'Zatvorite kamp Vučjak, treba se ozbiljno suočiti s krizom...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 7

'Zatvorite kamp Vučjak, treba se ozbiljno suočiti s krizom...'

'Zatvorite kamp Vučjak, treba se ozbiljno suočiti s krizom...'
16

Delegacija Europske unije poziva sve razine vlasti da se hitno suoče s izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Sve razine vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost

VIDEO

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pridružila se u petak zahtjevima niza međunarodnih organizacija da vlasti te zemlje hitno zatvore kamp za ilegalne migrante na lokalitetu Vučjak kod Bihaća te je pozvala vlasti u BiH da se ozbiljno suoče s izazovima koje donosi migrantska kriza.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:24

- Delegacija Europske unije poziva sve razine vlasti da se hitno suoče s izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Sve razine vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost - stoji u izjavi dostavljenoj medijima u BiH u kojoj, prema posljednjim procjenama policijskih agencija, trenutačno boravi oko šest tisuća ilegalnih migranata, uglavnom na području Unsko-sanske županije, a svi oni pokušavaju što prije prijeći granicu s Hrvatskom.

U izjavi je istaknuto kako EU "osuđuje prisilan transfer stotina migranata u improvizirano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanske županije".

- Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskoj županiji da odmah prestanu s prisilnim transferom migranata u Vučjak. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo kazali da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već je i nedostojna lokacija - stoji u izjavi.

U Vučjaku sve gore, Crveni križ povlači ljude: 'Jako je rizično'
U Vučjaku sve gore, Crveni križ povlači ljude: 'Jako je rizično'

Zatvaranje kampa Vučjak u okolici Bihaća, koji je podignut na samo osam kilometara od granice s Hrvatskom te u blizini miniranog područja, ranije su zatražile agencije UN koje djeluju u BiH kao i Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

Gradonačelnik Bihaća Šuhter Fazlić najavio je kako će lokalne vlasti od idućeg tjedna prestati logistički pomagati funkcioniranje kampa Vučjak, no lokalna je policija i nakon toga tamo dovela najmanje 1700 migranata koji su boravili na otvorenome, uglavnom po gradskim parkovima i ruševnim zgradama.

Fazlić je kazao kako lokalne vlasti ne mogu same nositi teret migrantske krize, a Delegacija EU u petak je pozvala ostale razine vlasti u zemlji da im u tome što prije pomognu, posebice stoga jer dolazi zima, što je izravna životna prijetnja migrantima.

Policija u BiH i dalje dovodi migrante u kamp blizu granice
Policija u BiH i dalje  dovodi migrante u kamp blizu granice

U izjavi Delegacije EU se navodi da u sadašnjoj situaciji prioritet treba biti proširenje postojećih smještajnih kapaciteta u drugim prihvatnim centrima i pronalaženje lokacije za nove kampove.

EU je kao pomoć vlastima BiH za suočavanje s migrantskom krizom do sada osigurala 34 milijuna eura, a najavili su kako će se s pružanjem takve pomoći nastaviti, ali traže da sve razine vlasti u zemlji rade zajedno kako bi odgovorili na postojeće izazove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.
Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću
NAŠLI MASOVNU GROBNICU

Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću

Tomo Medved posjetio je u ponedjeljak lokaciju gdje se provode terenska istraživanja u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu