Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Zbog rata i suše, urod pšenice u Siriji najslabiji u 30 godina

Ovogodišnji prinos od 1,2 milijuna tona najmanji je od 1989. godine. Sirija je prije krize proizvodila oko 4,1 milijuna tona. Pad u proizvodnji stvorio je pritisak na vladu Bašara al-Asada da počne uvoziti pšenicu

UN soldiers look out on a post at Mount Avital, in the Israeli-occupied Golan Heights near the Israeli Syrian border
Foto: AMMAR AWAD
4 komentara

Prinos pšenice u Siriji ove godine je bio najmanji u tri desetljeća jer su rat i suše smanjile proizvodnju za 30 posto, objavila je u utorak Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). 

Ovogodišnji prinos od 1,2 milijuna tona najmanji je od 1989. godine. Sirija je prije krize proizvodila oko 4,1 milijuna tona, objavio je FAO.

To stvara pritisak na vladu jer je subvencionirani kruh glavna prehrana Sirijcima. Pad proizvodnje pšenice ove godine dogodio se usprkos lakšem pristupu obradivoj zemlji zbog poboljšane sigurnosne situacije. Infrastruktura je i dalje oštećena nakon godina rata, što se pogoršalo sušama u regijama koje proizvode kruh. 

Od sveukupne količine pšenice državni kupac Hoboob pribavio je samo 250 tisuća tona. 

- Pojavila se nova dinamika u državi jer većina poljoprivrednika u ovim situacijama prodaje onima koji ponude najvišu cijenu, pa je dio pšenice prodan privatnim trgovcima, a dio prelazi granicu u Tursku i Irak - istaknuo je Adam Yao, predstavnik FAO-a u Siriji. 

Sirija je u dobrim godinama, kad je proizvodila više od 4 milijuna tona godišnje, znala izvoziti do 1,5 milijuna tona. Pad u proizvodnji stvorio je pritisak na vladu Bašara al-Asada da počne uvoziti pšenicu. 

Sirijski ministar za unutarnju trgovinu u lipnju je otkrio kako Sirija ove godine planira uvesti oko 1,5 milijuna tona većinom ruske pšenice

Velik dio poljoprivrednog područja na sjeveru države pao je pod kontrolu Islamske države, a iako je ona protjerana 2017., šteta koju su tamo prouzročili sukobi i dalje je velika prepreka. 

Glavni problemi su veliki trošak proizvodnje, nedostatak kvalitetnih sredstava poput gnojiva i pesticida te oštećena infrastruktura, tvrdi FAO. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message