Obavijesti

News

Komentari 623

Sada smo "smeće"! Hrvatskoj snizili kreditni rejting na BB+

Sada smo "smeće"! Hrvatskoj snizili kreditni rejting na BB+
1

Ministar financija Linić je na konferenciji za medije rekao kako će Vlada ozbiljno razmotriti suradnju s MMF-om. Dodao je kako neće dirati mirovine, socijalu i porez

VIDEO

Kreditna agencija Standard & Poor's proglasio je kreditni rejting Hrvatske "smećem" odnosno spustio ga je iz 'BBB-/A3' u 'BB+/B'.

Hrvatski dugoročni kreditni rejting je spušten za jedan korak na BB+, što je najviša "neinvesticijska razina", dok je kratkoročni rejting također pao na B. Iz agencije upozoravaju da su strukturalne i fiskalne reforme do sada uvedene nedovoljne da bi potaknule ekonomski rast i "ustabilile" javne financije, piše agencija, a prenosi Bloomberg.

Linić: Nećemo dirati mirovine i socijalu

Ministar financija sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je rekao da je situacija jako teška i da pad rejtinga dodatno komplicira stvari. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moramo razmisliti o revidiranju proračuna, jer će rashodi za kamate ponovo rasti, ali nećemo dirati mirovine jer je to politički neprihvatljivo - rekao je Linić i dodao kako se neće bitno dirati niti u socijalne transfere, a ne namjerava dizati niti poreze niti doprinose.

- Planirali smo izaći u siječnju na međunarodna tržišta kapitala. Od toga odmah odustajemo, a vjerojatno nećemo izlaziti u cijeloj 2013. godini, već ćemo sa Hrvatskom narodnom bankom pokušati dogovoriti mjere koje će dovesti do dovoljno sredstava za saniranje naših obaveza - rekao je Linić, prenosi Večernji list.

Ministar Linić je rekao da će Vlada ozbiljno razmotriti suradnju s MMF-om, no istaknuo je kako je ipak uranjeno govoriti o kreditnom aranžmanu s MMF-om. Rekao je i da je nužno nastaviti s privatizacijom jer nećemo moći ostvariti rast novim zaduživanjem.

- Proračun će se, na kraju je priznao, rezati na investicijama ministarstva i agencija, ali još uvijek vjeruje da će javna poduzeća uspjeti u investicijskom planu koji im je zadan - zaključio je Linić.

Milanović: Ključan je rast

U Bruxellesu je premijer Milanović danas komentirao gospodarski rast, rejting agencije i sindikate.

- Ključan je rast. Mi smo vodili i vodit ćemo ekonomsku i fiskalnu politiku ne na način da se dopadnemo svakome. Jer kad se dopadneš svakome na kraju će te svi prezreti. Nego tako da se nikome pretjerano ne dopadamo jer radimo stvari koje su nužne. Kad bismo slušali rejting agencije - i mi ih slušamo, to su relevantni pokazatelji, u krajnjoj liniji imaju utjecaja i na najveće države - onda bismo, ovo ne pretjerujem, otpustili jedno 30 tisuća ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće. Ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli bravo. A onda kad to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting 10 puta. Dakle, to ne radite ako razmišljate. Radite neko razumno rješenje. 

Pokušavate uvjeriti sindikate da su nužna određena odricanja - neki to zovu štednja, ja zovem racionalno ponašanje. I stoga se nadamo da će se konačno početi generirati nekakav novi rast, nova vrijednost. Kada biste slušali jedan ekstrem i drugi ekstrem, uvijek bi bilo loše. Jedni se ne žele odreći ničega, drugi žele da srežete sve. Dakle, to nisu dobra rješenja. Mi smo tu u nekoj zlatnoj sredini. To nije politika kompromisa, to je isto politika djelovanja. Jer dosad smo imali politiku nedjelovanja. Prethodna vlada nije poduzimala ništa. Mi smo, kao što vidite, smanjili javnu potrošnju za skoro 5 milijardi kuna, u pravilu se držimo tih razina deficita 3 posto. To bi se u nekim vremenima smatralo sjajnim. A danas je prilično opterećenje - rekao je premijer Milanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 623
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina