Obavijesti

News

Komentari 9

Zatukao susjeda batom, mora opet na vještačenje u Vrapče

Zatukao susjeda batom, mora opet na vještačenje u Vrapče
1

Juretića terete da je krajem siječnja 2019. došao na vrata susjeda te tražio malo brašna od njih. Kad je ušao u stan počeo ih je udarati čekićem i bosti nožem. Muškarac je odmah preminuo, a žena tri mjeseca poslije

VIDEO

Nastavak suđenja Luki Juretiću (25) koji se tereti za krvavi pohod u stanu vremešnih susjeda u stambenoj zgradi u Solinu krajem siječnja 2019. godine, u kojem je ubio Vicenca Uvodića (92) te pokušao ubiti njegovu suprugu Senku Uvodić (87), donio je vještačenja liječnika. To se odnosi na psihijatre te psihologicu, a njihovi iskazi nisu previše razjasnili ono ključno u ovom slučaju, što je natjeralo mladića da ode do susjeda s kojima je inače bio u normalnim odnosima te ih brutalno zatuče?

- Nije bio u stanju akutne intoksikacije tempore criminis. Bio je ubrojiv. - potvrdili su vještaci u utorak pred Županijskim sudom u Splitu. Dakle, nije bio drogiran niti pod utjecajem alkohola kada je došao kod supružnika Uvodić.

Dapače, dok je trajalo vještačenje, intervjui liječnika psihijatara te psihologa s okrivljenim, izrijekom je tvrdio kako “on to nije napravio”. Forenzički dokazi kojima raspolaže tužiteljstvo su pak prilično solidni, a Luku Juretića je kao napadača prepoznala i istražitelje uputila upravo Senka Uvodić, koja je teško ozlijeđena uspjela dozvati pomoć... Tim vještaka, Trpimir Glavina te Žana Kralj kao psihijatri, a Vlasta Siriščević kao klinički psiholog, optuženom mladiću su postavili dijagnozu dva poremećaja ličnosti, i to graničnog poremećaja te narcističnog poremećaja.

Pojasnili su branitelju optuženog različite termine koje su koristili u svom radu te vještačenju Luke Juretića, kod koga su pronašli “izraženu paranoidnost, inhibiranost, introvertnost, značajke funkcioniranja ličnosti shizofrenog tipa, trend stimulativnog profila”... U konačnici njihovi odgovori nisu previše zadovoljili odvjetnika Borisa Majića koji je prigovorio iskazu, smatra da je paušalno i proturječno, te je zatražio novo vještačenje. Luka Juretić se tereti da je popodne, oko 18,20 sati, došao do susjeda bračnog para Uvodić, te ih pitao da mu posude brašno.

Potom je iznenada počeo udarati nemoćne susjede čekićem, batom za meso te ubadati ih nožem: Vicencu Uvodiću je zadao 13 udaraca po glavi I tijelu, ubo ga nožem u trbuh, dok je Senki Uvodić zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta, te modrice i ozljede glave. Iz stana je odnio nešto nakita, manju svotu novaca, ali i potpuno “nebitne” predmete poput čokoladica i spajalica...

Nesretna žena je preživjela napad, djelomično se uspjela oporaviti te je čak otpuštena iz bolnice, no preminula je tri mjeseca nakon ovog strašnog zločina. Kako se njena smrt nije mogla dovesti u neprekinutu uzročno-posljedičnu vezu s napadom, u pravnom smislu, tužiteljstvo je išlo s optužnicom za pokušaj teškog ubojstva što se tiče Senke Uvodić. Kvalifikatorni oblik, “teško” ubojstvo u ovom slučaju čini koristoljublje te činjenica da su napadnute nemoćne, znatno starije osobe. Moguća sankcija, ako se Juretić proglasi krivim, u svakom slučaju je ista kao i za dovršeno nedjelo – do 40 godina zatvora!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"