Obavijesti

News

Komentari 313

Zbogom Kosovo: Srbi će dići ruke od svojeg mita i fiksacije?

Zbogom Kosovo: Srbi će dići ruke od svojeg mita i fiksacije?
1

Iako tvrdi da su uvjeti neprihvatljivi Srbija do utorka ipak mora donijeti tešku odluku za njih. Ako želi započeti pregovore s EU, mora se u potpunosti odreći Kosova

VIDEO

Srbija će u potpunosti izgubiti Kosovo kako bi mogla započeti pregovore sa Europskom unijom. Srpski politički vrh to će morati priznati u ponedjeljak iako formalno poručuju da su uvjeti Bruxellesa neprihvatljivi. 

Do utorka, Srbija mora ultimativno izabrati: prepustiti sjever Kosova sa 43 tisuće Srba pod nadležnost nezavisne Republike Kosovo ili zaustaviti svoj put u Uniju. Srbija se u potpunosti podijelila i bilo koja odluka može izazvati nove napetosti u zemlji, a možda i pad Vlade. 

Nakon osam krugova neuspješnih pregovora, EU je postavila svoje uvjete. Srbi na sjeveru Kosova ne mogu imati svoju policiju, pravosuđe, odlučivati o zdravstvu i kulturi. I ono što najviše boli: kosovska vojska može ući na taj teritorij. Ukratko, srpskih sedam općina na sjeveru mogle bi odlučivati o onome što može i primjerice svaka općina u Hrvatskoj. A to su uglavnom komunalne djelatnosti.

- Svaki francuski grad ima veću autonomiju od onog koji bi imali Srbi na Kosovu - rekao je premijer Srbije Ivica Dačić nezadovoljan ponuđenim. Dačić je ustvrdio i da će pregovarati do posljednjeg trenutka, ali da sporazum neće prihvatiti. 

Srbija je tražila autonomiju kako bi sjever zadržala pod svojom kontrolom koja traje unatoč proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine. Ali diplomati SAD-a i EU su poručili kako ne žele “novu Republiku Srpsku”. 

Regionalni i europski analitičari jedinstveno ocjenjuju da će Srbija ipak unatoč tom protivljenju pristati na uvjete EU. I zaključuju da je samo pitanje kako to reći narodu kojemu je godinama obećavano da se Kosova nikada neće odreći. Na Kosovu su se dobivali izbori i gradile karijere. Sva trojica srpskih lidera, predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, sudjelovali su u građenju mita o Kosovu kao neodjeljivom dijelu Srbije. 

Ironično, sada netko od njih ili vjerojatnije, sva trojica moraju reći građanima da to što su govorili ipak nije istina. I smisliti kako opravdati da je EU ipak važnija. Najžešći protivnik sporazuma je predsjednik Tomislav Nikolić, poznat kao bivši bliski suradnik radikala Vojislava Šešelja. Još prošli tjedan je rekao da ne može birati između Kosova i EU. 

- Nikad ne priznati nezavisnost Kosova i ne dozvoliti pojavu nečije oružane sile na teritoriju srpske zajednice - rekao je tad uvjete Nikolić. Srpska pravoslavna crkva je također poručila državnom vrhu da ne prihvaćaju sporazum. 

U Nišu su se već pojavili plakati koji optužuju Vučića i Nikolića za veleizdaju. Krenuli su i manji prosvjedi u Beogradu. Bivši američki veleposlanik William Montgomery je izjavio da nije dobro što je EU postavila ultimatum, jer što god da srpsko vodstvo izabere, mogu se očekivati nestabilnosti u zemlji i Vladi. 

Nakon političkih konzultacija u nedjelju, Vlada će zauzeti konačan stav u ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 313
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...