Obavijesti

News

Komentari 33

Žele razriješiti Milu Jelavić; Hrg: To sliči na mafijaški film

Žele razriješiti Milu Jelavić;  Hrg: To sliči na mafijaški film
3

Nenad Stazić je na raspravu u Saboru dao prijedlog Vlade da se s mjesta pravobraniteljice razriješi Mila Jelavić, te da se imenuje Ivana Milas Klarić

VIDEO

Nakon što je predsjedavajući Nenad Stazić na raspravu u Saboru u četvrtak stavio prijedlog Vlade da se s mjesta pravobraniteljice razriješi Mila Jelavić, kojoj mandat ističe 31. ožujka te da se na to mjesto imenuje Ivana Milas Klarić, HDZ je zatražio stanku. 

Upozorili su da se za raspravu nisu stekli uvjeti, jer matični odbor o ovoj temi nije raspravljao. Članica Odbora za obitelj, mlade i sport Sunčana Glavak (HDZ) podsjetila je da je na Odboru dogovoreno s resornim ministarstvom da će nova sjednica biti 25. ožujka.

"Očito je demokracija postala ono što isključivo odgovara vladajućima"

- Očito je demokracija postala ono što isključivo odgovara vladajućima - kazala je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zahtjev HDZ-a nije prihvaćen, jer vladajući smatraju da za odgodu saborske rasprave nema prepreka. 

Gordana Sobol (SDP) spočitnula je HDZ-u da su uoči gubitka izbora na zadnjoj sjednici održanoj 2011. godine donijeli novi Zakon o pučkom pravobranitelju kojim su ukinuli sva posebna prava pravobraniteljstva, ali je Ustavni sud ukinuo zakon.

- Toliko o moralu pravičnosti i demokraciji. Na zadnjoj sjednici Sabora koju ste održali na vrat na nos, između ostalog imenovali i novu pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Da mi radimo i da smo onakvi kao što ste bili vi, možda bismo mi tu pravobraniteljicu razriješili, ali nismo. Ona danas radi svoj posao, prihvaćamo njena izvješća i sve dok bude radila imat će i našu podršku - kazala je Sobol. 

Replicirala joj je Đurđica Sumrak (HDZ) i podsjetila da je Mila Jelavić u svom radu vrlo često bila korektiv Vlade pa i one HDZ-ove.

"Osveta SDP-a HDZ-u"

- Bila je neovisna u svemu tome. Ima niz međunarodnih priznanja. Ne poznajem Ivanu Milas Klarić kao niti vi. Znamo njezin CV i žao mi je što danas gospođa Milas Klarić mora doživjeti na ovaj način našu raspravu. Ali ovo je istina, osveta čini mi se SDP-a HDZ-u. Vi ste ju izabrali, a mi ćemo ju smijeniti - ustvrdila je.

Oporba je negodovala jer Vlada nije navela niti jedan razlog zašto se Jelavić razrješuje dužnosti. Naime, na javni poziv uz kandidatkinju koju je izabrala Vlada prijavila se i aktualna pravobraniteljica, dok je jedna prijava bila nepotpuna.

- Način na koji ovo radimo je pogrešan, a nemamo ni mišljenje matičnog Odbora. Izabrana je na temelju CV-a, bez programa ni vizije što planira napraviti u svom mandatu. Ne bih bila zadovoljna da me se ona ovakav način imenuje, jer ne znam što to nije valjalo s mojim prethodnikom. Trebalo bi postojati objašnjenje - kazala je Nansi Tireli (Laburisti) i izrazila žaljenje što se ljudi mijenjaju na ovakav način.

"Ovime se pokazuju skrivene namjere"

Smatra da se ovime pokazuju skrivene namjere, što nije dobro.

Replicirala joj je Sobol koja je kazala da je Vlada procijenila da je jedan mandat za još aktualnu pravobraniteljicu dovoljan. SDP-ovci su ustvrdili da Vlada nikoga ne smjenjuje niti je riječ o tome da netko dobro ne radi svoj posao. Odluku Vlade branili su riječima da Mili Jelavić ističe mandat.

Tireli je na objašnjenja vladajućih kazala da onda u Zakonu jasno napišu da se nakon isteka mandata od osam godina nema reizbora. 

Hrg: Ovo je poput mafijaških filmova

Branko Hrg (HSS) zbunjen je opaskama vladajućih koji su zadovoljni radom dosadašnje pravobraniteljice, a odlučili su se za drugu kandidatkinju.

- Meni ovo liči kao u onim mafijaškim filmovima, kad mafijaški bos svog nekog suradnika poljubi u čelo, što znači da ga je osudio da više ne postoji. Tako to meni ovdje izgleda - slikovit je bio Hrg.

Nije mu jasno je li pravobraniteljica tako dobro radila da je se više ne predlaže ili je nešto drugo u pitanju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina