Obavijesti

News

Komentari 167

Plenkijevo rješenje za koaliciju: Rast koeficijenta - dva posto!

Plenkijevo rješenje za koaliciju: Rast koeficijenta - dva posto!
12

Koeficijent bi podigli za dva posto od 1. srpnja, samo ako se do tada ne nađe kompletno rješenje za učitelje, istaknuto je nakon sastanka u Vladi. HNS-ov šef je rekao kako će sutra doći na sjednicu vlade

VIDEO

HNS već dvije i pol godine vrlo jasno provodi reformu obrazovanja i nakon ovih zadnjih razgovora premijer je prihvatio rješenje s kojim mislim da možemo nastaviti dijalog sa sindikatima, nastaviti s reformom i u konačnici riješiti blokadu rada, poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon trosatnog sastanka u Vladi uoči sutrašnjeg donošenja proračuna za iduću godinu.

POGLEDAJTE VIDEO

Rješenje je, istaknuo je, povećanje osnovice za 6,12 posto te da ukoliko analiza koeficijenata složenosti poslova ne bude bila gotova do 30. lipnja, tada onda rastu koeficijenti u prosvjeti za dva posto.

Problem je, međutim, što prosvjetari traže povećanje koeficijenta za 6,11 posto i to sad. 

- Nismo inzistirali na tome da ta uredba mora biti donesena sutra prije proračuna, ali je to politički dogovor koji će biti predstavljen sindikatima i da će se obnoviti dijalog sa njima - rekao je.

Dodao je kako će na Predsjedništvu HNS-a predložiti članovima da prihvate prijedlog proračuna i da sutra dođu na sjednicu Vlade.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je kako je sastanak bio vrlo dobar te da se cijela koalicija usuglasila oko pet važnih stvari, a to su rebalans proračuna, prijedlog proračuna, set poreznih zakona, minimalna plaća, Zakon o blagdanima.

- Sa HNS-om smo se dogovorili da idemo sa prijedlogom proračuna kakav je predvidjela Vlada i da se ubrza rad na Uredbi o koeficijentima složenosti poslova i da ona bude gotova do 30. lipnja. Dakle, ono što je predložio predsjednik Vlade, 2+2+2 i da se ubrzo riješi i pitanje Uredbe o koeficijentima - poručio je. 

POGLEDAJTE VIDEO

Kako bi stvorili pozitivan pritisak na izradu te Uredbe, dodao je, odlučili su da ukoliko ona do tad ne bude donesena da će ići s povećanjem koeficijenta za dva posto za one resore za koje je procijenjeno da su potplaćeni od 30. lipnja. 

- Tu su policija i prosvjeta, ali provest će se analiza da se vidi da li postoji prostora za još neke - naglasio je. 

Dodao je kako će sa Sindikatima još o tome morati razgovarati te da vjeruje da će ih se pozvati na razgovor. 

- Vjerujem da je ovo dobra ponuda i da se dobiva onih šest posto koje su tražili. Isto tako radimo na Uredbi o koeficijentima koja je njima najvažnija, a kao dodatan osigurač nudimo i tih dva posto nakon 30. lipnja - istaknuo je.

Ne zna još tko će na toj Uredbi raditi niti koliko bi to koštalo. I tome će razgovarati kada za to dođe vrijeme, dodao je, istaknuvši kako vjeruje da će do 30. lipnja to biti riješeno.

Ususret sastanku koalicijskih partnera: 'Pada kiša, Vlada ne'
Ususret sastanku koalicijskih partnera: 'Pada kiša, Vlada ne'

- Ne mogu vam u ovom trenutku to odgovoriti, ali prijedlog Vlade je da se uključe i strani eksperti kako bi donijeli pravednu Uredbu i kako bi ti koeficijenti oko kojih zaista postoje prijepori, da budu napravljeni na najpravedniji način i da budu dobro strukturirani. Sigurno će biti pomoći i domaća struka - istaknuo je. 

Šest posto koje su sindikati tražili, naglasio je ponovno, i dobivaju. 

- Očekujem da će biti razumijevanja - rekao je dodavši kako bi volio da štrajk prestane. 

- Mislim da stvaramo uvjete da i druga strana pokaže spremnost na dijalog. Nismo ni u jednom trenutku osporavali da tih šest posto bude isplaćeno i našim prosvjetnim to činimo. Radimo sada i na Uredbi da vide da su naše namjere ozbiljne i da ne mislimo izbjeći obaveze koje imamo - rekao je. 

Naglasio je kako je ovo jedan hrabar potez i iskorak. 

- Da je bilo lako, onda bi Uredbu o koeficijentima donijele i Vlade prije nas. Vjerujem da ova Vlada, koja je uspješno riješila i Agrokor, mnogo teških izazova, da može riješiti i ovo pitanje - istaknuo je. 

- To ne znači da će svima ići koeficijenti gore. Mi želimo napraviti Uredbu koja je pravedna i koja će voditi računa o tome koliko je radno mjesto zahtjevno, traži angažmana, stručne spreme - istaknuo je. 

'Sudbina koalicije? Sve će se znati danas nakon sastanka'
'Sudbina koalicije? Sve će se znati danas nakon sastanka'

Na pitanje da li koalicija ostaje stabilna, poručio je kako su postigli sporazum, ali da u koaliciji uvijek može doći do određenih prijepora.

- U ovom trenutku sasvim sigurno idemo dalje - istaknuo je dodavši kako je od HNS-a shvatio da smatraju da je ovo razumno rješenje te da je ono prihvatljivo svima. 

Sami sebi, dodao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, stvorili su pozitivan pritisak kako bi se to dovršilo do 30. lipnja. 

Sindikatima je ovaj prijedlog neprihvatljiv

Njihovi pregovori su završili, a pregovori između Vlade i sindikata još nisu ni započeli jer do sada dijaloga nije bilo, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. On je za Dnevnik.hr dodao da očekuju dijalog i odazvat će se kad iz Vlade dobiju poziv. 

Ideju o povećanju koeficijenta složenosti za nepoznati postotak ne podržavaju. 

- Ako je dogovor da je povećanje koeficijenta od 6,11 posto jednak povećanju koeficijenta od 2 posto, onda je to za nas potpuno neprihvatljivo - rekao je i najavio da će se sutra detaljnije očitovati o svemu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je