Obavijesti

News

Komentari 30

Zavezao se lancem: 'Ne želim baznu stanicu uz svoju kuću'

Zavezao se lancem: 'Ne želim baznu stanicu uz svoju kuću'
6

Baznu stanicu operater je htio postaviti na praznu kuću u Radošiću, no umirovljenik Nikola Crnac (55) za stanicu se vezao lancem i tako spriječio da ju postave na kuću

VIDEO

Nikola Crnac iz Radošića kraj Sinja spriječio je u ponedjeljak, uz pomoć sumještana, postavljanje bazne stanice na obiteljsku kuću usred sela. 

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) je doznala kako se ovaj 55-godišnji umirovljenik debelim čeličnim lancem oko vrata privezao za baznu stanicu, koju su radnici po nalogu operatera Tele2 kamionom dovezli u Radošić. Radnici, šokirani činom, nisu imali drugog izbora nego odustati od postavljanja. 

Bazna stanica trebala je biti postavljena na praznu obiteljsku kuću u vlasništvu Renata Aščića, koji živi u Splitu. 

HUZEZ

Za namjeru operatera Tele2 da antenu postavi skrivenu u dimnjak na kući u čijoj je neposrednoj blizini više kućanstava, mještani su saznali prije nekoliko mjeseci. Zabrinuti zbog potencijalno kancerogenog elektromagnetskog zračenja, cijelo selo se tada diglo na noge i prosvjedovalo, potpisivalo peticiju, ali operater je ostao pri nakani da postavi baznu stanicu. 

Na prilaz postavio kamene gromade

Budući da po hrvatskim zakonima susjedi ne trebaju dati suglasnost za postavljanje bazne stanice, niti je za to potrebna građevinska dozvola, teleoperater je mogao neometano nastaviti s radovima. Međutim, Nikola Crnac, prvi susjed sporne kuće, odlučio je, uz pomoć i podršku mještana i sinjskog vijećnika Mire Bulja, preuzeti stvar u svoje ruke. 

HUZEZ

Dio puta prema mjestu predviđenom za baznu stanicu zagradio je još prije tri mjeseca kamenim gromadama, ne bi li dizalici i kamionu, kad dođu, otežao pristup. U ponedjeljak, kad je bazna stanica stigla, tako je uspio kupiti nešto vremena za pripremu svoje protestne akcije. Da dolaze postaviti baznu stanicu javio mu je susjed. Kad se vozilo s baznom stanicom parkiralo, Crnac je uzeo lanac, izašao pred radnike, jedan kraj lanca zavezao sebi oko vrata, a drugi oko podnožja bazne stanice. Vidno uznemiren, obratio se predstavnicima izvođača radova koji su došli na teren. 

- Ne želimo da nas zrače bazne stanice. Zbog svega ovog sam izvan sebe, neću se maknuti. Možete baznu stanicu postaviti samo preko mene mrtvog. Ako ju dignete, dignut ćete i mene, objesit ćete me i tko će onda za to odgovarati?! - poručio je Crnac. 

''Građani nemaju prava, više ih ima pas lutalica''

Crnac tvrdi kako su se nakon razgovora s njim predstavnici izvođača radova telefonski konzultirali s mjerodavnim u Tele2 i odustali od postavljanja bazne stanice. Barem privremeno. 

- Oni su otišli, a nisu pozvali niti policiju. Uspjeli smo ih otjerati. Rekli su mi da će uskoro netko iz Tele2 doći k nama na razgovor. Mi, mještani Radošića, nemamo ništa protiv baznih stanica, ali neka ih postavljaju barem kilometar od kuća - rekao je Crnac, inače povratnik iz Australije koji u Radošiću živi sa suprugom. Kada je shvatio da će im pod prozor postaviti antenu, kaže, nije mogao vjerovati. 

- Ne ide mi u glavu da ova država radi protiv svojih građana, građani nemaju nikakvih prava, više prava ima pas lutalica. Zar me nitko ne pita želim li ja kraj svoje kuće baznu stanicu, plaćam uredno račune, komunalije, a oni ništa, ni komunalni doprinos, niti im treba dozvola, to je bezobrazluk. Mi smo se vratili, imamo australsku mirovinu koju u Hrvatskoj trošimo, donijeli smo neki kapital, a ženi već tri godine ni državljanstvo ne daju. A kada treba prosvjedovati, ljudi se boje, to je ostalo još od komunizma, ne žele se buniti, pričaju iza leđa, a kad se treba suočiti onda ništa, nastaje tajac - rezignirano zaključuje Crnac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu