Obavijesti

News

Komentari 277

Zbog čega nam je državni udar i pravi juriš na američki Kongres izgledao zastrašujuće poznato?

Zbog čega nam je državni udar i pravi juriš na američki Kongres izgledao zastrašujuće poznato?
1

Zemlja koja je izvozila demokraciju, jučer je u svijet izvozila državni udar u izravnom prijenosu. Donald Trump nahuškao je svoje pristalice da ospore rezulat izbora. Podsjećalo je to na juriš šatoraša na Banske dvore.

VIDEO

Sjedinjene Države odavno podsjećaju na zemlju Trećeg svijeta.

Po pristupu zdravstvenoj skrbi, po standardu školstva, po stanju infrastrukture, po zastrašujućoj razlici između najbogatijih i najsiromašnijih, po stopi kriminala i nasilja, pa i policijskog nasilja nad nebjelačkim građanima, po teorijama zavjere, osporavanju činjenica i društvenim podjelama, kao i po činjenici da osoba koja dobije najviše glasova na izborima ne mora nužno postati predsjednikom države.

A kao zemlja Trećeg svijeta postala je prepoznatljiva i po predsjedniku države koji ruši institucije, ugrožava demokraciju, huška na nasilje, negira rezultat izbora, a jučer zove na državni udar i šalje pristalice u juriš na zgradu Kongresa.

U kojoj tisuće nasilnika nije naišlo ni na kakav značajan otpor, u zgradi u kojoj su zastupnici Republikanske stranke proceduralno osporavali rezultate izbora, a potpredsjednik se sakrio u strahu za svoj život, nakon što se oglušio na naredbu predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolijevka demokracije

Ono što je jučer u Washingtonu bilo šokantno, zapravo je bilo potpuno očekivano. I postalo je novo normalno u zemlji koja si tepa da je "kolijevka demokracije".

Donald Trump četiri godine držao je ogledalo pred licem Amerike.

Amerike koja je izvozila demokraciju po svijetu, Amerike u kojoj se gotovo svakodnevno događaju stvari zbog kojih ona intervenira u ostatku svijeta, Amerike koja je bila uzor zapadnim demokracijama, a sada je ogledni primjer opasnosti koje toj demokraciji prijete.

I kao što je Trump iskazivao neskriveno divljenje diktatorima i autoritarnim vođama u svijetu, tako su mnogi u Hrvatskoj obožavali Trumpa. Mnogi s konzervativne, pa i radikalne desnice, populisti, demagozi, ekstremisti.

Uključujući i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja se na raznim summitima s neskrivenim obožavanjem pozicionirala u Trumpovu vidokrugu.

Ružno lice Hrvatske

I dok smo sinoć šokirani gledali to ružno lice Amerike koje se odražavalo u Trumpovu ogledalu, svjedočili državnom udaru u izravnom prijenosu, mogli smo u njemu vidjeti odraz stvari koje su se događale i u Hrvatskoj.

I u Hrvatskoj je prije nekoliko godina vladala pučistička atmosfera, gdje je oporbeni HDZ stajao iza stožeraša i šatoraša koji su čekićima i plinskim bocama rušili aktualnu vlast. Stožeraši su čekićima nasrtali na državne institucije, šatoraši su jurišali na Banske dvore, gdje ih je u zadnji trenutak zaustavila policija.

I kao što je Trump jučer inspirirao i motivirao svoje pristalice da provale u Kongres i ospore potvrdu demokratski izabranog predsjednika, tako je Tomislav Karamarko protuzakoniti juriš šatoraša podržao slavnom izjavom "Kakav zakon, to su branitelji".

Punih 555 dana šatoraši su nesmetano prosvjedovali, rušili vlast i blokirali glavni grad, a jučer su tisuće nasilnika satima opsjedale Kongres, bez ikakvog otpora policije. Jer se radilo o bjelačkim prosvjednicima.

Nekoliko mjeseci ranije Nacionalna garda i policijski specijalci blokirali su gradove, kao i sam Capitol, u prosvjedu Black Lives Matter. Sada je pučistima bio širom otvoren put prema Kongresu.

Uzor za diktatore

Desetljećima Amerika se voljela hvaliti da je uzor za sve liberalne demokracije u svijetu. 

Pod Trumpom, međutim, postala je uzorom za sve diktatore, radikale, populiste, ekstremiste, za sve koji žele osporiti rezultate izbora (kao što su to osporavali Karamarko, Miroslav Škoro i neki drugi prije njih), za sve šoviniste koji osporavaju prava manjinama, guše medije i šikaniraju građane koji se ne uklapaju u njihov ideološki i svjetonazorski okvir.

I ono što se jučer dogodilo u Washingtonu, gdje je aktualni predsjednik organizirao državni udar, mogao bi postati obrazac koji će slijediti drugi mali ili veći diktatori u svijetu.

Nakon jučerašnjih šokantnih scena, ostaje pitanje je li to sada kraj ili tek početak. 

Patrioti ili teroristi

Donald Trump dobio je na drugim predsjedničkim izborima, poslije pune četiri godine širenja mržnje, huškanja i laganja, čak sedamdeset milijuna glasova. To su glasovi ljudi koji su željeli da on ostane na vlasti.

Sama činjenica da je na kraju izgubio - Kongres je ipak potvrdio Bidenovu pobjedu - ne znači previše, ako će njegovi pristalice, samozvani patrioti, a zapravo domaći teroristi, čekati novu priliku za ovakve udare. Trump je bio katalizator i inspirator. Sutra će to biti netko drugi.

Takve snage, međutim, ne žele osvojiti vlast kako bi zemlju učinili boljom, naprednijom, pravednijom, poštenijom, bogatijom. Oni žele naprosto ugrabiti zemlju u svoje vlasništvo.

U Sjedinjenim Državama, kao i u Hrvatskoj. A ne samo u zemljama Trećeg svijeta. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag