Obavijesti

News

Komentari 83

Zatočenik ISIL-a: 'Morao sam plesati tango s Jihadi Johnom'

Zatočenik ISIL-a: 'Morao sam plesati tango s Jihadi Johnom'
3

Danski fotograf Daniel (26) uspio se izvući iz zatočeništva terorista ISIL-a prošle godine nakon što je njegova obitelj džihadistima platila otkupninu od 2 milijuna eura

VIDEO

Džihadi John pravim imenom Mohammed Emwazi ponižavao je Daniela Ryea Ottosena (26) tjerajući ga da pleše tango. Danski fotograf prošao je pakao u zatočeništvu terorista ISIL-a, no ipak je jedan od sretnika koji se uspio vratiti kući 19. lipnja prošle godine nakon što je njegova obitelj platila otkupninu. 

Ottosen je o svom zatočeništvu u nedjelju progovorio za danski DR. Kazao je kako ga je ozloglašeni krvnik Džihadi John, koji je obezglavio najmanje četvero zarobljenika, tjerao da s njim pleše tango prije nego li ga je brutalno pretukao. 

REUTERS

'Jesi li za tango?'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- 'Želiš li plesati?' pitao me je, a zatim me podigao. Trebali smo plesati tango zajedno, John i ja - rekao je Daniel koji je znao da ga čekaju samo batine. 

- Samo sam gledao u pod jer ih nisam htio gledati - ako bi ih gledao u oči samo bi te još više tukli - nastavio je Ottosen svoju ispovijest. 

- Glavu sam pognuo, ruke podignuo u zrak, a on me vodio po zatvoru i odjednom se sve promijenilo i on me bacio dolje i udarao me rukama i nogama - ispričao je Daniel i dodao kako su mu nakon batina prijetili da će mu kliještima odsjeći nos. 

Nakon što su ga ostavili Ottosen je bio zbunjen. 

Sestra prikupila novac za otkupninu

Džihadisti su mladog Danca pustili na slobodu nakon što je njegova obitelj platila dva milijuna eura tražene otkupnine. Većinu novca u Facebook kampanji prikupila je njegova sestra Anita Rye Ottosen. 

Plaćanje otkupnine proglašeno je kontroverznim  nakon što je Džihadi John pred kamerama odsjekao glave Amerikancima Jamesu Foleyu i Stevenu Sotloffu te Britancima Davidu Hainesu i Alanu Henningu jer su njihove vlade zabranile popuštanje i plaćanje teroristima. 

Al-Hayet Media/YouTube

Teroriste su mogli prepoznati po smradu

Ottosen je kazao i kako su ozloglašeni teroristi prozvani 'The Beatles' toliko smrdjeli da su ih zatvorenici mogli osjetiti prije nego su ušli u zatvor. Zatočenici su se zbog toga postrojavali uza zidove i prije nego su oni došli. 

Mučili ga bez prestanka, htio se ubiti

Dva tjedna nakon što su ga zatočili Danca su konstantno mučili, Danac kaže da su prilično dobri u tome. Najgore mu je bilo kada je morao stajati danima bez prestanka

- Jedan od trikova bio im je da me objese sa stropa za ruke koje su mi bile vezane lisicama. Mogao sam stajati, ali tako bi me ostavili cijeli dan - ispričao je bivši zatočenik ISIL-a koji je u jednom trenutku odlučio da više ne može to trpjeti i pokušao se ubiti lancem kojim je bio vezan. 

Foleyjevim roditeljima prenio poruku

Danac je s američkim novinarom Jamesom Foleyjem neko vrijeme dijelio ćeliju. Zajedno su vježbali i pokušali si podići moral. Nakon izlaska Daniel je shrvanim Jamesovim roditeljima prenio poruku koju je Foley napisao. 

- Sjećam se samo da sam telefonirao s potpuno shrvanim roditeljima koji nisu dobili poziv kakav je primila moja majka - zaključio je Daniel čija će priča uskoro izaći i u obliku knjige 'Vidiš li mjesec, Daniele' koju je napisao novinar Puk Damsgård, piše Telegraph.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina