Obavijesti

News

Komentari 125

Zbog trgovanja mandatima? Glavaš prijavio Rusak DORH-u

Zbog trgovanja mandatima? Glavaš prijavio Rusak DORH-u
3

Povod prijavi je dopis koji je Rusak, navodno dostavila HSU-u i Nezavisnoj listi Stipe Petrine u kojemu navodi osobne zahtjeve za pristupanje njihovom klubu

VIDEO

Branimir Glavaš prijavio je DORH-u znanstvenicu i saborsku zastupnicu Gordanu Rusak zbog sumnje da je počinila kazneno djelo podmićivanja zastupnika iz članka 339. Kaznenog zakona. 

DORH je potvrdio da je USKOK zaprimio kaznenu prijavu vezanu za ovaj slučaj i da će, kao i u svakom drugom slučaju, izvršiti potrebne izvide.

Povod prijavi je dopis koji je Rusak, sada nezavisna zastupnica u Saboru, navodno dostavila Hrvatskoj stranci umirovljenika i Nezavisnoj listi Stipe Petrine u kojemu navodi svoje osobne zahtjeve za pristupanje njihovom klubu zastupnika. 

- Iz dokumenta je vidljivo da ona izričito traži nezakonito zapošljavanje svoje asistentice za plaću od 10.000 kuna mjesečno, te nezakonitu redovitu isplatu istog tog iznosa mjesečno za svoje 'znanstvene projekte',  a što nije predviđeno Poslovnikom Sabora i isto je u suprotnosti sa Kaznenim zakonom kao i ustaljenom praksom koje je uobičajena da se primjenjuje prilikom obnašanja dužnosti Saborskog zastupnika. Iz nedavne prakse imamo i konkretan slučaj Saborskog zastupnika Željka Sabe koji je gotovo identičan ovom slučaju, a isti je za ovakvo i slično ponašanje kazneno gonjen. Iz tog dokumenta objavljenog u medijima osnovano se sumnja da je zastupnica Rusak 'zatražila mito' kako bi pristupila određenoj političkoj opciji. Također je iskazala namjeru da  svoj položaj i ovlasti koje proizlaze iz njenog statusa saborske zastupnice iskoristi u svrhu izigravanja pravnog sustava i volje građana iskazane na demokratskim izborima, a sve u cilju priskrbljivanja nepripadajuće osobne materijalne koristi - stoji u kaznenoj prijavi koju je Glavaš potpisao i dostavio DORH-u. 

Glavaš je istaknuo kako prijavom ima u vidu interes cjelokupnog hrvatskoj društva u prevenciji tzv. 'trgovanja mandatima'. Inače, Glavaš se prvi puta susreo sa imenom Gordane Rusak kada je, nedavno,  pregovarao sa Dragom Prgometom oko formiranja zajedničkog kluba zastupnika. U to vrijeme Rusak je bila dio Prgometovog tima. Ona je tada bila jedina koja je rekla da nema šanse da "bude u klubu sa ratnim zločincem" i time je Glavaš izgubio mogućnost suradnje sa Prgometom.

- Da, ta 'moralna vertikala' našeg društva, ta 'cijenjena' znanstvenica, doista je to rekla, ali drago mi je što se sada pokazalo kakva je to osoba u stvarnosti. Nisam se imao namjeru svetiti za izrečeno, no njen dopis koji je osvanuo u novinama doista ima puno toga zajedničkog sa slučajem Sabo pa ne vidim zašto i nju ne bismo procesuirali -prokomentirao je prijavu Branimir Glavaš.

U DORH-u kažu da su zaprimili prijavu i da će kao i u svakom drugom slučaju, izvršiti potrebne izvide.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.