Obavijesti

News

Komentari 93

Nered u Zagrebu: Plaćamo da netko preuzme plastični otpad

Nered u Zagrebu: Plaćamo da netko preuzme plastični otpad
10

NERED U ZAGREBU: Kontejneri za plastiku opet su puni, od danas ćemo prvi put plaćati da netko uzme plastiku. Do sad ju je Holding prodavao

VIDEO

U 2017. godini Zagrebački holding je tonu plastične ambalaže prodavao za 250 kuna, lani za 10 kuna, a sada će on plaćati više od 1000 kuna samo da netko preuzme taj otpad iz spremnika.

Ta informacija nam je neslužbeno potvrđena od više sugovornika u Zagrebačkom holdingu i njegovoj podružnici Čistoća. Od danas bi privremeno plastiku trebala preuzimati i nova tvrtka e-Kolektor koja će privremeno zamijeniti dosadašnje otkupljivače CE-Z-AR i Reoma grupu.

E-Kolektor koji je od Agrokora preuzela tvrtka Pavla Vujnovca se jedini javio na natječaj. Trebali bi preuzeti oko 180 tona plastike i za to dobiti oko 190.000 kuna. Rješenje je privremeno, pa već za tri-četiri tjedna neće imati tko preuzimati plastičnu ambalažu ako se ne potpišu ugovori za dugoročno zbrinjavanje. Taj natječaj nije okončan zbog žalbi. Ali i po tim ugovorima će Holding plaćati zbrinjavanje plastike, a vjerojatno se u posao opet vraća CE-Z-AR Cios grupe Petra Pripuza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako Čistoća prikupi planiranih 4100 tona iz kontejnera, preuzimanje tog otpada će morati platiti više od 4,1 milijun kuna. Prodavati može metal, papir i tekstil.

Europa je zatrpana plastikom otkako je Kina zabranila uvoz prije skoro dvije godine, a sada i Indija smanjuje uvoz.

U Zagrebu je već najavljeno poskupljenje odvoza otpada, a naši sugovornici otkrivaju da će i gubitak na plastici ili odvesti Čistoću u gubitak ili će morati povećati cijene.

9
| Foto: Snimio citatelj/24sata

Gradonačelnik Milan Bandić je već najavio da će odvoz miješanog komunalnog otpada morati poskupjeti. Najvjerojatnije u studenom, a još se radi na novim cijenama.

Unatoč tome, građani su nam se i jučer žalili na pretrpane kontejnere za plastiku u Novom Zagrebu, ali iz Holdinga su poručili da se jave u njihov centar i da će radnici odvesti plastiku.

Siniša Radiković, direktor Pre-Koma, komunalca iz Preloga koji razdvojeno prikuplja i reciklira preko 65 posto otpada, kaže da i oni plaćaju već skoro godinu dana da netko preuzme plastiku. Ali po cijeni od 400 do 600 kuna jer je oni razvrstavaju.

- Zbog Kine i stanja na tržištu i mi gubimo na plastici. Pale su i cijene papira. Gospodarenje otpadom treba gledati u cjelini jer uspijevamo zarađivati na reciklaži namještaja, prodaji željeza i tekstila - kaže.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina