Obavijesti

News

Komentari 2

Zbog ledene oluje stotine tisuća Amerikanaca ostalo bez struje

Zbog ledene oluje stotine tisuća Amerikanaca ostalo bez struje
6

Zbog snježne oluje koja je pogodila velik dio SAD-a stotine tisuća domova i firmi ostalo je bez struje u petak, dok loši vremenski uvjeti predstavljaju opasnost za dijelove Velike nizine i Nove Engleske

VIDEO

Više od 330 tisuća korisnika bilo je bez struje sve od Teksasa, Arkansasa i Tennesseeja do Ohija i New Yorka, objavio je u petak Poweroutage.us.

Snježna oluja porušila je dalekovode i drveće širom spomenutog područja u utorak.

Oluja Malik zahvatila dijelove Europe, petero poginulih
Oluja Malik zahvatila dijelove Europe, petero poginulih

Upozorenja zbog indeksa hlađenja ostala su na snazi u Teksasu i u Velikoj nizini, gdje se predviđa temperatura u jutarnjim satima od -17 stupnjeva Celzija naniže, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

"Niska temperatura može brzo prouzročiti hipotermiju ako se ne poduzmu mjere opreza", upozorio je NWS.

Upozorenja zbog snježnih oluja i dalje su na snazi za Tennessee i Kentucky, širom New Yorka i Pennsylvanije i drugdje u Novoj Engleskoj.

U širem području Bostona, gdje živi 4,8 milijuna ljudi, predviđa se 3-5 centimetara snijega i debljina leda od 0,25 do 0,65 centimetara.

Rano u petak bilo je otkazano oko 2800 letova u američkim zračnim lukama, uključujući 230 u i iz Boston Logan Internationala te 580 u i iz Fort Wortha u Dalasu, prema podacima stranice Flightaware.com.

Oluja u Skandinaviji nosi sve pred sobom, u Danskoj poginula starica, oborio je jak vjetar
Oluja u Skandinaviji nosi sve pred sobom, u Danskoj poginula starica, oborio je jak vjetar

Do subote ujutro zimska oluja trebala bi napustiti istočnu obalu, ali će se zadržati niska temperatura, pri čemu bi u nekim područjima južno-centralnog SAD-a mogle biti zabilježene vrijednosti približne rekordnima, navodi NWS.

Ledena oluja u SAD-u podigla cijene nafte blizu 93 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 93 dolara, potaknute zabrinutošću za opskrbu zbog geopolitičkih napetosti i ledene oluje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,71 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 92,82 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,64 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,84 dolara višoj cijeni, na 92,11 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,01 dolar.

Trgovce je jučer uzbunila ledena oluja u SAD-u, koja je ostavila bez struje više od 200.000 Amerikanaca i potaknula strah da bi, potraje li, mogla ozbiljno naškoditi proizvodnji u Teksasu i time dodatno pogoršati problem tijesne opskrbe na svjetskim tržištima.  

"Današnji skok potaknulo je zahlađenje u Teksasu, što je potaknulo strah od prekida proizvodnje u Permskom bazenu, najvećem području američke proizvodnje iz škriljevaca", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

VIDEO Snježna oluja pogodila je istok SAD-a i tisuće letova preko vikenda su otkazane
VIDEO Snježna oluja pogodila je istok SAD-a i tisuće letova preko vikenda su otkazane

Potporu cijenama pružaju i napetosti oko ukrajinske krize, koja bi mogla poremetiti opskrbu naftom iz Rusije.

Vodeći su pak proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinim saveznicima na čelu s Rusijom ovoga tjedna odlučili i u ožujku povećati proizvodnju za samo od 400.000 barela dnevno, unatoč pritiscima vodećih potrošača da intenziviraju opskrbu.

Neke članice skupine OPEC+ ionako ne uspijevaju iskoristiti sadašnje kvote, zbog nedostatnih ulaganja i zakašnjelih radova na održavanju objekata.

Tako je drugi po veličini proizvođač nafte u OPEC-u Irak u siječnju proizvodio znatno manje od dodijeljene mu kvote u okviru OPEC+, pokazali su u četvrtak podaci državne trgovačke kuće SOMO.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 89,98 dolara, što znači da mu je cijena pala 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature