Obavijesti

News

Komentari 52

Zbog ograničenja za izbjeglice, situacija postaje sve napetija

Zbog ograničenja za izbjeglice, situacija postaje sve napetija
4

Nakon što je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da više neće primati osobe iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, nije bilo dolazaka ekonomskih migranata

VIDEO

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigomović izjavio je u petak kako, nakon što je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da više neće primati osobe iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, nije bilo dolazaka tzv. ekonomskih migranata.

Džigumović je u prihvatnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu, gdje je u zadnja 24 sata ušlo oko 5200 osoba i tamo ih je trenutno oko tisuću, rekao kako iz Slovenije nije bilo novih zahtjeva za povratom ekonomskih migranata u Hrvatsku. 

Slovenija je u srijedu Hrvatskoj uputila zahtjev za povratom 162 ekonomska migranta, no hrvatske vlasti to su odbile jer nije postojao prethodni dogovor zemalja kroz koje prolazi izbjeglička ruta kojim bi se tretirao ovaj problem. 

Džigumović je kazao i kako dolazak i odlazak izbjeglica iz tranzitnog centra u Slavonskom Brodu prema Sloveniji protječe bez problema. Dodao je kako se u centru izbjeglice zadržavaju onoliko vremena koliko je potrebno za pružanje zdravstvene skrbi i humanitarne pomoći, kako bi mogle nastaviti svoj put. 

"Oni se ovdje zadržavaju šest do deset sati maksimalno". 

Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku su ušle 422 tisuće izbjeglica i migranata. Danas je 66. dan od kako izbjeglice pristižu u Hrvatsku.

'Nove granične kontrole stvaraju neodrživu situaciju'

Nova ograničenja vezana uz prelazak granica na području zapadnog Balkana, uključujući propuštanje izbjeglica i migranata ovisno o zemlji iz koje dolaze, stvaraju sve neodrživu situaciju , rekle su humanitarne organizacije u petak.

Te mjere stvaraju napetosti pri prelasku granica, ističu UNHCR, UNICEF i Međunarodna organizacija za izbjeglice IOM u zajedničkoj izjavi.

"Postoji hitna potreba da se uspostave dodatni prihvatni kapaciteti na točkama ulaska", rekao je glasnogovornik Visokog povjereništva za izbjeglice UNCHR u Ženevi.

"Izbjeglice i djeca migranata najteže su pogođeni", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe.

 Više zemalja na balkanskoj ruti odlučilo je u četvrtak početi propuštati samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.

 Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija odlučile su na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...