Obavijesti

News

Komentari 119

Zbog serije 'General' ocu i sinu Vrdoljaku prijeti još ovrha, firma u blokadi čak 304 dana

Zbog serije 'General' ocu i sinu Vrdoljaku prijeti još ovrha, firma u blokadi čak 304 dana
8

Tvrtka Kiklop film redatelja Antuna Vrdoljaka i sina Andrije duguje više od tri milijuna kuna, zbog čega je Fina zatražila pokretanje stečaja. Obitelji su i druge dvije tvrtke u problemima

VIDEO

Krajem prošle i početkom ove godine niz postupaka, koji su se vodili protiv tvrtke Kiklop film zbog nepodmirenih dugovanja, počeli su dobivati pravomoćni sudski epilog. Riječ je o tvrtki u vlasništvu oca i sina Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak je i direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu registrirane s 20.000 kuna temeljnog kapitala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Nakon najvećeg projekta Kiklop filma - serija 'General' o životnom putu generala Ante Gotovine, ostali su repovi zbog neisplaćenih honorara suradnicima, među njima i glumcima kao i zbog neispunjenih očekivanja sponzora. 

casting

Nakon završetka 'Generala', neki od sudionika su istupili u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a mnogi su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.

Zbog ukupnog duga u iznosu od više od tri milijuna kuna i nakon 304 dana blokade računa, Fina je ovih na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela zahtjev za otvaranjem skraćenog stečajnog postupka dužnika Kiklop filma.

Dužnik, navode u zahtjevu, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, nema zaposlenih. Napominju i da Fina, osim navedenih podataka o iznosu neizvršenih osnova za plaćanje nema drugih podataka o imovini pravnih osoba.

Tvrtka Vrdoljaka pred stečajem zbog duga od tri milijuna kuna
Tvrtka Vrdoljaka pred stečajem zbog duga od tri milijuna kuna

Sud obajvještavaju i da dužnik nema predujam za namirenje troškova stečajnoga postupka. Trgovački sud u Zagrebu 22. veljače ove godine poziva upravu Kiklop filma da u roku 15 dana od objave oglasa, sudu dostave javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza. Vjerovnike pozivaju da najkasnije u roku od 45 dana od objave oglasa, pozivom na gornji broj spisa, predlože otvaranje stečajnog postupka, te po pozivu suda predujme sredstva za namirenje troškova postupka.

film

Kiklop film pravomoćno je Jedan od najvećih vjerovnika Kiklopa zasigurno je TŽV GREDELJ d.o.o. u stečaju, koja je na sudu tražila isplatu 468.074 kuna. 

Vrdoljake tuže za više od 1,6 milijuna kuna: Skupili su čak 17 tužbi za Generala i serije o Titu
Vrdoljake tuže za više od 1,6 milijuna kuna: Skupili su čak 17 tužbi za Generala i serije o Titu

- U postupku je dana 21. srpnja 2020. donesena prvostupanjska presuda, kojom je djelomično prihvaćen tužbeni zahtjev i to za iznos od 460.174 kn, s pripadajućim zateznim kamatama, dok je u preostalom dijelu tužbeni zahtjev odbijen. Navedena presuda pravomoćna je s danom 24. kolovoza 2020. - odgovorili su na naš upit s Trgovačkog suda.

U medijima se dosta pisalo i o financiranju ovog, kako se kasnije uspostavilo, nerentabilnog projekta, kojega nisu štedili kritičari ni gledatelji. Tako je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) platio 4,2 milijuna kuna, a HRT je za "Generala" izdvojio oko 9,6 milijuna kuna. Film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1,8 milijuna kuna, što je ukupno 15,6 milijuna kuna. Ministarstvo obrane sudjelovalo je s još uvijek nepoznatim iznosom, a snimanje je pomogao i HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Što se tiče HAVC-a, oni su nam potvrdili da nemaju dugovanja prema Kiklop filmu, odnosno da je tvrtka ispoštovala obveze i opravdala troškove za dobiveni novac. No, što je s drugim financijašima? 

Ovršuju ih, a HAVC kaže: Nama su Vrdoljaci baš sve podmirili
Ovršuju ih, a HAVC kaže: Nama su Vrdoljaci baš sve podmirili

Kako je pisao Telegram, vezano uz financiranje filma 'General' HEP je tužio tvrtku AMV produkcija Marka Vrdoljaka i tražio povrat 625.000 kuna s koliko su sponzorirali film. Prema podacima iz epredmeta presuda je postala pravomoćna i ovršna u listopadu 2020.

Tužio ga i Veljko Bulajić

Na tužbe nije imuna ni treća tvrtka povezana s obitelji Vrdoljak - Mediteran film. Njezin osnivač i direktor je Andrija Vrdoljak, a našao se u problemima zbog Vrdoljakove serije 'Josip Broz Tito' emitirane 2010. na HRT-u. Vrdoljakov kolega Veljko Bulajić tužio je HRT i Antuna Vrdoljaka zbog povrede autorskih prava i tražio 250.000 kuna odštete. Dosuđeno mu je 150.000 kuna. HRT je to isplatio, a zatim tužio Mediteran film i tražio povrat.

Tužba im je prihvaćena u srpnju prošle godine, no zbog žalbe spis je još uvijek na Visokom trgovačkom sudu.

Pokušali smo doznati što o svemu misli Antun Vrdoljak, no nije nam odgovorio na poziv ni poruku. Pokušali smo doći i do Andrije Vrdoljaka, no na kontakt mobitel tvrtke Kiklop film naveden na stranicama Poslovne Hrvatske nitko se nije javio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 119

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti