Obavijesti

News

Komentari 104

Uhićeni zbog Daimlera: Zašto me prije niste toliko snimali?

Uhićeni zbog Daimlera: Zašto me prije niste toliko snimali?
12

Daimler je navodno potplatio nekoga u RH da bi im 2003. 'sredili' posao kupoprodaje 210 vatrogasnih vozila. U utorak su uhitili vlasnike tvrtke HS produkt i inženjera

VIDEO

Dvije godine policija i odvjetništvo pokušali su rasvijetliti aferu Daimler. Toliko je, kažu u policiji, trajala kriminalistička obrada, iako su još 2004. tvrdili da su počeli istragu. Zbog zloporabe položaja i ovlasti te pranja novca u utorak su uhitili Ivana Žabčića (54), Marka Vukovića (63) i Tomicu Godeca (63). Terete ih da su pri prodaji 210 vatrogasnih vozila, koja je od Daimlera naručila Račanova Vlada u lipnju 2003., protupravno zaradili 921.320 eura.

Žabčić i Vuković tada su bili vlasnici IM Metala iz Ozlja, tvrtke koja je s njemačkim Daimlerom potpisala ugovor o proizvodnji i prodaji spornih vozila. Za to su, sumnja policija, od Daimlerove tvrtke-kćeri ETF dobili proviziju od 250.000 eura. Novac su im Nijemci uplatili na privatne račune. Tim su novcem Žabčić i Vuković kupili nekretnine i poslovne prostore u okolici Karlovca koje su iznajmili svojoj firmi. IM Metal danas više ne postoji. Posluju pod imenom HS Produkt i cijenjena su tvrtka koja proizvodi oružje.

Treći uhićeni Tomica Godec vlasnik je nekoliko tvrtki koje su uglavnom registrirane za trgovačko posredovanje. Njegovoj tvrtki Mcr Wyoming USA, koju je registrirao u Americi, njemački ETF uplatio je 1,600.000 eura za konzultantske usluge. Uspostavilo se kako su te usluge bile fiktivne, za savjetovanje Daimlera što napraviti kako bi ugovorili prodaju 210 vatrogasnih vozila.

Od uplaćenog iznosa, Godec je, tvrdi policija, dio novca oprao, odnosno vratio ETF-u. Policija nije utvrdila koliko. Pouzdano tek znaju da su Žabčić, Vuković i Godec podijelili kolač od 921.320 eura.

U jučerašnjoj kaznenoj prijavi nema ni riječi o tome hoće li se i prema kome istraga nastaviti. Daimler je lani priznao, a američki istražitelji nedvojbeno utvrdili, da su za taj posao u Hrvatskoj predstavnici njemačkog proizvođača automobila potkupljivali Vladine dužnosnike. Istraga, barem za sada, nije odvela niti do jednoga. I dalje se ne zna koji je dužnosnik i koliko mita primio. Amerikanci tvrde da je Hrvatima isplaćeno ukupno četiri milijuna eura.

Nakon devetosatnog saslušanja istražni sudac je trojici osumnjičenika odredio 48-satno zadržavanje, kako ne bi mogli utjecati na svjedoke.

SDP: Ne znamo tko je uzeo mito za kamione

Sporni ugovor o nabavi 210 kamiona vrijednih 85 milijuna eura 2003. potpisali su tadašnji ministar financija Mato Crkvenac, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. Sva trojica su negirali da su ikada primali mito. Nakon potpisivanja ugovora i prvih sumnji u nezakonite poslove Mato Crkvenac govorio je kako je riječ o dobrom poslu za Hrvatsku te da bi takvih poslova trebalo biti i više. Iako se o nezakonitoj nabavi šuškalo godinama, afera se zahuktala nakon što je Daimler prošle godine na sudu u SAD-u priznao kako su podmićivali strane vlade, među ostalima i Hrvatsku. 

Članovima Vlade navodno su od 2002. do 2008. godine plaćali mito. U cijeloj priči gubitnik je bila i domaća tvrtka Tehnomehanika, koja je dala povoljniju  ponudu od Daimlera, a nije dobila posao. Tvrtka je propala jer je Vlada posao s kamionima dodijelila strancima. IM Metal tada nije imao nikakvih iskustava s proizvodnjom vatrogasnih kamiona, a Tehnomehanika je godinama bila u tom poslu. Crkvenac je tada govorio kako takve optužbe samo odbijaju strane investitore od ulaganja. Šime Lučin je kazao kako se nada da će se sad utvrditi istina.

Jurčić: Ako će trebati, spreman sam na razgovor s policijom

Ljubo Jurčić komentirao je kako su uhićenja vezana za aferu Daimler logičan nastavak istrage koja je već poduzeta u Americi.

- Iako sam ja tada bio ministar gospodarstva, direktnih saznanja o svemu tome nisam imao. Uključio sam se u projekt isključivo s ciljem da pokušamo Daimleru isporučiti svoje proizvode. Cijeli posao vodio je MUP, jer pod njih spadaju i vatrogasci, te Ministarstvo financija koje se brinulo oko plaćanja. U to vrijeme ja sam imao posla oko privatizacije Ine, brodogradilišta i drugih stvari - rekao je Jurčić. 

Na pitanje je li bio na razgovoru s policijskim istražiteljima kazao je da ga nitko nije zvao na razgovor, ali da se spreman odazvati ukoliko to bude potrebno. Naglasio je da mu nitko nikada nije ni nudio mito jer da svi znaju kakav je njegov stav o tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.