Obavijesti

News

Komentari 32

Željko Reiner: 'Ne znam zašto bi građane zanimao Poslovnik'

Željko Reiner: 'Ne znam zašto bi građane zanimao Poslovnik'
14

Prijedlog SDP-ova Peđe Grbina da se nacrt izmjena Poslovnika danas uputi u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću prihvaćen je na sjednici Odbora za Ustav

VIDEO

Na sjednici saborskog Odbora za Ustav jednoglasno je podržan prijedlog oporbe da se nacrt izmjena Poslovnika danas uputi u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje će trajati do 28. veljače.  

Oporbenjaci su se požalili kako je taj rok prekratak, no predsjednik Odbora, HDZ-ov Željko Reiner istaknuo je kako je uopće slanje izmjena u savjetovanje već iskorak u transparentnosti i demokraciji.

- Radi se o internom aktu Sabora koji govori o međusobnim odnosima unutar samog Sabora i zastupnicima i ne znam zašto bi nekog od građana interesiralo nešto iz Poslovnika. Nikad ranije Poslovnik nije išao u savjetovanje, niti kad se donosio, ali prihvatili smo prijedlog SDP-ovog Peđe Grbina - istaknuo je Reiner.

SDP-ov Peđa Grbin pak je poručio kako nije to samo interni akt Sabora.

- Itekako je u interesu javnosti da o njemu raspravlja. Ovo je akt koji regulira način na koji Sabor donosi Zakone - poručio je Grbin.

U odnosu na prethodnu verziju, u novoj verziji izmjena Poslovnika vladajući su popustili oporbi i po pitanju aktualnog prijepodneva. Naime, vladajući su htjeli da se aktualno prijepodne na kojem zastupnici postavljaju pitanja Vladi zamijeni aktualnim satom, no to im nije prošlo. 

Podsjetimo, izmjenama Poslovnika uredit će se traženje stanki koje zastupnici traže svako jutro kako bi progovorili o aktualnim temama, odnosno pomaknut će ih se u, kako vladajući kažu, manje atraktivno vrijeme popodne, kao i skratiti vrijeme replika i povrede Poslovnika. 

Tako će, umjesto sadašnje dvije, zastupnička replika trajati jednu minutu, a zastupnici neće moći replicirati unutar svog istog kluba. A po jednoj točki dnevnog reda svaki zastupnik moći će replicirati samo tri puta. O povredi Poslovnika, umjesto do jedne minute, moći će govoriti upola manje, odnosno 30 sekundi. 

Podolnjak: Ovaj nacrt nas vraća u kameno doba

Oporba smatra da je to gušenje slobode govora u parlamentu. 

- Ovaj nacrt je korak natrag u odnosu na prvu verziju, a i prva verzija je bila korak natrag u odnosu na postojeći Poslovnik. Ovaj nacrt nas vraća u kameno doba. Nakon ovog Poslovnika, ovakvih izmjena, više neće biti parlamentarne rasprave - rekao je Mostov Robert Podolnjak.

Nije mu jasno kako će se skraćivanjem vremena replika i povrede Poslovnika racionalizirati vrijeme rasprava. Umjesto skraćivanja vremena predlaže da onda rade cijeli tjedan, a ne samo tri dana.

- Ajmo raditi onda svaki dan kao i svi drugi ljudi - rekao je. 

Naglasio je kako će Most, ukoliko se ovakav Poslovnik usvoji, morati pribjeći drastičnim mjerama koje imaju na raspolaganju.

Bulj: Uvedimo glasovanje SMS-om

I Branimir Bunjac (Živi zid) predložio je da se onda sjednice Odbora održavaju utorkom, a ne od srijede do petka za vrijeme plenarne sjednice. Smatra da će ove izmjene samo biti poticaj onim zastupnicima koji ionako ništa ne rade.

- Replike trebaju ostati dvije minute i ne vidim smisla da zastupnik može replicirati samo tri puta. Netko tko putuje iz nekog drugog grada, primjerice Dubrovnika, što se njemu isplati dolaziti ovdje da bi mogao replicirati tri puta. Ovime se kažanjavaju zastupnici koji rade, a poticaj dobivaju oni koji se ni ne pojavljuju - poručio je Bunjac na što mu je Reiner rekao da se zastupnici mogu javljati za raspravu po Klubovima, pojedinačno i završno te da ne može onda tako govoriti da se zastupnicima ne isplati dolaziti.

No, istog mišljenja kao Bunjac je i Mostov Miro Bulj.

- Nas je narod birao da ih zastupamo i iznosimo svoja stajališta. Moj dolazak iz Sinja i povratak košta 1500 kuna, a vi mi ograničavate ovdje raspravu. Ovakvim izmjenama Sabor postaje samo formalno tijelo Vlade za preslagivanje - poručio je.

A potom je dao i svoj ironičan prijedlog da se onda uvede glasovanje putem SMS poruka da ni oni pojedinci koji dolaze samo petkom dignuti ruku ne moraju više dolaziti. 

- Gušenje slobode govora je jedini cilj ovih izmjena - istaknuo je Bulj.

Milorad Pupovac (SDSS) istaknuo je kako su u parlamentu nestale pojedinačne rasprave za koje se treba potruditi jer se vrijeme zatrpa replikama pa zastupnici odustaju od njih.

- Smisliti repliku može svaka bena, a najčešće to i rade. Kao i stanku svakih pet minuta. Ali za raspraviti zakon se treba pripremiti i to je težak posao. Ovaj parlament se počeo pretvarati u birtiju, birtijaško natezanje i nadmudrivanje. I ovo što je predloženo, pošteno je predloženo - rekao je Pupovac istaknuvši kako izmjene nisu idealne, ali će ipak pridonijeti da se situacija u Saboru promijeni na bolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...