Obavijesti

News

Komentari 2

'Žele nam zabraniti da javno iznosimo mišljenje o školi'

'Žele nam zabraniti da javno iznosimo mišljenje o školi'

Nastavnici javljaju kako im nameću etičke kodekse kojima im se želi ograničiti ono što pišu po društvenim mrežama. U Ministarstvu ističu: Ne smijemo uvoditi verbalni delikt u sustav!

VIDEO

Ravnateljica nam je najavila kako će uvesti novi etički kodeks. Kako smo saznali, žele nam zabraniti da na društvenim mrežama komentiramo bilo što vezano uz školu, kažu za 24sata nastavnici jedne srednje škole u Koprivničko-križevačkoj županiji. 

Prema dokumentu koji su nam dostavili, djelatnici škole morat će se suzdržavati od komentiranja poslovnih odluka, rezultata rada ili planova škole. Prilikom komentiranja morat će se koristiti pravim imenom i prezimenom.

- ‘Poslovni partneri’ za koje nam sugeriraju da ih ne komentiramo, prema Zakonu o obrazovanju, su oni koji se bave obrazovanjem na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, što će reći: politika. Moramo smjeti komentirati politiku, MZO i reformu, županijsku i gradsku vlast, primjerice, to da smo kao županija među zadnjima na državnoj maturi u RH. Naravno, slažemo se s tim da na internetu vrijede pravila uljudnog ponašanja, ali ovo sugerira zabranu - kaže naša sugovornica.

'Potrebno je isticati moralne vrijednosti'

Budući da novi Akcijski plan prevencije nasilja u školama propisuje i jedinstveni kodeks ponašanja za sve djelatnike u školama, učenike i roditelje, pitali smo ravnateljicu škole (podaci poznati redakciji) donosi li se zbog toga etički kodeks.

- U našoj školi je trenutno važeći Etički kodeks iz 2008. te smo u procesu donošenja novog dokumenta, koji je osmišljen prije iniciranja Akcijskog plana. Kao škola prepoznali smo potrebu Kodeksom obuhvatiti i društvene mreže kao jedan od mogućih izvora nasilja među djecom, pa smatramo da je poželjan smjer prevenirati bilo kakvo potencijalno omalovažavanje, ismijavanje, prozivanje, vrijeđanje, osuđivanje te je potrebno isticati moralne vrijednosti, što je i primarna uloga nastavnika u odgojnom smislu. Etički kodeks nikako ne ograničava slobodu govora nego propisuje oblike pozitivne komunikacije i ponašanja svih dionika naše škole, a posebice nastavnika, koji su uzor učenicima - istaknula je ravnateljica.

- Mislim da su u konkretnom slučaju nastavnici u pravu i da nema pravne osnove za navedene odredbe Etičkog kodeksa koje se odnose na obvezu suzdržavanja od komentiranja poslovnih odluka Škole i poslovnih partnera Škole. Svrha je Etičkog kodeksa poticanje moralno opravdanog ponašanja, poštivanja načela jednakosti, međusobnog uvažavanja, zabrane diskriminacije, zlostavljanja i dr, a ne nametanje načina komunikacije javnim djelatnicima i to putem zabrana odnosno suzdržavanja - prokomentirala je naš upit Milka Rodić, pravnica sindikata Preporod.

Učitelji ipak moraju paziti kako istupaju

- Posve je jasno da ne smijemo uvoditi verbalni delikt u sustav. Međutim, potrebno je razmotriti i ostale zakonske, radne i etičke aspekte. Odredbama etičkih kodeksa školskih ustanova u pravilu se regulira i način na koji bi učitelji trebali postupati prilikom javnog iznošenja svojih stajališta i na koji način se postupa ukoliko isti u javnim objavama povrijede odredbe etičkoga kodeksa - ističu, pak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te upućuju na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi:

"Etički kodeks srednjoškolske ustanove je rezultat rasprave održane na nastavničkom vijeću, vijeću roditelja i učenika, a donosi ga školski odbor. Eventualno kršenje citiranog propisa nastavnici mogu prijaviti etičkom povjereniku ili etičkom povjerenstvu (ovisno kako to pojedina škola ima propisano) u školi."

Na pitanje o tome tko će i kada definirati jedinstveni etički kodeks koji je propisan u Nacionalnom planu za prevenciju nasilja,u MZO odgovaraju da će "na njemu će raditi Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz raznih područja".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke