News

Komentari 1

Žele produljit zakonskog roka za pobačaj: Prosvjedi u Parizu

Žele produljit zakonskog roka za pobačaj: Prosvjedi u Parizu

Ove godine "glavna tema je zakonski nacrt" o kojemu raspravlja francuski parlament i koji treba odobriti produljenje zakonskog roka za prekid trudnoće s 12 na 14 tjedana

Tisuće protivnika pobačaja u mimohodu su prošli Parizom kako bi prosvjedovali protiv nacrta zakona kojim se produljuje zakonski rok za prekid trudnoće i uputili svojih "deset prijedloga" kandidatima na francuskim predsjedničkim izborima, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Ove godine "glavna tema je zakonski nacrt" o kojemu raspravlja francuski parlament i koji treba odobriti produljenje zakonskog roka za prekid trudnoće s 12 na 14 tjedana, što je "nepravedan" tekst, rekao je na konferenciji za novinare Nicolas Tardy-Joubert, predsjednik "Hoda za život" koji se svake godine održava u siječnju.

Sudionici skupa koji su se okupili po vrlo hladnom vremenu - među kojima je bio velik broj mladih - nosili su ružičaste i žute transparente na kojima je pisalo: "Prestanite gnjaviti nerođene" i "Život je pravo, a ne izbor".

Po procjeni organizatora, okupilo se dvadesetak tisuća ljudi, tri mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

"Druga važna tema" ovog skupa jesu "predsjednički izbori", ocijenio je Tardy-Joubert, pozivajući kandidate da učine sve kako bi "zaštita ljudskog života bila "glavni nacionalni prioritet".

"Nikog ne podupiremo", dodao je, ali "iznosimo svojih deset prijedloga" kandidatima, kao što su "uvođenje najmanje trodnevnog razdoblja razmišljanja" prije odluke o prekidu trudnoće i neprihvaćanje "potpomognutog samoubojstva i eutanazije".

O tekstu koji je predložila zastupnica Albane Gaillot, bivša članica LREM-a (predsjedničke većine) i koji omogućuje produljenje zakonskog roka za prekid trudnoće, Senat će raspravljati u drugom čitanju 19. siječnja.

Najčitaniji članci