News

Komentari 6

Završio ispit iz hrvatskog: 'Nije bilo teško, pa ipak smo se pripremali pune četiri godine'

Završio ispit iz hrvatskog: 'Nije bilo teško, pa ipak smo se pripremali pune četiri godine'

Ovogodišnji maturanti ovu izazovnu i nadasve neobičnu školsku godinu privode kraju. Počela je državna matura. Učenici s kojima smo razgovarali iz škole su izašli sretni i nasmijani

Od ponedjeljka je počela državna matura, a 32.000 učenika, kako je navela ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić, diljem Hrvatske odradilo je ispit iz hrvatskog jezika A razine. Ispit je pisalo i 219 učenika zagrebačke XV. gimnazije, tzv MIOC-a, zajedno sa 109 maturanata iz gimnazije Tituša Brezovačkog, koja je stradala u potresu pa se u nju ne može. 

Ovi gimnazijalci nakon ispita su iz škole izašli sretni, veseli, uzbuđeni i nasmijani. A svi su složni - ispit nije bio težak. 

Dezinfekcija prije ispita

- Prošlo je super, bolje nego sam i mislila. Za ovaj ispit sam se pripremala zadnjih mjesec dana, a zadnjih tjedan dana baš intenzivno i mislim da je ispit bio nekakav prosjek u odnosu na prošlu godinu. Nekoliko pitanja je ponovljeno, a sve u svemu ispit je bio skroz ok. Sad ide ponavljanje za daljnje ispite - kaže učenica Dorotea Igrec. 

Obzirom na okolnosti epidemije korona virusa, prije nego su ušli u školu morali su proći dezinfekcijsku barijeru. Dezinficirali su cipele, a potom i ruke.

- Više mi je stresno to bilo nego sami ispit. Ulazili smo na različite ulaze u školu po prezimenima, pokazali osobne iskaznice, dezinficirali se, a onda jedan po jedan ulazili u hodnik i smještali se u učionice. Sjedili smo po jedan u svakoj klupi, nas 12 u učionici - pojasnila je Dorotea. 

Ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja istaknula je kako je, unatoč malim tehničkim izazovima, prvi dan mature prošao u najboljem redu.

 - Nije dojavljena niti jedna mogućnost prepisivanja. Ali ja općenito zaista vjerujem u njih da oni neće ovome pristupiti na taj način, pokazali su koliko su odgovorni i mladi, aktivni građani jer su se izborili za cjelovitost pisanja ovogodišnje državne mature - istaknula je dodavši kako će odgovori na stranicama Centra biti objavljeni u roku 48 sati.

'Maturanti zadovoljni kako su napisali'

I ravnateljica MIOC-a također je istaknula kako je sve prošlo super.

- Svi su došli na vrijeme, nitko nije kasnio, sve je bilo organizirano prema svim epidemiološkim zahtjevima i na kraju su maturanti bili zadovoljni kako su napisali - rekla je.

A u ovu školu od iduće školske godine ići će i učenici Gornjogradske gimnazije, koja je također nastradala u potresu.

- Odlukom Gradskog ureda, Gornjogradska gimnazija raspoređena je kod nas, a gimnazija Tituša Brezovačkog u I. gimnaziju. Što se tiče prijemnih ispita koji bi se pisali u našim prostorijama za neke druge škole, nemamo još nikakve informacije, ali znam da će se kod nas pisati prijemni ispit za Medicinu 11. srpnja - rekla nam je.

Unatoč štrajku krajem prošle godine pa onda epidemiji koja je zatvorila škole i preselila učenike ispred televizijskih i kompjutorskih ekrana, ovi učenici zadovoljni su kako je na kraju ova školska godina prošla.

'Učenje za maturu bilo je puno manje stresno'

Bilo je dobro, nije bilo previše teško. Ja sam ispitu, doduše, pristupio vrlo opušteno zbog izbora studija tako da ga moram samo položiti. A mislim da ispit generalno i za one koji moraju ostvariti više bodova nije bio težak.

- Ovu školsku godinu bi ocijenili najvišom ocjenom jer mislimo da je bila najbolja. Sve se dobro izvelo unatoč teškoćama, štrajku i epidemiji i nastava na daljinu je bila dosta dobra, bilo je to jako dobro i zanimljivo iskustvo. Učenje za maturu bilo je puno manje stresno. Da su bile normalne okolnosti, morao bi biti u školi do 16 sati, pa onda neki na trening, a ovako smo imali dosta vremena za školske obveze i pripremati se za maturu - kažu. 

Ništa pretjerano i posebno se za maturu nisu pripremali. 

- Bilo je dobro, nije bilo previše teško. Ja sam ispitu, doduše, pristupio vrlo opušteno zbog izbora studija, planiram upisati geofiziku i fiziku, tako da ga moram samo položiti. A mislim da ispit generalno i za one koji moraju ostvariti više bodova nije bio težak. Pripremao sam se kroz školu sve četiri godine i sada sam samo riješio ogledne testove - kaže maturant Marin, a s njime se slažu i ostali. 

- Sve što smo radili u četiri godine bilo je dovoljno za steći znanje za ovaj ispit. Dosta toga se moglo i logično zaključiti tako da ispit zaista nije bio težak - poručuju. 

Najčitaniji članci