodux d.o.o. u svrhu ispitivanja stanja produktovoda kako bi ga prenamijenio u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu. Dužina produktovoda je 4,5 km.
Predstavnik Crodux-a je preuzeo odgovornost za sanaciju i pozvao tvrtku AEKS d.o.o. radi sanacije koja je i započela tijekom inspekcijskog nadzora. Prvo su ispumpavali kanal uz cestu gdje se izliveni naftni derivat pomiješao s vodom. Naloženo je da odmah po završetku sanacije obavijeste inspekciju o izvršenom te dostave dokumentaciju.
Tijekom nadzora predstavnicima Plinacro naloženo je da obiđu cijelu trasu. Trasa produktovoda je obiđena, a novih mjesta onečišćenja nije bilo. Također je naloženo da se isprazni produktovod i sadržaj zbrine putem ovlaštene osobe. 
U svrhu praćenja tijeka sanacije, te poziva predstavnika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda zbog sumnje građana na onečišćenje bunara koji opskrbljuje Slavonski Brod pitkom vodom, inspektorica zaštite okoliša obavlja i danas 30.3.2018. nadzor na lokaciji propuštanja produktovoda. 
S obzirom na novonastalu situaciju inspektorica zaštite okoliša zatražila je putem Centra 112 da se o sumnji građana na onečišćenje bunara, u svrhu ispitivanja kvalitete pitke vode, obavijesti Zavod za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i tvrtka Vodovod d.o.o. koja je odgovorna za opskrbu grada pitkom vodom, te sanitarna inspekcija. Obavijest je uputila i vodopravnoj inspekciji.
Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća te je inspektorica zatražila da ovlaštena tvrtka AEKS d.o.o. ponovo izađe na lokaciju i otkloni onečišćenje koje je preostalo na jednoj manjoj površini. Prema dobivenim informacijama predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, tvrtke Vodovod d.o.o. i AEKS d.o.o. upućeni su na lokaciju. Inspekcijski nadzor sanacije i dalje je u tijeku dok se u potpunosti ne ukloni onečišćenje. Vodopravna inspekcija je u kontaktu s Hrvatskim vodama koji su potvrdili da se radi o glinovitom tlu i da nema mogućnosti širenja u dublje slojeve. Na mjestu događaja nema vodotoka, a izvorište je na dovoljnoj udaljenosti te ne postoji mogućnost onečišćenja". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.