Obavijesti

News

Komentari 15

Zbog HAC-a i Holdinga EK će kontrolirati naše financije?

Zbog HAC-a i Holdinga EK će kontrolirati naše financije?
1

Dug države ne smije biti veći od 60 posto BDP-a, a mi se s 53,7 posto približavamo toj granici. Manjak u proračunu ne smije biti veći od tri posto. To smo davno probili

VIDEO

Dugovi HAC-a, ali i Zagrebačkog holdinga mogli bi biti izravno krivi ako državne financije Hrvatske potpadnu pod kontrolu Europske komisije.

Naime, prema analizi Instituta za javne financije (IJF) o, takozvanoj, "proceduri za države koje imaju prekomjerni proračunski deficit", upozoravaju da bi se lako moglo dogoditi da se dugovi tih dviju tvrtki preliju u dug opće države. A prema pravilima EU, dug opće države ne smije biti veći od 60 posto BDP-a, a mi se sa svojih 53,7 posto brzo približavamo toj granici. Isto tako ni manjak u proračunu ne smije biti veći od tri posto BDP-a, a tu smo granicu već probili.

Uskoro ćemo saznati stvarno stanje naših financija

Kakvo je stvarno stanje naših financija, saznat ćemo već ovog mjeseca. Državni zavod za statistiku koncem rujna treba po prvi puta predati Eurostatu izvješće o našim financijama. Taj dokument bit će mjerodavan hoće li Europska komisija pokrenuti postupak, ne toliko kontrole, nego zapravo monitoringa naših financija. Ako upadnemo u tu prismotru, koju prema engleskoj skraćenici nazivaju EDP, onda bi dobili rok da sredimo svoje financije. Na koji način će to biti, odlučit će Vlada. No ako ne postignemo zacrtano u zadanom roku, Unija bi nam mogla uskratiti novce iz fondova.

No sasvim je izvjesno da nas uskoro čeka monitoring Europske komisije, a potvrđuju to i iz Instituta. Glavni razlog biti će prevelika proračunska rupa, a lako je moguće da ćemo i zbog prevelikog javnog duga dobiti monitoring. Razlog su velike obveze koje dolaze zbog aktivnih državnih jamstava te zbog izravnih obveza HBOR-a za koje jamči država. Vrlo lako ćemo zbog tih dugova premašiti 60 posto BDP-a.

Ipak, EK neće upravljati našim proračunom

Opasnost prijeti i od dugova HAC-a. Ako bi se zbog dugova aktivirala državna jamstva, tada će njihov dug ući u dug središnje države, zajedno s tekućim gubicima i obvezama. Istog trena će se povećati i proračunska rupa i dug opće države.

Ako bi i Grad Zagreb podmirio enormne dugove Holdinga, tada će dugovi Holdinga također potpasti pod sektor lokalne države. Najkraće, dugovi Holdinga će tada zaprijetiti državnim financijama.

Institut donekle umiruje situaciju pojašnjavajući da i kad potpadnemo pod monitoring, Europska komisija neće upravljati našim proračunom. Točnije, Vlada će sama morati odrediti mjere da se zauzdaju financije i morat će ih provesti u određenom roku. No ni to nije bauk, jer je trenutačno 16 zemalja pod istim režimom. Do sad je od 27 članica, pod prismotrom također bilo njih 25.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.