Obavijesti

News

Komentari 146

'Moje poruke Rimac i Žalac? Samo sam im odgovarao, a ne znam kako ih netko tumači'

'Moje poruke Rimac i Žalac? Samo sam im odgovarao, a ne znam kako ih netko tumači'

Zdravko Marić je predstavio Nacionalni plan oporavka, te najavio da do kraja godine dolazi 13 posto od dodijeljenih 49 miijardi kuna

VIDEO

Ministar Zdravko Marić predstavlo je Nacionalni plan oporavka, ali nije mogao izbjeći ni pitanja o porukama s Josipom Rimac i Gabrijelom Žalac, ali i sindikalnoj članarini.

POGLEDAJTE VIDEO Presica Zdravka Marića

- Ovi novci nisu namijenjeni za krpanje rupa ni u javnom ni u privatnom sektoru. Neće se time pokrivati nikakvih postojeći dugovi - rekao je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najviše dio novca ide u gospodarstvo, 54 posto.

- Uspjeli smo u ovoj fazi procijeniti i izračunati efekte provedbe Nacionalnog plana oporavka na BDP. U prvoj godini to je 0,3 postotna boda, u iduće dvije godine 1,5 postotni bod - rekao je Marić i naglasio da nam je u interesu rast zaposlenosti.

Ocjena Europske komisije o planu koji je dostavila hrvatska Vlada bi trebala biti u roku od dva mjeseca od službenog dostavljanja planova. Četiri tjedna kasnije bi plan trebalo odobriti i Vijeće. Do 31. prosinca 2021. godine može doći najviše 13 posto dodijeljenih sredstava. Završni rok za povlačenje sredstava je 2026. godina.

Državna imovina

Ovdje govorimo o jasnoj prilici. Dobili smo poticaj da s nekim stvarima s kojima su se vlade suočavale i da politička volja i provedba mjera zaživi. Ne kreće se baš ispočetka. Pokrenut će se to sve skupa jače, već samo dizanje teme u fokus je važno. Unapređenje i aktivacija državne imovine ne podrazumijeva samo nekretnine, nego i trgovačka društva. Znate i sami da to podrazumijeva i vlasničku i upravljačku strukturu i njeno unapređenje. Ona je na tragu drugih dokumenata, na preporuku Europske komisije. 185 firmi je u samom dokumentu stavljeno u 'pool', u kojima država ima manjinski udio, rekao je Marić.

- Pojedini ministri će se jako pratiti, imamo dosta jasan semafor - kaže Marić o tome hoće li netko snositi sankcije ako se ne provede plan i reforme.

Sindikalni porez i dulji radni vijek?

Dalek je put da o tome nešto više kažem sad, rekao je Marić.

Afera vjetroelektrane?

- Jučer sam pojasnio. Što znači nasamo? Zato da čujem investitora kojeg nisam dotad poznavao što ima za reći. To nije ni prvi ni zadnji sastanak da s nekim tako razgovaram. Maksimalno što od mene mogu dobiti je razgovor i uputa što da rade. Moja zadaća je štititi službe i banke da rade nepristrano. Kredit je odobren tek u trenutku kada su svi uvjeti ispoštovani - rekao je Marić i dodao:

"Moje poruke Žalac i Rimac? Samo sam im odgovarao na poruke, ne znam kako će tko to tumačiti. Izvlačiti nešto iz konteksta je svačije pravo. Uvijek je moguće da netko izvlači neke zaključke."

Kazao je kako je kredit odobren prema pravilima, te da je Milenku Bašiću odobren i manji iznos nego je tražio, te da nije dobio povlaštenu kamatu.

- Može se svatko interesirati za bilo što, to ništa ne mijenja kod mene. Poanta je da li je sve odrađeno ili nije. Iznos koji je tražen je znažajno smanjen. Kredit je u skldu s programom HBOR-a. Kamatna stopa ni u kojem slučaju nije privilegirana. Dapače, malo je iznad. Svi ti elementi koji su važni u bankarskim procedurama, kad mi na sjednici nadzornog odbora imamo neki projekt, ljudi mi spočitavaju što sam bio. Po statutu moram biti na sjednici i vodim je. Nije se dogodila nijedna da nisam bio, osim kredita za Agrokor. Vodio sam je, ali sam se izuzeo iz rasprave i odlučivanja. Svatko može sudjelovati u raspravi - rekao je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina