Obavijesti

News

Komentari 87

'Zdravstveni odgoj u Hrvatskoj bit će primjer svima u svijetu'

'Zdravstveni odgoj u Hrvatskoj bit će primjer svima u svijetu'
1

Ministar Jovanović je ponovo obišao Osnovnu školu Pujanke u Splitu u kojoj se nakon gotovo dvije godine kašnjenja konačno nazire kraj sanacije i dogradnje

VIDEO

Hrvatska je zemlja koja od jeseni ima zdravstveni odgoj koji će biti primjer svima u svijetu o tome kako educirati djecu da žive duže, zdravije i kvalitetnije - rekao je Željko Jovanović u Splitu prilikom obilaska OŠ Pujanke. Najavio je konferenciju za novinare s tom temom koja će se održati u srijedu u Zagrebu.

Inače, nakon gotovo dvije godine kašnjenja, nazire se kraj sanacije i dogradnje OŠ  Pujanke u Splitu u iduća dva tjedna. Kasnilo se jer je izvođač, tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda, u predstečajnoj nagodbi, radnicima nisu stizale plaće, nije se podmirivalo kooperante i podizvođače. Željko Jovanović je u pratnji splitskog gradonačelnika Ive Baldasara posjetio  u utorak gradilište kao što to redovito čini iz mjeseca u mjesec. 

Ministar: 'Ispričavam se što 2. rujna djeca neće biti u OŠ Pujanke'

- Ispričavam se ispred Ministarstva i Grada što djeca 2. rujna neće biti u ovoj školi. Kad radovi budu gotovi u rujnu, učenici isti čas se mogu preseliti u OŠ Pujanke u uvjete dostojne 21. stoljeća. Pouka je da javna nabava mora ići drugačije i da se ne smije dogoditi da se škole graditi dvostruko duže nego je ugovoreno. Uostalom, i prijetnje gradonačelnika da će raskinuti ugovor s izvođačem prije mjesec dana urodile su plodom - istaknuo je ministar Jovanović. 

Oko 800 djece s Pujanki, najmnogoljudnije splitske četvrti, počet će pohađati nastavu u pet drugih gradskih škola. Fenix kasni i s radovima na školskim gradilištima u Istri, te Podcrkavlju u Brodsko-posavskoj županiji. 

- Načini kako su se prije ugovarali radovi i problemi koji su pogodili građevinarski sektor, doveli su da moje ministarstvo u ovom sazivu rješava probleme prethodnika. No, sad je bitno da se objekti što prije dovrše. Ministarstvo je spasilo tvrtku Fenix, jer bi se njihovom propašću dogodilo da se raspiše novi natječaj, te radovi prolongiraju za još godinu dana  na svim gradilištima - objasnio je ministar. 

Damir Kreso, direktor Fenixa za kašnjenja krivi loše prilike na građevinskom tržištu, nemogućnost naplate završenih poslova. U posljednjih 10 godina sklopili su 90-ak poslova s raznim ministarstvima ukupne vrijednosti oko 520 milijuna kuna, a lani završili u predstečajnoj nagodbi.  

U OŠ Pujanke 90 posto radova je završeno

- Mi smo u predstečajnu nagodbu lani ušli s 10 milijuna kuna potraživanja, koje do danas nismo naplatili. Tako se raditi ne može, da nije bilo ministra i dogovora s njim ne bi nastavili niti ovdje na Pujankama. Recimo, na Pujankma je zapelo jer  je i tvrtka koja isporučuje staklo u predstačajnoj nagodbi, pa smo i to dva tjedna dogovarali. Uglavnom, sad je sve nabavljeno - rekao je Kreso. 

Na Pujankama za tehnički pregled čeka ugradnja protupožarnog sustava, razglasa, satova i drugih električnih uređaja i instalacija. Iz Fenixa poručuju da je 90 posto radova dovršeno. 

- U zadnjih mjesec dana napravljen je radikalan pomak, a ljudi iz Fenixa su bili kooperativni. I dalje se kasni no, nadamo se, da će u naredna dva tjedna biti sve gotovo. Ipak nema apsolutne sigurnosti kod ove škole - rekao je gradonačelnik Baldasar.  

Obrtnička i Zdravstvena škola su spremne

Ministar Željko Jovanović posjetio je u utorak u Splitu  dovršene Zdravstvenu, te Obrtničku školu gdje su, također, bila kašnjenja radova. 

- Obrtnička škola je bila zapela u prošlom sazivu ministarstva, a sad je dovršena. Radovi na njihovoj sportskoj dvorani su ispred rokova, uskoro će krenuti opremanje. Što se tiče Zdravstvene škole u Splitu, škola je gotova i spremna da nastava počne 2. rujna. Dogovaramo s izvođačem da se ubrza papirologija. Očekujemo da tehnički pregled bude do kraja tjedna – rekao je Jovanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije