Obavijesti

News

Komentari 229

Zbogom štednji: Proračun će rasti za čak 4,7 milijardi kuna!

Zbogom štednji: Proračun će rasti za čak 4,7 milijardi kuna!
1

Nakon šest godina ustezanja Vladu dočekao gospodarski rast, pa počeli dijeliti šakom i kapom, a najviše vojsci. Zdravko Marić obećava da se nećemo morati zaduživati i krpati rupe

VIDEO

Dali bismo mi, ali nema novca. Moramo stegnuti remen. Hrvatska mora štedjeti. U banani smo. Te izjave i opravdanja koja smo slušali zadnjih šest godina ostaju daleka prošlost. Vlada HDZ-a i Mosta odlučila je odriješiti kesu i opustiti remen te kao nikad dosad povećati proračunsku potrošnju!

Čini se da prvi put nema gubitnika, nego proračun za 2017. godinu raste za gotovo sva ministarstva - ukupno 4,7 milijardi kuna. Detalja po ministarstvima još nema.

Vlada očekuje sljedeće godine rast gospodarstva od 3,2 posto, pa su zbog toga podignuli proračun na 126,5 milijardi kuna. Usporedbe radi, još lani je proračun bio planiran na 119 milijardi kuna.

Vlada očekuje poskupljenja

Istodobno, ministar Zdravko Marić obećava da se nećemo morati zaduživati i krpati rupe, nego će manjak u proračunu padati i dalje. Jer rast će, kažu u Vladi, gospodarstvo, svi mi više ćemo trošiti i kupovati, rast će i izvoz, povećat će se investicije u Hrvasku... Vlada ne planira stati, nego će u 2018. i 2019. godini još više trošiti. Očito smatraju da je sedam mršavih godina zauvijek iza nas.

- Osiguravamo društvo pravednosti i solidarnosti, a istodobno potičemo gospodarski rast - poručio je premijer Andrej Plenković (HDZ).

Zanimljivo, iako Vlada obećava porezno rasterećenje kroz svoju reformu, novac od poreza koji će prikupljati u proračun rapidno raste iz godine u godine. Računaju na veću potrošnju građana i u trgovinama, ali i u ugostiteljskim objektima kojima dižu PDV. Zbog toga očekuju da će porasti i cijene sljedeće godine.

Hoće li država zaraditi?

Primjerice, prihodi od poreza ove godine bit će oko 71 milijardu kuna, a već sljedeće godine bit će 72,8 milijardi kuna. I zatim rastu iz godine u godinu. Dojam je tako da će od porezne reforme ipak zaraditi država.

Od 4,7 milijardi kuna dodatne potrošnje - najviše će otići gradovima i općinama. Njima Vlada daje 1,3 milijarde kuna za pokrivanje rupa nastalih manjim porezom na dohodak. Za rast mirovina osigurano je 697 milijuna, za obranu 348 milijuna kuna više, za branitelje 150 milijuna više, a za demografske mjere 158 milijuna kuna više. Zaposleni u državnoj upravi dobit će 400 milijuna kuna više, a čak 388 milijuna kuna otići će na presude i stare tužbe.

Obrazovanje će biti dobitnik proračuna?

Znanost i obrazovanje nisu spomenuti na sjednici, ali prema šturoj projekciji, Ministarstvo bi trebalo dobiti oko milijardu kuna više. Još nije specificirano na što će novac točno odlaziti. Ipak i ova brojka sugerira da ne bi, kao ove godine, trebalo biti rezova na znanosti, prijevozu učenika...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.