News

Komentari 0

Zbog korone je stala i obnova kuće doktora Andrije Štampara

Zbog korone je stala i obnova kuće doktora Andrije Štampara

MEMORIJALNI CENTAR Grad Pleternica počeo je obnavljati rodnu kuću liječnika zbog čijeg rada i nasljeđa Hrvatska danas drži epidemiju pod kontrolom. Nažalost radovi su morali stati

U obnovu rodne kuće dr. Andrije Štampara dosad smo uložili oko 100.000 kuna. Doznali smo to od gradonačelnice Pleternice. Grad Pleternica u Brodskom Drenovcu obnavlja kuću u kojoj se rodio liječnik čije je djelo na prosvjećivanju postavila temelje suvremenog zdravstva i zbog koga Hrvatska danas drži koronu pod kontrolom.

- Prošle godine obnovili smo krov rodne kuće dr. Štampara i plan je bio ove godine ići dalje s obnovom. Sad nas je ova situacija malo zaustavila jer obustavljamo sve investicije osim investicija financiranih iz EU - kazala nam je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Stiže i memorijalni centar

Dodala je da je planiraju napraviti i Memorijalni centar dr. Andrije Štampara.

- To ćemo sigurno uspjeti s fondovima koji su nam na raspolaganju. Tek danas, u okolnostima koronavirusa, ljudi osvještavaju koliki je vizionar bio dr. Andrija Štampar i koliki je njegov utjecaj na zdravstveni sustav. Želimo sačuvati spomen na zdravstvenog vizionara, koji je svoje mjesto dobio u svjetskoj medicini – kaže gradonačelnica Jozića.

Liječnika koji je Hrvatskoj i svijetu na jedinstven način objašnjavao važnost čistoće za zdravlje te socijalnog pristupa zdravlju za prosperitet nacije rodio se 1888. na kućnom broju 178 pitomog slavonskog sela gdje mu je otac radio kao učitelj.

Samo u bivšoj Jugoslaviji dr. Štampar je osnovao 250 higijenskih ustanova. Na rodnoj kuća je spomen ploča koja je postavljena 1988. godina na stotu godišnjicu od njegovog rođenja. Pred kućom je na samom ulazu nekoliko jela, koje su zbog svoje veličine i starosti i najvjerojatnije zasađene dok jee još bio živ. Štampar je umro 1958. Odmah do kuće je bunar iz kojeg teče voda, a na ploči piše: “Andrija Štampar je jedan od osnivač svjetske zdravstvene organizacije. Na njegovu inicijativu izgrađeni su bunari u Brodskom Drenovcu na korist i uživanje svim njegovim stanovnicima”.

Mještani kažu kako u selu nema više članova Štampareve obitelji, ali svi znaju koji je ogroman doprinos medicini dao čovjeka koji je bio začetnik i vizionar javnog zdravstva. U Štamparovoj rodnoj kući i dalje živi mjesna učiteljica, ali nismo je zatekli kad smo kuću obilazili.

Najčitaniji članci