Obavijesti

News

Komentari 3

Zelenskij: Rusko bombardiranje bolnice predstavlja ratni zločin

Zelenskij: Rusko bombardiranje bolnice predstavlja ratni zločin

"Današnji dan definira sve. Tko je na kojoj strani. Ruske bombe pale su na bolnicu i rodilište u Mariupolju... Te su zgrade uništene. Dosad ima 17 ozlijeđenih", rekao je

Rusko bombardiranje pedijatrijske bolnice u Mariupolju u srijedu predstavlja "ratni zločin", ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u video poruci.

"Današnji dan definira sve. Tko je na kojoj strani. Ruske bombe pale su na bolnicu i rodilište u Mariupolju... Te su zgrade uništene. Dosad ima 17 ozlijeđenih", rekao je.

"Kakva je to zemlja, Rusija, koja se boji bolnica i rodilišta i uništava ih?", upitao je, osuđujući "zvjerstva" počinjena u Mariupolju, luci na jugu zemlje koja je već više od tjedan dana pod ruskom opsadom.

Tamošnje lokalne vlasti objavile su da je u devet dana opsade poginulo 1207 civila.

UN nije vidio dokaze o oružju za masovno uništenje u Ukrajini
UN nije vidio dokaze o oružju za masovno uništenje u Ukrajini

"Europljani! Ukrajinci! Stanovnici Mariupolja! Danas se moramo ujediniti kako bismo osudili ruski ratni zločin koji pokazuje svo zlo koje su ruski osvajači učinili našoj zemlji", dodao je Zelenskij.

"Zračno bombardiranje je konačna potvrda. Potvrda da se upravo odvija genocid nad Ukrajincima...Mi nikad nismo i nikad ne bismo počinili ratni zločin poput ovoga u gradovima Donecku ili Luhansku ili bilo kojoj drugoj regiji", rekao je, referirajući se na dva grada na istoku Ukrajine koje drže proruski separatisti.

Rusko bombardiranje bolnice u Mariupolju izazvalo je osude zapadnih zemalja, Pape i UNICEF-a te Svjetske zdravstvene organizacije.

U Moskvi, glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova rekla je da su ukrajinske "nacionalističke postrojbe" evakuirale pacijente i osoblje iz bolnice kako bi je koristili za streljačku bazu.

Ukrajinski predsjednik rekao je i da je u srijedu oko 35.000 Ukrajinaca evakuirano kroz humanitarne koridore iz Sumija, Enerhodara i područja oko Kijeva, dodajući da vlasti planiraju otvoriti ih šest u četvrtak.

IAEA je izgubila kontakt sa sustavom nadzora u Zaporožju
IAEA je izgubila kontakt sa sustavom nadzora u Zaporožju

Napori za izvlačenje stanovništva koncentrirat će se na Mariupolj i Izjum koji susnažno bombardirani.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Ukrajinska agencija Interfax citirala je ranije zamjenika predstojnika Zelenskijeva ureda Kirila Timošenka koji je rekao da je dosad ukupno 48.000 Ukrajinaca evakuirano kroz humanitarne koridore, uglavnom iz Sumija.

Kiril Timošenko, zamjenik predstojnika predsjednikovog ureda rekao je da su 43.000 ljudi napustile grad Sumi, 3500 regiju Kijeva i tisuću njih je otišlo ih Enerhodara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...