Obavijesti

News

Komentari 41

Zavod: Dva puta smo mjerili i nema opasnosti za Zagrepčane

Zavod: Dva puta smo mjerili i nema opasnosti za Zagrepčane
4

Na požarištu i u naselju Jakuševac mjerili su udio ugljikovog monoksida, ugljikovog dioksida, sumporovog dioksida, dušikovih oksida i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja

VIDEO

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćili su da količine štetnih plinova u zraku nakon požara na Jakuševcu ne odstupaju od graničnih vrijednosti. 

Na požarištu i u naselju Jakuševac mjerili su udio ugljikovog monoksida, ugljikovog dioksida, sumporovog dioksida, dušikovih oksida i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja. Uzeli su i uzorke zraka za dodatne kemijske analize. Parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:52

Ujutro su ponovili istraživanje te također nisu zabilježili porast koncentracije. 

Kako smo već izvijestili, Državni hidrometeorološki zavod je tijekom noći i jutra zabilježio povišene vrijednosti PM10 (lebdećih čestica) koje su posljedica taloženja izgorjelog materijala. 

Kemičar i toksikolog prof. dr. sc. Franjo Plavšić objasnio nam je kako se radi o pepelu te da ne postoji opasnost od većih oboljenja. Tvrdi kako će građani koji su zahvaćeni dimom možda kašljati, žarit će ih u grlu, a moguća su i blaga akutna otrovanja. 

Iz Zavoda "Dr. Andrija Štampar" preporučili su građanima da zatvore prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta. S njima se složio i stručnjak Pavišić. 

Maras: Bandić treba reći tko je odgovoran za požar na Jakuševcu

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je u četvrtak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da umanjuje probleme nastale zbog požara koji je izbio na odlagalištu otpada Jakuševec, pozivajući ga da kaže tko je odgovoran za požar i koje će se aktivnosti poduzeti da se to više ne ponovi.

Maras je na konferenciji za novinare rekao kako je očito da postoji odgovornost za ovaj požar koji se, tvrdi, nije dogodio slučajno, a gradonačelnika Bandića i pročelnika Ureda za upravljanje kriznim situacijama Pavla Kalinića prozvao je umanjuju problem nastao zbog ovog požara.

"Glavna stvar koja je ovdje propuštena napraviti je plan gospodarenja otpadom i provođenje tog plana kako bi u Gradu Zagrebu znali na koji način zbrinjavamo otpad i da on ne ugrožava kvalitetu života i sigurnost Zagrepčana. Tražimo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže tko je odgovoran za taj požar i da vidimo koje će se aktivnosti poduzeti da se to više nikada ne dogodi", izjavio je Maras na konferenciji za novinare.

Za požar na Jakuševcu rekao je da je "ogromnih razmjera" te poručio kako je jučer prilikom obilaska požarišta bio dosta zabrinut viđenim, a da se i danas građani Novog Zagreba i drugih dijelova grada zbog dima žale na zdravstvene smetnje i narušenu kvalitetu života.

Požar je izbio na površini od 10.000 četvornih metara, a ne samo u Reciklažnom dvorištu

Maras je ustvrdio kako grad, s deset milijardi kuna godišnjeg proračuna, svojim građanima mora osigurati kvalitetu života i zdravstvenu sigurnost. Opovrgnuo je informacije kako je riječ o požaru koji je buknuo na Reciklažnom dvorištu veličine stotinu kvadratnih metara. "Lažu oni koji su vam dali takvu poruku", naglasio je.

"Radi se o požaru koji je nastao na površini većoj od 10.000 kvadratnih metara, gdje je količina odloženog otpada u visini većoj od desetak metara te se tu radi o stotinama tisuća kubika otpada koji su odvezeni na Jakuševac u navodno Reciklažno dvorište, koje to u biti nije", ocijenio je SDP-ovac.

Uvjeren je kako je samo bilo pitanje trenutka kada će se dogoditi ovakva havarija te kada će Zagrepčani osjetiti ovakav problem na kvaliteti svog života i izravnom ataku na zdravlje. Pozvao je građane, pogotovo stanovnike Novog Zagreba, da se nepotrebno ne zadržavaju u okolici Jakuševca i ne izlažu svoje zdravlje opasnosti. Naveo je i da je jutros u 9 sati izmjerena količina letećih čestica koja je skoro 40 puta veća od dana ranije.

SDP će tražiti skupštinsku raspravu o gospodarenju otpadom

 Maras je najavio i da će SDP na Gradskoj skupštini tražiti raspravu vezano uz gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu, kako bi Zagrepčani bili sigurni da se takav požar više nikada neće dogoditi. Gradskoj vlasti poručio je da Zagrebu "ne treba nikakav Manhattan, već sigurnost građana, sanacija Jakuševca te plan gospodarenja otpadom".

  "Da se Gradska uprava sustavno bavi tim problemom ne bi dozvolila da se takav požar dogodi, da Zagreb bude pod dimom i da građani Zagreba brinu za svoje zdravlje. Oni koji upravljaju Gradom Zagrebom odgovorni su za ovaj požar na Jakuševcu, kao i za nekolicinu požara koje smo imali proteklih godina, a koji su direktno ugrozili zdravlje Zagrepčana", zaključio je Maras.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor