Obavijesti

News

Komentari 25

'Zatočenici srpskih logora pričali su kako su ih mučili jer su imali na sebi te čizme. One su simbol'

'Zatočenici srpskih logora pričali su kako su ih mučili jer su imali na sebi te čizme. One su simbol'
4

Kako je ispričao Ivan Hubalek, bivši član uprave Borova, zadnje količine ovih čizama nisu isporučene naručiteljima zbog rata. Dio proizvedenih čizama ostao je u skladištima tvrtke, te su ih počeli nositi branitelji

VIDEO

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u Kolonu sjećanja prije tri godine došla u zengama, žutim čizmama kakve su 1991. nosili branitelji. Pojavila se u njima i godinu kasnije i podsjetila na obuću koja je 1991. bila od velike pomoći vukovarskim braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odjeću i obuću.

POGLEDAJTE VIDEO: Obljetnica pada Vukovara

Pokretanje videa...

Vukovar obljetnica 02:03

Iz Borova su prije tri godine za Večernji list objasnili kako su s proizvodnjom žutih čizama započeli tijekom 1985. Naručila ih je američke tvrtke Royce Shoes, a bila su namijenjene nošenju u američkim pustinjama i planinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je ispričao Ivan Hubalek, bivši član uprave Borova, zadnje količine ovih čizama nisu isporučene naručiteljima zbog rata. Dio proizvedenih čizama ostao je u skladištima tvrtke, te su ih počeli nositi branitelji. 

- Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali „zenge“ predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali „zenge“. Zbog toga su po logorima imali 'poseban tretman' – kaže Hubalek.

- Naše 'žute cipele' Zenge postale su simbolom brige za hrvatskog branitelja. Za vremena zime, braniteljima su dane žute čizme u Borovu te su oni u njima odlazili u obranu i na taj način postale simbolom koraka u bitci za Vukovar - rekli su svojedobno u Borovu, koje je opet počelo proizvoditi modele za muškarce i žene.

'I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti' - citat je iz ulomka jednog logoraša. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina