Obavijesti

News

Komentari 0

Najbrži uzlet od 2008. godine: BDP je porastao za 2,8 posto

Kraj recesije? Ovo je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kad je gospodarstvo ojačalo 1,2 posto na godišnjoj razini

VIDEO

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu BDP-a u trećem tromjesečju koji je porastao za 2,8 posto, što je najbrže od drugog kvartala predrecesijske 2008. godine. 

To je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 1,2 posto na godišnjoj razini. Najveći je to rast gospodarstva od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio 2,9 posto na godišnjoj razini.

Porezne promjene i turizam potaknuli potrošnju

Makroekonomisti navode u anketi Hine da se rast gospodarstva, među ostalim, zahvaljuje jačanju osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Na to ukazuje rast prometa u trgovini na malo u trećem tromjesečju, prema kalendarski prilagođenim podacima, za otprilike 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- Snažna turistička sezona, niže cijene naftnih derivata i porezno rasterećenje dohotka poboljšali su raspoloživi dohodak stanovništva, što implicira rast osobne potrošnje od oko 1 posto godišnje - navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U rujnu je promet u maloprodaji, prema podacima DZS-a, porastao 14. mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije. Pozitivno na gospodarstvo utječe i rast izvoza. Prema podacima DZS-a, Hrvatska je u prvih devet mjeseci izvezla roba u vrijednosti 64 milijarde kuna, što je 10,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

To se ponajviše zahvaljuje rastu gospodarstva Europske unije, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera. Uvoz je istodobno porastao 5,5 posto, dosegnuvši 104 milijarde kuna.

- Važan faktor rasta ostaje kretanje inozemne potražnje, pri čemu je nastavljen značajan rast robnog izvoza, a ostvareni su i dobri turistički rezultati - navodi se u anketi Hine.

Očekuje se nastavak rasta investicija

Pozitivno je na BDP utjecalo i jačanje industrijske proizvodnje, koja neprestano raste već osam mjeseci zaredom.

Od srpnja do rujna industrijska je proizvodnja porasla oko 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Samo u rujnu skočila je 5,4 posto, što je njezin najveći skok na godišnjoj razini od travnja 2008.

Većina makroekonomista očekuju i nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital, koje su u drugom tromjesečju porasle za 0,8 posto na godišnjoj razini, po prvi puta od trećeg kvartala 2013. godine.

Pozitivan doprinos BDP-u je i od državne potrošnje, koja je u drugom kvartalu porasla za 0,4 posto na godišnjoj razini.

2015. - prva godina rasta nakon šest godina

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u prvih devet mjeseci ove godine, svi makroekonomisti povećali su procjene rasta gospodarstva u cijeloj 2015.

Po svemu sudeći, 2015. će biti prva godina rasta hrvatskog gospodarstva nakon šest godina recesije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.